Zemgales reģiona konkurss „Siera garduma vēstījums nākamai paaudzei"

Jelgavā

25. augustā Jelgavā notika Piena, maizes un medus svētki”. To ietvaros biedrības „Siera klubs” un „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome” organizētais konkurss „Siera garduma vēstījums nākamai paaudzei”. Konkursa ģenerālsponsore eiroparlamentāriete Iveta Grigule. Atbalstītāji: Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde „Kultūra”, „Latvijas Maiznieks”, „Rīgas dzirnavnieks”, „Dansukker”, piena pārstrādes uzņēmumi. Piedalījās 15 konkursanti no Jelgavas pilsētas un novada, no Auces, Dobeles, Bauskas u.c. Gardumi bija dažādi: saldas un sāļas tortes, sieru izlases, gaļas, pildītas ar sieru, plate, uzkodas u.c.
1. vietu ieguva Iveta Trautmane (Jelgava), torte „Ar saknēm Latvijā”. 2. vietu ieguva Guna Martina (Jelgava), torte „Laimīgs rīts mājās – Latvijā”. 3. vietu ieguva Aļona Bane (Auce), torte „Latvija caur gadsimtiem”. Skatītāju simpātiju balvu ieguva Ilva Liepniece (Auce), „Godu saimnieču gardumu paplāte” un Inga Eglīte (Auce), uzkodas „Simtgades svētku galds”.
Veiksmīgi startēja, visus apmeklētājus iepriecināja, Česlava Kizakova (Bauska), torte „Mana zaļā pļava”, Mārīte Buse (Dobeles novads), torte „Latvija vasarā”, Tereza Djomina (Dobele), torte „Mazliet vitamīnu nākamai paaudzei”, Indra Volgaste (Dobeles novads), torte Meža duets”, Ināra Mālkalne (Jelgavas novads), sieru izlase „Ieaud Zemgales garšu simtgades jostā”, Vanda Meire (Jelgava), torte „Uzplauksti Latvija Baltajā ceļā”, Renārs Fišers (Bauska), gardums „Skudru pūznis”, Ilze Kupča (Baldone), torte „Trauslais napoleons ar  rabarberu pildījumu”, Laura Lauva (Dobeles novads), torte „Zemeņu vēsma”, Anda Fišere (Bauska), gardums „Aveņu kēksiņš”.

 
1. vietu ieguva Iveta Trautmane (Jelgava), torte „Ar saknēm Latvijā”  

 

2.vietu ieguvaGuna Martina (Jelgava), torte „Laimīgs rīts mājās – Latvijā”  

 

3. vietu ieguva Aļona Bane (Auce), torte „Latvija caur gadsimtiem”  
   
Ilva Liepniece (Auce), „Godu saimnieču gardumu paplāte” - skatītāju simpātija  
 
Inga Eglīte (Auce), uzkodas „Simtgades svētku galds” - skatītāju simpātija  
 
Česlava Kizakova (Bauska), torte „Mana zaļā pļava”
Mārīte Buse (Dobeles novads), torte „Latvija vasarā”
Tereza Djomina (Dobele), torte „Mazliet vitamīnu nākamai paaudzei”
     
Indra Volgaste (Dobeles novads), torte Meža duets”
Ināra Mālkalne (Jelgavas novads), sieru izlase „Ieaud Zemgales garšu simtgades jostā
Vanda Meire (Jelgava), torte „Uzplauksti Latvija Baltajā ceļā”
     
Renārs Fišers (Bauska), gardums „Skudru pūznis”
Anda Fišere (Bauska), gardums „Aveņu kēksiņš”
Laura Lauva (Dobeles novads), torte „Zemeņu vēsma”
     
   

Konkursa žūrija:

Edgars Grāvītis,
žūrijas komisijas priekšsēdētājs,
AS „Rīgas Dzirnavnieks” maizniekmeistars,
starptautisko konkursu žūrijas loceklis

Rita Vectirāne,
Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece

Ingrīda Vaska,
AS „Jaunpils pienotava” eksporta menedžere

Iveta Zariņa,
„Dansukker” zīmola pārstāve

Iveta Bedeice,
Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja

Ilze Kupča (Baldone), torte „Trauslais napoleons ar  rabarberu pildījumu”
     

Skaitļi un fakti
Atkal aizvadīta viena salda vasara ar reģionālajiem konkursiem. Šogad notika „Siera gardumu vēstījums nākamai paaudzei”. Šis bija piektais siera tortu (arī biezpiena) gads. Kopā notikuši 20 konkursi. Ar tiem bijām Skrundā, Smiltenē, Valmierā, Cēsīs, Aglonā, Rēzeknē, Aucē un Jelgavā. Paldies visām domēm par atbalstu.
Kopā šogad konkursos piedalījās 64 konkursanti, arī jaunieši un bērni. Piecos gados bija 323 dalībnieki. Katram – 4 kg smags gardums. Kopā – 1 tonna 292 kilogrami.
Lieliski atbalstītāji! Labas dāvanas! Visus piecus gadus ar mums kopā bija biedrība „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome”, AS „Rīgas dzirnavnieks”, mūsu piena pārstrādes uzņēmumi AS „Smiltenes piens”, SIA „ELPA”, AS „Jaunpils pienotava” u.c. Konkursantēm – 1. – 3. vietu ieguvējām – vislielākais gandarījums par Eiropas parlamenta deputātes Ivetas Grigules dāvātajiem braucieniem uz Briseli.
Pēc konkursiem labākās dalībnieces saņēmušas no medijiem lielu uzmanību, kļuvušas atpazīstamākas, ieguvušas jaunus klientus – augušas savā meistarībā. Ieguvušas arī draugus, dalījušās pieredzē, savākušas vērtīgas idejas turpmākajam darbam.
Reģionālie konkursi „Siera klubam” bija liela vērtība – popularizējām sierus un biezpienu, apzinājām daudzas jo daudzas lieliskas saimnieces, paši guvām pieredzi, apjomīgo pasākumu organizēšanā. Un šodien neviens nebrīnās par saldām un sāļām siera tortēm! Bet 2014. gadā brīnījās…

 

atp