Zemgales reģiona konkurss „Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā

 

26. augustā Jelgavā notika Piena, medus un maizes svētki. To ietvaros  biedrības „Siera klubs” un”Latvijas maiznieku biedrība”, sadarbībā ar  Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi „Kultūra”, Eiropas Parlamenta deputāti Ivetu Griguli, Latvijas piena pārstrādes un maizes ražošanas uzņēmumiem, organizētais Zemgales reģiona konkurss „Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā”. Piedalījās 15 konkursantes no Dobeles, Jaunpils, Auces, Bauskas, tomēr visvairāk no Jelgavas pilsētas un novada. Priecē fakts, ka uzdrīkstējās savas prasmes parādīt seši jaunieši, kuri vēl tikai mācās par pavāriem un konditoriem.
Gardumu sortiments bija dažāds: saldas un sāļas tortes, kā arī pīrāgi.
Sīvā konkurencē 1. vietu ieguva Ilva Liepniece (Auce), sāļā torte „Lielupes makšķernieka sapnis”, 2. vietu ieguva Teresa Djomina (Dobele), saldā torte „Aveņu siera pārsteigums”, 3. vietu ieguva Česlava Kizakova (Bauska), saldā torte „Senā lāde”. 4. vieta un par skatītāju simpātiju kļuva Annas Cirītes (Jelgava)  torte „Pilna mana pūra lāde visādiem labumiem”.

1. vietu ieguva Ilva Liepniece (Auce), sāļā torte „Lielupes makšķernieka sapnis”  
 
2. vietu ieguva Teresa Djomina (Dobele), saldā torte „Aveņu siera pārsteigums”
   
 

3. vietu ieguva Česlava Kizakova (Bauska), saldā torte „Senā lāde”

 
 
4. vieta un par skatītāju simpātiju kļuva Annas Cirītes (Jelgava)  torte „Pilna mana pūra lāde visādiem labumiem”.  
 
Labu sniegumu uzrādīja Aija Ruža (Saulkrasti), torte „Laimīte ar ogu kroni”, Genādijs Djomins (Dobele), speķa pīrādziņi mājas gaumē, Lauma Liepiņa (Jaunpils), torte „Meiteņu noslēpums”, Sandra Zariņa (Jaunpils), torte ”Rausis Jumim”, Inese Meikulova (Dobele), torte „Zalktis meta zelta loku”, Ilze Kupča (Baldone), torte „Latvijas vitamīni Latvijas rakstos”, Svetlana Razdobudko (Jelgava), torte „Senās latviskās zīmes”, Nils Vilcāns (Jūrmala), torte „Emociju torte pankūku kārtojumā”, Diāna Mitroviča (Jelgava), torte „Biezpiena sapnis”, Viktorija Peipere (Jūrmala), torte „Māci mani māmulīte visādiem darbiņiem”, Viktorija Gorbačevska (Jelgava), torte „Latvju rakstu izrakstīta”.
Aija Ruža (Saulkrasti), torte „Laimīte ar ogu kroni”  
 
Genādijs Djomins (Dobele), speķa pīrādziņi mājas gaumē,  
 
Lauma Liepiņa (Jaunpils), torte „Meiteņu noslēpums”  
 
Sandra Zariņa (Jaunpils), torte ”Rausis Jumim”  
 
Inese Meikulova (Dobele), torte „Zalktis meta zelta loku”  
 
Ilze Kupča (Baldone), torte „Latvijas vitamīni Latvijas rakstos”  
 
Svetlana Razdobudko (Jelgava), torte „Senās latviskās zīmes”  
 
Nils Vilcāns (Jūrmala), torte „Emociju torte pankūku kārtojumā”  
 
Diāna Mitroviča (Jelgava), torte „Biezpiena sapnis”  
 
Viktorija Peipere (Jūrmala), torte „Māci mani māmulīte visādiem darbiņiem”  
 
Viktorija Gorbačevska (Jelgava), torte „Latvju rakstu izrakstīta”  
 

Žūrija

Secinājums: visi konkursanti bija ļoti centušies, siera, biezpiena un maizes gardumi bija gan garšā, gan vizuālā izskatā tiešām lieliski. Žūrijā strādāja profesionāļi: Marika Bērziņa, žūrijas priekšsēdētāja, SIA „Lanordija” produktu konsultante – tehnoloģe, konditore, Dina Gira - SIA „BalticRestaurants” konditorejas vadītāja, konditore,  Linda Bekmane - SIA „Puratos Latvia” konsultante – tehnoloģe, maizes amata meistare.
Gan konkursa atklāšanā, gan vērtēšanā, gan uzvarētāju godināšanā ar mums kopā bija Jelgavas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne. Noslēgumā piedalījās arī Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes „Kultūra” vadītājs Mintauts Buškevics.

Fakti un skaitļi

„Siera klubs” kopā ar sadarbības partneriem un atbalstītājiem aizvadījis četras saldas, skaistas un darbīgas vasaras. Notika reģionālie konkursi:  „Siera saldā torte”, „Siera un maizes svētku sāļā torte, „Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda” un „Tautiskie raksti siera, biezpiena un maizes gardumā”. Kopā – 16 konkursi ar 259 konkursantiem un 1 tonnu 36 kilogramiem tortu un citu konditorejas izstrādājumu. Visjaunākajam konkursantam bija 6 gadiņi, visnopietnākais vecums – 81 gads.
Mūsu konkursanti saņēmuši ne tikai vērtīgas balvas un slavinājumus, bet arī daudz mācījušies un ieguvuši jaunas idejas turpmākajam darbam. Tā ir konkursu galvenā pievienotā vērtība.
No Ivetas Grigules saņemta ziņa, ka reģionālo konkursu 1. – 3. vietu ieguvējas 9., 10. un 11.oktobrī atpūtīsies Briselē, iepazīsies ar Parlamentu un pilsētu.

atp