2017.GADĀ PLĀNOTIE PASĀKUMI

* Semināru cikls (5 semināri) „Veselība, labs izskats, harmonija – ar uzturu” jeb „Latvijas produkti pašmāju un citzemju (meksikāņu , īru, norvēģu) virtuvēs”.
* Sieru degustācija Preses konferencē Zemkopības ministrijā reģionālās preses žurnālistiem.
* Sieru degustācija „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes” biedriem.
* Semināru cikls (6 semināri)  „Meistara diena” topošajiem pavāriem un konditoriem profesionālās izglītības sistēmas tehnikumos un skolās.
* Četri reģionālie konkursi par godu Latvijas simtgadei „Tautiskie raksti siera un maizes svētku gardumos”:
Kurzemē -  2017. gada 6. maijā, Skrundā (pilsētas svētkos),
Vidzemē -  2017. gada 29. jūlijā, Valmierā (pilsētas svētkos),
Latgalē - 2017. gada 5. augustā, Rēzeknē (pilsētas svētkos),
Zemgalē - 2017. gada 26. augustā Jelgavā (Piena, maizes un medus svētkos).
* Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā iekļautā produkta – Jāņu siers reklamēšanas pasākumi:
- Latvijas profesionālo mākslas iestāšu, dizaina un mākslas vidusskolu audzēkņu radošā konkursa gleznu izstāde „Jāņu siera ceļš” noslēgums - Ogres tehnikumā;
- profesionālās izglītības audzēkņiem siera siešanas meistarības konkurss „Mans lepnums – mans siers”, norises vieta – Ventspils tehnikums;
- labākā (garšīgākā)  Jāņu siera meklējumos: lielražošanā ražoto Jāņu sieru sensoro īpašību noteikšana (izskats, konsistence, garša, smarža), norises vieta – Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums,  Ogres tehnikums un Kuldīgas tehnikums.
* Grāmatas „Jāņu siers” atkārtota sagatavošana un izdošana.
* Grāmatas prezentācija – preses konference.
* Svētku ”Latvijas novadu Siera diena” organizēšana Cēsīs 22.jūlijā.
* Dokumentālās filmas „Mūžīgais piens” uzņemšana.
* Pieredzes apmaiņas brauciens – siera ražošana – uz Igauniju.
* Sadarbība ar medijiem (laikrakstiem un žurnāliem).
* Sadarbība ar „Vidzemes TV” -  filmas „100 receptes – Latvijas simtgadei” :
Smiltenes tehnikums – Vidzemes kulinārā mantojuma centrs;
„Jaunpils pils krodziņa” šefpavāre Sandra Zariņa;
Lieldienu senie ēdieni. Pavāre Mārīte Spriņģe.
Jāņu svinēšana – Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums
Senie sieri: baltais biezpiena siers, knapsieriņi, Jāņu siers zemnieku sētā „Juri”.
Godu saimniece un ēdināšanas servisa skolotāja Ramona Jirgena.
* Sadarbība ar Latgales Kulinārā mantojuma centru:
- Kulinārā mantojuma recepšu apzināšana un vākšana visos reģionos, iesaistot profesionālā tīkla skolu un tehnikumu audzēkņus,
- pieredzes apmaiņas brauciens uz Poliju,
- Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla ideju popularizēšana, iesaistot tīklā jaunus biedrus.
* Biedrības „Siera klubs” mājas lapas www.sieraklubs.lv uzturēšana un regulāra, papildināšana.
* Biedrības „Siera klubs” FACEBOOK  profila lapas uzturēšana un regulāra papildināšana.

 

Statistikas dati

Saskaņā ar provizoriskiem datiem pērn Latvijā saražotas 41500 tonnas siera un biezpiena, kas ir par 7,5 % pieaugums, salīdzinājumā ar 38000 tonnām iepriekšējā gadā. No pērnā apjoma eksportētas 18200 tonnas produkcijas, kas ir par 8 % vairāk nekā 2015. gadā. Tās ir : Vācija, Nīderlande, Polija, Dānija, Lietuva, Igaunija, Ēģipte, Turcija, Japāna, Irāka,  Gruzija, Jordānija, Ķīna, Apvienotie Arābu Emirāti, Tunisija, Kirkiztāna, Kuveita, Irāna, Singapūra, Austrija, Taivāna, Honkonga u.c. Kopumā eksportējam uz 84 valstīm.  Imports samazinājies: 2015. gadā ievestas 15100 tonnas siera un biezpiena, 2016. gadā – 14100 tonnas.
Turpina pieaugt siera un biezpiena patēriņš uz 1 iedzīvotāju. Saskaņā ar Lauku atbalsta dienesta aprēķiniem, 2016. gadā Latvijas iedzīvotāji patērējuši 37500 tonnas siera un biezpiena, kas ir par 100 tonnām vairāk nekā 2015. gadā. Vairāk nekā 15 gadu laikā šo produktu patēriņš uz 1 iedzīvotāju palielinājies apmēram 2,5 reizes (2002. gadā mēs katrs apēdām tikai 4,1 kg siera).

Siera un biezpiena patēriņš uz 1 iedzīvotāju
 
2005. gads – 11,4 kg
2006. gads – 11,9 kg
2007.gads – 14,1 kg
2008. gads – 13,7 kg
2009. gads – 14,0 kg
2010. gads – 16,5 kg
2011. gads – 16,6 kg
2012. gads – 17,3 kg
2013. gads – 18,1 kg
2014. gads – 17,6 kg
2015. gads – 18,9 kg
2016. gads – 19,0 kg

Francijā, Vācijā, Dānijā, Itālijā iedzīvotāji sieru patērē vairāk nekā mēs. Tas nozīmē, ka mums „augšanas” iespēja joprojām pastāv.

atp