Seminārs "MĀCĪBU UN GARŠU BAUDA"

 

 

Semināru cikls , kas ilga trīs mēnešus, „Veselība, enerģija, labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem” noslēdzies. Marta semināru SIERA KLUBS organizēja Restorānu Servisa Skola un FERMA Restaurant. Programma bija daudzpusīga, interesanta, izglītojoša: Smiltenes Piens
2017. gada jaunais siers „Provolone”, kūpinājumi (gaļas desas, šķiņķis, speķis), kurus papildināja dažādu garšu Mārlapiņi mārrutki un Māra Lapiņa atraktīvais stāstījums par to gatavošanu. Visu vēl gardāku darīja Latvijas Maiznieks tikko ceptās siltās un smaržīgās maizītes.Pēc tam
Jaunpils Pienotava A/S biezpiena deserts ar kaktusu ievārījumu, Arī Baltais jaunie produkti („Baltais Marmelade” sieriņš un „Baltais Shake” plombīra saldējuma jogurta kokteilis). Tad baudījām PKS "Straupe"jaunumu - paniņas ar piedevām - cidonijām un burkāniem.Pēc tam psiholoģes Evitas Štālas vērtīgā lekcija „Stresa vadība”. Meistarklasē „Viss par un ap pīli” tika izmantoti sieri „Grande Duro” un „Kamamberas”. Vadīja restorāna „Ferma” īpašnieks un šefpavārs Māris Astičs. Pusdienas gatavoja restorāna „Ferma” pavāru komanda.

   
Pārsteigums
Seminārā bija vairāki pārsteigumi, taču visiespaidīgākais - AS"Latvijas Maiznieks" sasaldētās maizes, kuras apmēram 10 minūtes jācep. Un tad tās bija gardas un smaržīgas, ar kraukšķīgu garoziņu. Baudījām rudzu maizi vegāniem ar kaņepēm, gaišo sēklu maizi, formas maizi ar sēklām, saldskābmaizi ar diedzētiem graudiem un triju veidu smalkmaizītes.
Klausījāmies Horeca nodaļas vadītāja Igora Karpušova un reģionālās tirdzniecības speciālistes Sofijas Mateiko stāstījumu par mūsu ikdienas svarīgāko produktu - maizi, tās nozīmi veselībā. Sapratām, saldēta maize - mūsu steidzīgo ikdienu dara vieglāku un gardāku.Un AS"Latvijas Maiznieks" saldētās maizes sortiments ir bagāts. Ik šķēle rosināja apetīti. Ik šķēle mudināja roku ņemt nākamo šķēli...
   
Viss par pīli un pusdienas
 

Meistarklasi "Viss par un ap pīli" vadīja šefpavārs Māris Astičs..Kad pīles gāzelēdamās pastaigājas kopā ar pārējiem mājputniem, neizskatās pēc karalienēm. Bet, noklausoties Māra pamācības, jāsecina, ka pīle ir viens smalks un sarežģīts putns. Protams, ja to gribi dabūt uz šķīvja sevišķi gardu. Kā sadalīt liemeni, kā sadalīt jau gatavu putnu, kā cept pildītu pīli, kā cept pīles krūtiņu, kādā temperatūrā,likt uz aukstas vai karstas pannas, cik ilgi cept, ar kādiem dārzeņiem, ar kādām mērcītēm pasniegt, kādi sieri būtu piederīgi. Stāstījuma rezultāts bija gatava pīle, - ļoti garda. Vai maz savādāk Māris gatavo!

„Siera klubs” cenšas, lai noslēguma seminārs būtu kā svētki, tāpēc semināristes pusdienoja restorānā FERMA. Lielākā daļa šajā restorānā bija pirmo reizi, - tas patīkams notikums, kas ikdienu darīja košāku. Uzkodā – foreles tartars ar mārrutku krēmu un brioša maizes grauzdiņiem, pamatēdienos – lēni gatavota vistas gaļas balotīne ar šķelto zirņu biezeni un sinepju velutē mērci, kā arī zivju kroketes ar burkānu biezeni un garšaugu kinoju, bet desertā – gaisīgs aveņu mākonis ar vaniļas mērci.
Māris Astičs jautāja, kā garšoja. Mēs atbildējām – IZCILI! Nesteidzāmies, baudījām kafiju un patīkamo gaisotni, pārrunājot, kas iegūts trijos semināros.