Semināru cikls „MEISTARA DIENA” 2017
Ogres tehnikumā

Ogres tehnikumā aizvadīts seminārs „Meistara diena”. „Siera klubs” gandarīts, ka bija daudz audzēkņu – topošo pavāru, arī viesi no Jelgavas Amatu vidusskolas, Smiltenes tehnikuma un tālu ceļu braukušie pedagogi un uzņēmēji no Bulgārijas.
V.Davidanova: „Mūsu organizētās „Meistara dienas” ir izaugušas apjomā, lekciju dažādībā, apmeklētāju piesaistīšanā. Saņemam pateicības, ziedus. Tas ir liels gandarījums.”
Seminārā ar lekcijām piedalījās Eiropas reģionālā Kulinārā mantojuma tīkla koordinators Niclas Fjelliström un biedrības „Latgales kulinārā mantojuma centrs” valdes locekle Juta Bubina. Meistarklasi, kuras galvenais mērķis bija jauniešiem parādīt Zemgales kulinārā mantojuma ēdienus, vadīja ZS „Blūdži” īpašniece Ināra Mālkalne un SIA „Viesu Līči” pavāre Vineta Mežaraupe (gatavoja Lielo dižķibeles zupu, Muižnieka cepeti ar glazētiem kāļiem, koču, kuģeli, miltu bubertu u.c.).

 

                                    Semināra programma
Vanda Davidanova, biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja
Viss par sieru (vēsture, izmantošana ēdienos, jaunās siera šķirnes).

Livija Brūvere, pedagogs, pārtikas tehnologs, godu saimniece
Vispārīgs Zemgales un šā reģiona kulinārā mantojuma ēdienu raksturojums

Juta Bubina, biedrības „Latgales kulinārā mantojuma centrs”
valdes plocekle
Stāstījums par Latgales reģiona dalību Eiropas Kulinārā mantojuma tīklā, biedrības darbu, pieredzi un īstenotajiem projektiem, uzņēmēju savstarpējo sadarbību

Niclas Fjellström,
Eiropas reģionālā Kulinārā mantojuma tīkla koordinators
Labā pieredze par Eiropas Kulinārā mantojuma tīklu, Latvijas ieguvumi

Latvijā ražoto sieru un siera uzkodu degustācija

 

Meistarklase

Ināra Mālkalne, Jelgavas novada saimniecības „Blūdži”  īpašniece,
LTV-1 raidījuma „Īstās latvju saimnieces” dalībniece

Vineta Mežaraupe,
SIA „Viesu Līči” kafejnīcas „Zemnieku cienasts” pavāre

 

Gatavoja:
* Lielo dižķibeles zupu,
* muižkunga cepeti ar glazētiem kāļiem un ceptu sieru,
* kuģeli ar krējuma mērci,
* koču ar krējuma mērci,
* ceptu govs jaunpienu,
* miltu bubertu ar ķīseli,
* svaigo mājas sieru.

*    *   *
Semināristi varēja izgaršot 15 sieru šķirnes: cieto sieru „Grande Duro”, puscietos sierus – Krievijas, Holandes, Jaunpils Zelta, „Sole Grosso”, Talsu krāsainos rituļus, mīkstos Kazdangas sierus, „Mozzarella”, „Mozzarella di Rulle”, mini „Mozzarella”, Jāņu sieru, kūpināto sieru „Mozzarella” u.c. Topošajiem pavāriem seminārs un bagātīgā degustācija ir lieliska iespēja iepazīties ar Latvijas ražotajiem piena un citiem produktiem.
„Siera klubs” pateicas Zemkopības ministrijai un piena pārstrādes uzņēmumiem (AS „Smiltenes piens”, AS „Jaunpils pienotava”, SIA „ELPA”, AS „Talsu piensaimnieks”, AS „Limbažu siers”, PLPKS „Dundaga:”, PKS „Straupe”) par atbalstu.

 

 
SKATĪT GALERIJU