Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2018
PIKC „Smiltenes tehnikumā”

27. septembrī biedrības „Siera klubs” darba grupa devās uz Smiltenes tehnikumu, lai organizētu semināru topošajiem pavāriem un viesmīļiem „Meistara diena”.
Vietējā laikrakstā par semināru bija reportāža divu lappušu apjomā. Poētisks nosaukums: „Ēdienos izgaršo rudens buķeti”.
V.Davidanova, „Siera kluba”  vadītāja uzsvēra, ka semināra galvenā tēma tiešām saistīta ar rudeni: sieri, dārzeņi un augļi, to saderība gan uzkodās, gan siltajos ēdienos. Arī krāsu bagātība un krāšņums uz galda.
Uz semināru ieradās restorāna „Vēl vairāk saules” šefpavārs un ražošanas vadītājs Tomass Godiņš un pavārs Edmunds Jansons. Jaunajiem pavāriem Tomass – kā dāvana, jo viņa zināšanas un prasmes ir ļoti augstā līmenī.
Seminārā piedalījās arī vietējie uzņēmumi, un viņi arī saistīti ar produktu ražošanu. Viņiem liela pieredze biznesā. Viņi – zināmi ne tikai Smiltenes novadā, bet arī Latvijā. Katram – vērtīgs stāsts par dažādām tēmām, kuru kopsavilkums: Latvijā ir vērts strādāt, bet jābūt uzņēmībai un zināšanām, jo cerēt uz vieglu „maizīti” neizdosies.
Jānis Krieķis, Launkalnes pagasta uzņēmējs, kuram pieder maizes muzejs. Aizrāvies ar kulinārā mantojuma ēdieniem un tūrismu.
Sandra Stricka, govju kompleksa „Dimanti” īpašniece, LOSP valdes locekle, Ziemeļvidzemes Lauksaimniecības apvienības „Smiltene” vadītāja, biedrības „Lauksaimnieku apvienība” valdes priekšsēdētāja, biedrības „Siera klubs” biedre. Gunta Muižniece, Blomes pagasta „Muižnieki” un Latvijā viena no lielākajiem kazu ganāmpulkiem īpašniece. Jaunieši pēc semināra atzina, ka viņiem bijis interesanti tikties ar šiem cilvēkiem un dzirdēt viņu pieredzi.
Pēc lekcijām audzēkņi baudīja auksto galdu: dažādas uzkodas ar sieriem un sieru plates, kurās bija AS „Smiltenes piens”, AS „Jaunpils pienotava”, AS „Limbažu siers”, AS „Rankas piens”, SIA „Siera ražotne”, AS „Talsu piensaimnieks”, PKS „Straupe” un citu uzņēmumu sieri, biezpiens, sviests.
Bet atgriezīsimies virtuvē! Tomass, Edmunds un topošie pavāri, vārīja, cepa, dekorēja. Arī visos siltajos ēdienos bija sieri un citi piena produkti: kazas piena pikantā zupa ar dārzeņiem, dārzeņu – kokospiena krēmzupa, turku zirņu humuss, ceptas batātes, apelsīnu sulā marinēta un cepta vistas fileja, panna cotta…
Pulkstenis rādīja jau ceturto stundu pēcpusdienā. Bijām strādājuši vairāk nekā sešas stundas. Izturēja lektori un pavāri. Bet galvenais – izturēja audzēkņi! Cik lielu jaunu zināšanu bagāžu papildināja, to zina tikai viņi.

Daži interesanti fakti

* Jānis Krieķis semināristiem piedāvāja paša gatavotu ābolu sieru, kura recepte izcelta no senas pagātnes. Un tādu gardumu var uzburt ikviens, ja vien pacietība.

* Tomass Godiņš uzsvēra:  ēdienu gatavošanā galvenais ir kvalitatīvi produkti, iznākums – ēdiena garša un izskats.

* Vanda Davidanova: semināru uzdevums un mērķis ir ieinteresēt un nostiprināt jauniešus izvēlētajā profesijā. Latvijai pavāri ļoti vajadzīgi. Labi pavāri!

 

 
SKATĪT GALERIJU