Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2017
Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā

26. septembris Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā (RTRIT)  bija gan darba, gan svētku diena. Notika biedrības „Siera klubs”, sadarbībā ar Zemkopības ministriju, organizētais seminārs „Meistara diena”.
Protams, galvenā tēma bija siers un piena produkti, kas ļoti veiksmīgi savijās ar otru interesantu stāstu par Eiropas Kulinārā mantojuma tīklu un biedrību „Latgales Kulinārā mantojuma centrs”.
V.Davidanova: „Seminārs izvērtās par Latgales dienu Rīgā. Topā bija kulinārā mantojuma ēdieni. Latgalē kopš seniem laikiem galvenais iztikas, tagad arī labklājības avots ir piens un no tā ražotie biezpiens,  krējums, sviests u.c. Un reti kuru kulinārā mantojuma ēdienu var pagatavot bez šiem produktiem. „Siera kluba” uzaicinājumam piedalīties seminārā piekrita Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla koordinators Niklass Fjellinström. Tas – mums liels gods. Niklass bija sagatavojis lekciju un interesantu prezentāciju.”
…Divas skanīgas dziesmas, pēc tam tehnikuma direktores Silvas Ozoliņas uzruna un zināšanu kamolā sāka tīties lekcijas, siera un siera uzkodu degustācija, meistarklase ar latgaļu ēdienu gatavošanu un degustāciju.
Seminārā piedalījās arī RTRI tehnikuma struktūrvienības – Preiļu arodvidusskolas audzēkņi un pedagogi, kā arī Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda. Gardās dārzeņu maizes – jaunumu piedāvāja Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka.
                                               
Semināra programma

Vanda Davidanova, biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja
Latgales vispārīgs raksturojums, piena nozīme senatnē un mūsdienās. Seno un jauno siera šķirņu raksturojums.

Tatjana Kozačuka,
biedrības „Latgales kulinārā mantojuma centrs”
valdes priekšsēdētāja
Stāstījums par Latgales reģiona dalību Eiropas Kulinārā mantojuma tīklā, biedrības darbu, pieredzi un īstenotajiem projektiem, uzņēmēju savstarpējo sadarbību.

Niclas Fjellström,
Eiropas reģionālā Kulinārā mantojuma tīkla koordinators (Zviedrija)
Stāstījums par Eiropas Kulinārā mantojuma tīklu, tā pozitīvo ietekmi uz Latviju.

Gunta Duka,
Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore
Stāstījums par maizes un siera saderību. Jaunās dārzeņu maizes un čipsi.

Filma no sērijas „100 recepšu Latvijas simtgadei” Preiļi.
Galvenās personas Ināras Liepiņas komentāri.

Latvijā ražoto sieru un uzkodu degustācija

Meistarklases vadītāji:
Andris Meijers,
Biedrības „Latgolys golds”
valdes loceklis (Rēzeknes novads)

Irēna Broliša,
brīvdienu mājas „Skaistā Rāzna” īpašniece
(Rēzeknes novads)

Meistarklasē gatavotie ēdieni:
* senā latgaļu zupa (ar bebra gaļu un kāļiem),
* Rāznas ezera zivju zupa (līdakas, asari, dārzeņi)
* cepti asari ar Latgales speķa maizi,
* pildītas līdakas siera mērcē,
* lauku biezpiens ar krāsnī ceptiem kartupeļiem,
* komas jeb kamas ar krējumu,
* ābolu un baltmaizes svētdienas sacepums sviestā,
* rūgušpiens ar cukuru un kanēli, smilšu cepumiem, baltmaizes grauzdiņiem.

*    *    *
Cik viss bija vērtīgs un gards, vārdos izstāstīt grūti. Semināru filmēja LNT un Latgales TV. Par meistarklases vadītājiem būs Vidzemes TV divas filmas „100 receptes Latvijas simtgadei”.
Audzēkņu - simts semināra klausītāju vērtējums bija viennozīmīgi pozitīvs: katra lekcija un katrs gatavotais ēdiens bija jaunums. Nu viņi zinās, ka kulinārijas māka un māksla ir ar ļoti senu vēsturi, izteiktiem gadalaiku vietējiem, kvalitatīviem produktiem, vienkāršām garšvielām un vienkāršu noformējumu.

 
SKATĪT GALERIJU