Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2018
Aizkraukles profesionālajā vidusskolā

9.oktobrī biedrība „Siera klubs” Aizkraukles profesionālajā vidusskolā organizēja semināru „Meistara diena”. Klausītāju bija daudz – vairāk nekā 100 topošie pavāri, arī pedagogi, lektori un viesi. Semināra norisēm sekoja laikraksta „Staburags” žurnālistes.
Seminārā piedalījās SIA „Vecsiljāņi” siera meistare Ieva Midega, Latvijas Biškopības biedrības Aizkraukles nodaļas vadītāja Gunta Otto (viņa organizēja arī medus degustāciju), vietējais uzņēmējs, kurš ražo krāsvielas un piedevas produktiem no kaltētiem augļiem, dārzeņiem un ogām, Ģirts Ločmelis, bet meistarklasi ēdienu gatavošanā vadīja rīdzinieks – pavārs Nauris Salenieks.
Vispirms semināristi noskatījās „Siera kluba” dokumentālo filmu „Mūžīgais piens”, iegūstot plašu informāciju par sieru iedalījumu, šķirnēm un veidiem, sieru izmantošanu ēdienu gatavošanā. Filma patika, izvērtās diskusija, tika uzdoti jautājumi.

Pēc tam sekoja lekcija par cieto sieru vēsturi, ražošanu, īpatnībām. Bija saruna par medu, dabīgām krāsvielām, par Latvijas kulināro mantojumu. „Siera kluba” vadītāja visus aicināja uz sieru un siera uzkodu degustāciju. Galdi – kā parasti – ar labumiem bija pārbagāti. Varēja nogaršot AS „Limbažu siers”, AS „Smiltenes piens”, AS „Jaunpils pienotava”, AS „Talsu piensaimnieks”, SIA „ELPA”, SIA „Siera ražotne”, AS „Rankas piens”, AS „Lazdonas piensaimnieks”, PKS „Straupe”, SIA „Vecsiljāņi” gan sierus, gan biezpienu, sviestu. „Vienviet šāda milzīga izvēle!” priecājās audzēkņi un pedagogi un nekautrējās baudīt, salīdzināt, iztaujāt semināra organizatorus

Garšu buķete ēdienos
Vandas Davidanovas atmiņas: „Bija laiks, kad mācību iestādēs semināros meistarklases jauniešiem vadīja paši jaunieši, bet jau visai slaveni, piemēram, Māris Astičs, Artūrs Linkevičs, Haralds Saušs. Lepojamies ar viņu sasniegumiem un atpazīstamību un turpinām sadarboties ar citiem jauniem profesionāļiem. Aizkrauklē virtuvē strādāja pavārs Nauris Salenieks. Tas bija viņa pirmais patstāvīgi vadītais seminārs. Izdevās lieliski!”
Ar lielu interesi topošie ēdienu gatavotāji noklausījās Naura iedvesmojošo stāstījumu par pavāra profesiju. Tā ir skaista un vajadzīga, bet smaga. Iztur un pa karjeras kāpnēm uzkāpj tikai zinošākie un neatlaidīgākie. Nauris mudināja jauniešus piedalīties konkursos, atrast labas prakses vietas – restorānus.

 

Vārīja „lielais” pavārs un „mazie” pavāriņi


Meistarklasē visiem darba pietika: topošie pavāriņi vārīja burkānu klimpu zupu ar pienu, bet Nauris Salenieks – ķirbju un siera krēmzupu, no siera „Mozzarella” un tomātiem gatavoja uzkodas, cepa gaļu, zandartu un Kazdangas sieru… Par katru ēdienu bija skaidrojošs stāsts. Nauris pēc semināra atzina, ka sākumā bija mazliet uztraucies, taču darba gaitā svarīgs bija tikai tas, kas jāizdara. Un izdarīja lieliski! Sajūsmā bija gan audzēkņi, gan pedagogi. Vidusskolas direktore Ruta Krūkle sirsnīgi pateicās Naurim, ka viņš tik prasmīgi un dāsni dalījās savā pieredzē. Nauris atzina, ka seminārs bijusi vērtīga skola un iedrošinājums viņa turpmākajai karjerai.

SKATĪT GALERIJU