Skrundā Kurzemes reģiona konkurss
„Biezpiena un maizes gardumi uz svētku galda”

GALERIJA

Žūrijai izvērtēt – noteikt visaugstāko provju gardumus nebija viegli. Žūrijas komisijas priekšsēdētāja Marika Bērziņa atzina, ka viņai, profesionālai konditorei, konkurss bija interesanta un vērtīga mācībstunda, jo ir prieks un lepnums, ka Latvijā ir tik daudz čaklu un izdomas bagātu cilvēku.
Konkursa darbi nebūt nebija tikai biezpiena un maizes salikums, bet ļoti daudzu dažādu produktu kopums – saskanīgs, vizuāli izksatīgs un garšīgs. Konkursanti bija izmantojuši arī sieru, krējumu, sviestu, dārzeņus, augļus, ogas, pat kūpinātu siļķi un gaļu, ķirbju biezeni, cidoniju un plūškoka sīrupus, čili un apelsīnu krēmus...
Kopumā gardumu svars bija apmēram 70 kilogrami, jo daži konkursanti bija dāsni „pārcentušies” un nolikumā paredzētos 4 kilogramus krietni pārsnieguši: vienas kūkas vietā atveduši divas.

Uzvarētājām – Eiropas Parlamenta deputātes Ivetas Grigules dāvinātais triju dienu ceļojums uz Briseli, kā arī citas balvas – sadzīves tehnika un vērtīgi produkti turpmākajiem konditorijas eksperimentiem.

 

1.vietu ieguva Liepājas tehnikuma skolotāja Silvija Mame. Torte „Dzintara laiva”. TORETES RECEPTE

 

2.vietu ieguva Aizputes novada Lažas speciālās internātpamatskolas skolotāja Ausma Štāle. Torte „Rudzu maizes saldais spēks” TORETES RECEPTE

 

3.vietu ieguva Laura Timermane no Talsu novada Vandzenes zemnieku saimniecības „Bērzi”. Torte „Kaza ziedos”. TORETES RECEPTE
   
Skatītāju simpātiju balvas – dāvanu kartes- ieguva divas konkursantes: Ineta Siksna (Priekules novads), torte „Dāvana” un Megija Balcere (Skrundas novads), torte „Skrundas laiks”.
 
4 . vietu ieguva Anta Garbare, skolotāja no Ventspils tehnikuma. Viņas gatavotais gardums bija „Sāļās uzkodas”. UZKODU RECEPTE
 

5.vietu ieguva Ingūna Vītola, Durbes novada zemnieku saimniecības „Strēlnieki” īpašniece. Ingūnas gardums bija – plate „Acis darba izbijās, rokas darba nebijās, zinājās padarīt”. PLATES RECEPTE
 

6.vietu ieguva Ventspils tehinkuma audzēknis Pēteris Silarājs. Viņš piedāvāja „Mini rudzu maizes burgerus”, kurus gatavoja konkursa norises vietā.

Centušies bija arī pārējie konkursanti:

Gundars Sisenis (Aizputes novads), torte „Kazdangas biezpiena solo”, Artis Nahodkins (Tukuma novads), torte „Kandava”, Dzintars Zvejs (Vaiņodes novads) kūciņas „Dzintara kārums bērniem”, Samīte Emerberga (Skrundas novads), torte „Biezpiena – rupjmaizes gardums”, Ineta Zveja ( Vaiņodes novads), torte „Rīgas torte Vaiņodes gaumē”, Sandra Roze (Skrundas novads), saldais ēdiens „Senais biguzis jaunās skaņās”, Ludmila Tuleiko ( Skrundas novads), torte „Saulespuķe un taurenītis”, Zinta Skudra (Nīcas novads), divas tortes „Laimīgo lācīšu ceļojums” un Gunta Stepanova, ar biezpienu pildīts maizes klaips „Skrundas gardums”.
- Latvijā ražotais biezpiens ir garšīgs, veselīgs un cilvēka organismam vajadzīgs. To varam uzskatīt par olbaltumvielu un kalcija banku, un kaut arī biezpiena patēriņš pieaug, jāturpina šo produktu popularizēt.
Konkursa nosaukumā ir vārdiņš „svētku”. Tad nu konkursanti centušies biezpienu kopā ar maizīti uzlikt goda vietā uz svētku galda, piedāvājot jaunas receptes un modernu noformējumu, - saka biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.
Kamēr konkursa dalībnieku meistardarbus vērtēja profesionāla žūrija, tikmēr paši konkursanti noteica, kurš Kurzemē ražotais biezpiens labākais garšas un konsistences ziņā, līdz ar to piemērotākais gardums gatavošanai. Tie bija AS „Talsu piensaimnieks”, SIA „ELPA” un PLPKS „Dundaga” ražotie biezpieni. Uzvarēja SIA „ELPA” ražotais biezpiens.
Organizētāju motivācija – popularizēt biezpienu un maizi. Bet dalībnieku? Parādīt sevi un paskatīties, ko prot citi, un uzvarēt. Tas izdevās. Organizētāji pateicas par atbalstu Eiropas Parlamenta deputātei Ivetai Grigulei, Skrundas novada domei, SIA „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome”, AS "Rīgas dzirnavnieks",AS „Interbaltija AG”, SIA „Puratos Latvia”, piena pārstrādes uzņēmumiem un maizes cepējiem.

Konkursa žūrija

Marika Bērziņa, SIA „LANORDIJA” produktu konsultante – tehnoloģe,
Indulis Vicinskis, Skrundas novada uzņēmējs, tortu meistars,
Livija Brūvere, SIA „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Ēdināšanas pakalpojumu nodaļas vadītāja, pavāre,
Gunta Duka, „Latvijas Maiznieku biedrības” izpilddirektore, pārtikas inžeriertehnoloģe.

Konkursantu galvenās kļūdas:

* Nav ievērots nolikumā norādītais garduma svars ( tortes ir par smagām, dažreiz - krietni vieglākas).
* Nav padomāts, kā gardumu varēs pasniegt un sadalīt porcijās (veido par augstu, ar sarežģītiem dekoriem, kurus nevar sadalīt pa gabaliņiem).
* Gardumos izmantotas neēdamas detaļas.
* Gardums nav paspējis ''ievilkties'', tāpēc, griežot kārtas, tās sadalās un nevar kvalitatīvi nogaršot pasniegto.
* Garduma gatavošanā tiek izmantotas ļoti daudzas izejvielas, kas kopā nerada vienojošu, galveno garšu.
* Pirms gatavošanas, noteikti jāpārliecinās par izvēlēto izejvielu (garšaugu, garšvielu, dekoru u.c.) garšu saderību.
* Jāpadomā par sava darba precīzu, arī emocionālu prezentāciju (daži vārdi par sevi, kāpēc tāds nosaukums, neliels stāsts par izejvielu izvēli, neieslīgstot detaļās, jo pēc konkursa nolikuma arī tiek vērtēta receptūra).
* Pirmā iespaida radīšanai ļoti svarīgs ir dalībnieku vizuālais tēls (apģērbs).
* Garduma dekorācijai izvēlēties vienotu tēmu un nepārsātināt izstrādājuma virsmu ar visiem iespējamajiem dekorēšanas veidiem vienlaicīgi: krēma ziedi, augļi, svaigie ziedi, vafeļu un šokolādes dekori, krāsainie cukuri utt.
* Ja dekorēšanai izmanto augļus, piemēram, vīnogas, tad tās jāizvēlas bez kauliņiem un lai ķekaru var viegli sadalīt (ievērojot ēdamās un neēdamās daļas)

Gundars Sisenis (Aizputes novads), torte „Kazdangas biezpiena solo”
Artis Nahodkins (Tukuma novads), torte „Kandava”
Dzintars Zvejs (Vaiņodes novads) kūciņas „Dzintara kārums bērniem”
     
Samīte Emerberga (Skrundas novads), torte „Biezpiena – rupjmaizes gardums”
Ineta Zveja ( Vaiņodes novads), torte „Rīgas torte Vaiņodes gaumē”
Sandra Roze (Skrundas novads), saldais ēdiens „Senais biguzis jaunās skaņās”
     
Ludmila Tuleiko ( Skrundas novads), torte „Saulespuķe un taurenītis”
Zinta Skudra (Nīcas novads), divas tortes „Laimīgo lācīšu ceļojums”
Gunta Stepanova, ar biezpienu pildīts maizes klaips „Skrundas gardums”
     
atp