Seminārs "Veselība,labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem"

 

 

22. februārī notika SIERA KLUBA organizētais seminārs "Veselība,labs izskats, harmonija ar Latvijas produktiem". Smiltenes Piena un Talsu piensaimnieka jauno sieru degustācija. Delikatešu - bebra un brieža muguras kūpinātas karbonādes, bebra gaļas desas. Livanu Gardēžu klubiņa vadītājas Ināras Ivanovas"Latgale senie ēdieni" - divu garšu kļockas. Viduslaiki muižu virtuvju vissziņa un pētnieka Kaspara Simaņa fantastiskā lekcija par Viduslaiku muižu ēdieniem, produktiem, garšvielām. bet muižu pavāra lomā iejutās un ēdienus no līdakas, sama, teļa gaļas, vēžiem gatavoja restorāna MUUSU šefpavārs Kaspars Jansons. Kopumā gudra, garda un jauka diena.

Sieri, kūpinātas karbonādes un desas. Triju zālēdāju -govs, brieža un bebra dotais jeb cilvēka izdomas un roku čakluma sarūpēts: Smiltenes Piena "Granister" un "Filadelfija", AS Talsu piensaimnieka "Talsu cietais siers", "Deviņkalnu siers ar amoliņu", bet kūpinājumi no "GPC Smārde".
Vai bija garšīgi? Lieks jautājums! Semināristi kūpinājumus no bebra gaļas baudīja pirmo reizi. Ar to arī īpaši SIERA KLUBA semināri: vienmēr kāds pārsteigums. Arī "Filadelfija" bija pārsteigums!

1791. gadā izdota pavārgrāmata latviešu valodā. Vēsturiski tā ir otrā par muižu ēdieniem. Ļoti smalku ēdienu receptes! Produktu pārsteidzoši salikumi, jābrīnās par pavāriņu prasmēm. Dažādu garšvielu bagātība!
MUUSU šefpavārs Kaspars Jansons SIERA KLUBA seminārā gatavoja piecus ēdienus: sama fileju ķimeņu sulā ar vēžu sviestu, līdeku ar mārrutkiem, treknu vistu jeb gozētu kapaunu, teļa gaļu ar anšoviem jeb sardelēm (par sardelēm sauca anšovus) un pildītas citrones. Bija ko pabrīnīties, būs ko atcerēties. Tālajā senatnē cepuši kliņģerus, no kuriem, kad tos uzlika galdā, izlidojuši putniņi. Cik neiedomājamām idejām bagāti bija mūsu senči.Vai mūsdienās piļu restorānos ir kaut kripatiņa no tā visa?