Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2018
Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā

5.aprīļa rītā Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā valdīja rosība. Jaunie pavāri čakli darbojās: veidoja sieru plates, uzkodas ar sieru un citiem produktiem, cepa smalkmaizītes ar sieru, biezpiena plātsmaizi, gatavoja salātus. Šefpavārs Kaspars Jansons katram jaunietim uzticēja uzdevumu, - un tas bija visinteresantākais, arī liela atbildība un prasmju iegūšana.
Semināru atklāja tehnikuma direktore Dace Cine, novēlot ražīgu un spraigu dienu. Semināra pirmajā daļā noskatījāmies dokumentālo filmu „Mūžīgais piens”. Pēc auditorijas attieksmes var spriest, vai patika. Patika gan! Jo visi ļoti uzmanīgi skatījās, pēc tam aktīvi diskutēja. Sarunu par pienu turpināja lektori: biedrības „Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova, Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks, SIA „ELPA” valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis un Kuldīgas novada Vārmes pagasta zilo govju saimnieks Alfrēds Girgensons.
Pēc labi padarīta teorētiska darba semināristi baudīja sieru plates ar 12 šķirņu sieriem, visdažādākās uzkodas, arī siera salātus, smalkmaizītes ar krēmsieru un biezpiena maizes. Virtuve kārdināja ar apetīti rosinošām smaržām. Bet tajā šefpavārs Kaspars Jansons ar jaunajiem pavāriem bija sagatavojuši ēdieniem tikai ‘starta’ materiālu: nomizotus burkānus, sīpolus, ķiplokus, noblanšētus tomātus, sadalītas un atkaulotas vistas, sagrieztu cūkgaļu, uzvārītas pērļu grūbas, melno kvinoju... Īstā vārīšana un cepšana notika zālē lielās auditorijas priekšā. Visi produkti ir svarīgi, tomēr semināros „Meistara diena” vienmēr galveno vijoli ‘spēlē’ siers un piena produkti (saldais un skābais krējums, sviests).
Kaspars Jansons soli pa solim stāstīja un rādīja, kā gatavo auna zirņu un saulē kaltētu tomātu humus, zilās govs piena zupu, kurai bija dots smalks nosaukums – topinambūru kapučino, arī tomātu karpačio, garšaugu un kvinojas salsa verde, vistas balotīni ar sēnēm, cūkgaļas, jauno burkānu un pērļu grūbu kroketi un vēl un vēl... Visos ēdienos bija dažādi sieri. Baudījām un jutāmies kā restorānā, degustējot tik gardus un skaisti noformētus ēdienus.
Seminārā galvenokārt izmantoti AS „Smiltenes piens”, AS „Jaunpils pienotava”, AS „Cesvaines piens”, AS „Limbažu siers”, SIA „ELPA” sieri, PKS „Straupe” sviests.
Seminārā kopā ar mums bija „Skrundas TV” un laikraksta „Kurzemnieks” žurnālisti. 5. aprīļa notikumus Kuldīgas tehnikumā redzēs un par tiem lasīs daudzi jo daudzi. Par iespēju organizēt tik vērtīgu semināru „Siera klubs” pateicas Zemkopības ministrijai.

 

 

SKATĪT GALERIJU