Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2017
Seminārs Smiltenes tehnikumā

11.maijs – Smiltenē saulains, taču auksts rīts. Tehnikumā – liela rosība: tiek gatavoti un klāti degustācijas un piena pauzes galdi, kuros goda vietā AS „Smiltenes piens”, AS „Jaunpils pienotava”, PKS „Straupe”, AS „Talsu piensaimnieks, AS „Rankas piens”, AS „Lazdonas piensaimnieks” un AS „Valmieras piens” dažādu šķirņu sieri, taču visvairāk – Jāņu siers. Kopā – kā filmā „Emīla nedarbi”- 17 šķirnes. Tad vēl divu garšu biezpieni, plātsmaizes no biezpiena, siera pīrādziņi, brokastu maizes ar siera desu… Kopumā – glauns godu galds!
Ierodas lektori: PKS „Straupe” valdes priekšsēdētājs Imants Balodis, pārtikas tehnoloģe un pedagoģe Livija Brūvere, Vidzemes gastronomiskās un kulinārās kultūras mantojuma fonda „Māras pūrs” dibinātāja Ramona Jirgena, IK „Prieks vēderam” vadītāja Ilze Briede,  „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova un restorāna ENTRESOL pavārs Haralds Saušs.
Kas notika Smiltenes tehnikumā? „Siera kluba” organizētais, tik pieprasītais, labi apmeklētais seminārs „Meistara diena”.
Zālē bija sapulcējušies vairāk nekā 100 topošie pavāri un konditori, lai papildinātu zināšanas par piena produktiem, galvenokārt sieru un uzņēmējdarbību, noklausītos veiksmīgo uzņēmēju pieredzi.
Lektoriem tika uzdoti jautājumi, jauniešus piedāvātās tēmas interesēja.
Īpaši gribas pastāstīt par Ramonas Jirgenas ideju siera gleznu retroskopiju gatavošanā. Tā tehnikuma audzēkņiem bija „neatklāta pasaule”. Ramona parādīja, kā, izmantojot AS „Smiltenes piens” Holandes sieru, Mozarella, Mini Mozarella un PKS „Straupe” Jāņu sieru, var izveidot gleznu „Latvija”. Kad aicinājām gleznu „apēst”, visi apgalvoja, ka žēl tādu skaistumu bojāt.
Pēc lekcijām audzēkņi tika aicināti uz sieru un uzkodu degustāciju un piena pauzi. Tehnikuma audzēkņi no savas puses palepojās ar pēc Vidzemes kulinārā mantojuma receptes vārīto „Burkānu klimpu zupu”. Ļoti garšīga! Paldies Sandrai Strickai (ZS „Dimanti”) par pienu.
…Uz virtuvi kairinoši vilināja visdažādākās smaržas. Tur rosījās restorāna ENTRESOL pavārs Haralds Saušs. Viņš meistarklasei bija izvēlējies gan parastus, gan neparastus, mazāk zināmus produktus, piemēram, nažgliemenes, kvinoju, kale, foreles. Neiztika arī bez sieriem, kārtīga krējuma un sviesta.
Haralds gatavoja, audzēkņi palīdzēja, pēc tam visi baudīja. Kā smalkā restorānā! Tā ēdienu pēc ēdiena. Meistarklase ieilga, neviens nesteidzās, jo būt kopā ar Latvijas „zelta pavārzelli” un pasaules konkursa ekselences medaļu ieguvēju ir reta un ļoti vērtīga iespēja.
Semināru „Meistara diena” filmēja Vidzemes TV un Smiltenes „STV Studija”.  Piedalījās arī laikraksta „Ziemeļlatvija” redaktore Sarmīte Ozola. Tas nozīmē, ka būs interesanti sižeti un reportāža par gudro un garšīgo dienu Smiltenē.

 

 
SKATĪT GALERIJU