Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2018
Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā

4.oktobrī Kandavas Lauksaimniecības tehnikumā notika biedrības „Siera klubs” seminārs „Meistara diena”.  Rīts atnāca ar siltu sauli, un tā rotājās krāšņajos un krāsainajos koku lapu vainagos. Semināra organizatori, lektori, viesi, audzēkņi, pedagogi, pārstāvji no Tukuma novada laikraksta „Neatkarīgās Tukuma Ziņas”, un zālē gandrīz visi krēsli bija aizņemti. Pēc apsveikuma vārdiem Skolotāju dienas priekšvakarā cits pēc cita auditorijas priekšā iznāca lektori, jo tēmas bija daudzveidīgas. Ieskats jaunajos sieros un citos piena produktos,  skābpiena dzērienu daudzveidība, izsmeļošs stāstījums par medu un tā nozīmi veselībā un ēdienu gatavošanā.
„Sierus ražo no piena, un Latvijā galvenokārt – no govs piena, taču daudz senākas par gotiņām ir kazas, kas dod mazāk, bet vērtīgāku pienu,” sacīja „Siera kluba” vadītāja V.Davidanova un pieteica Latvijas Kazkopības biedrības valdes priekšsēdētāju Kristīni Pilienu. Viņai pašai Talsu novadā ir zemnieku saimniecība „Bērzi” un pieder šķirnes kazu liels ganāmpulks. Viņa ražo sierus un jogurtu, gatavo izcilus konditorejas izstrādājumus. Kristīne, nojaušot, ka auditorijai par kazām, to pienu un gaļu gandrīz nav zināšanu, centās jauniešus izglītot, un topošajiem pavāriem tā tiešām bija ekskluzīva iespēja.
Eiropas Reģionālā kulinārā mantojuma tīkls, tajā skaitā Latvija kopā ar vēl 45 reģioniem un 14 valstīm – arī šī tēma bija iekļauta seminārā, un tā dalībniekiem bija jauna informācija. V.Davidanova novēlēja Kandavas tehnikumam papildināt Latvijas Kulinārā mantojuma biedru skaitu, jo darbošanās šajā jomā ir interesanta un pavāriem vērtīga.

 

Kā Emīlam – 17 sieru šķirnes!

Bagāts bija sieru degustācijas galds. Gardas bija dažādas uzkodas ar sieru. V.Davidanova sacīja, ka centīsies saskaitīt sierus, jo varētu būt 17 šķirnes kā filmā „Emīla nedarbi”: AS „Smiltenes piens” „Provolone”, krēmsiers, AS „Limbažu siers” „Grande Duro” un „Sole Grosso”, SIA „Siera ražotne” „Zaļais siers”, AS „Rankas piens” Valmieras siers un Jāņu siers, AS „Jaunpils pienotava” Mūku siers, „Olimps”, „Pavasaris”, „Bauskas”, „Vidusjūras”, „Zelta”, „Mozarella di Rulle”, „Fetiņa”, AS „Talsu piensaimnieks” ”Krāsainais ritulis”, kā arī trīs veidu kazas piena sieri no ZS „Bērzi” (Vandzene).
Latvijas Biškopības biedrības veterinārste – konsultante Ineta Eglīte bija atvedusi degustācijai dažādu medu (cik liela krāsu atšķirība), tad nu to varēja izgaršot ar dažādiem sieriem. Topošie pavāri bija pārsteigti par šo gardo kombināciju. Tā ir arī ļoti vērtīga kombinācija!

 

Smaržas un garšas virtuvē

Meistarklasi vadīja Talsu novada zemnieku saimniecības „Ēmužas” īpašnieks, uzņēmējs un šefpavārs Aivars Varņeckis. Viņam liela pieredze darbā arī ar jaunajiem pavāriem, jo vairākus gadus strādāja Ventspils tehnikumā par pasniedzēju.
Meistarklases galvenā tēma bija govs un kazas piena sieri, kazas gaļa ēdienos. Aivars Varņeckis kopā ar jaunajiem pavāriem gatavoja sešus ēdienus: vārīja buljonu ar kazas gaļas frikadelēm un omletes nūdelēm, kazas piena zupu ar puķkāpostiem un kukurūzu, gatavoja uzkodu (biezpiena, kabaču un burkānu plācenītis ar krēmsieru un desa), sautēja cūkgaļu tomātu sulā, pasniedza ar batātēm, no pankūkām un krēmsiera veidoja tortītes, cepa maizi. Ēdienos – sieri, arī govs un kazas piens, sviests, biezpiens.
Varēja nojaust, ka audzēkņu lielākā daļa ar kazas produktiem ir uz „jūs”, tos nav baudījuši. V.Davidanova: „Semināru mērķis: pastāstīt, parādīt, piedāvāt to, kas nav tehnikumu programmās. Mūsu semināri obligātajai mācību vielai ir papildinājums, kas darbā virtuvēs noderēs, jo zināšanu nekad nevar būt par daudz.”

SKATĪT GALERIJU