Semināru cikls „Veselība, labs izskats, harmonija – ar uzturu”

 

Labdien!

Tuvojas gada noslēgums, un atkal rakstu Jums – „Siera kluba” semināru interesentiem, kuri nu jau četrpadsmit gadus apmeklējuši mūsu organizētās mācības janvāra, februāra un marta pēdējās ceturtdienās, lai papildinātu teorētiskās un praktiskās zināšanas, klausoties lekcijas, piedaloties ēdienu gatavošanas meistarklasēs, iepazīstoties ar lauku gardumu ražotājiem, visu degustējot. Uzrunāju arī tos cilvēkus, kuri nav piedalījušies mūsu semināros, bet – iespējams – izlems tos apmeklēt. Laipni aicinu mūsu saimē!
Semināru ciklu lielo virsrakstu nemainīsim: „Veselība, labs izskats, harmonija – ar uzturu” turpināsies arī 2017. gadā. Šī tēma ir neizsmeļama, ļoti daudzpusīga, tāpēc papildināma un pilnveidojama.
Izanalizējot iepriekšējo semināru programmas, izrādās, ka neesam pievērušies citu zemju nacionālajiem ēdieniem, tāpēc 2017. gadā paplašināsim savu redzesloku, apgūstot meksikāņu, īru un norvēģu virtuvju nacionālās un mūsdienu īpatnības.
Fantastiska, „svaiga” tēma – latviešu valodā sarakstīto pavārgrāmatu vēsture: pavārgrāmatas ir laikmeta maiņu vēstneši, kas liecina par aizgājušā laika ikdienu, sadzīvi, paradumiem, pat politisko situāciju. Diezgan skoloti esam Latvijas kulinārā mantojuma ēdienos, bet redzot noformējumā galvenokārt tomātu rozītes un gurķu šķēlītes, pavīd doma, vai tiešām nav citu iespēju. Un kā kulinārā mantojuma ēdieni garšotu ar mērcēm, kuru sastāvā ir ikri, trifeles, šokolāde, rums?
Trauku krāsa. Cik tā svarīga vai nesvarīga? Trauku forma. Cik tā būtiska vai nebūtiska? Vai esat domājuši par ēdienu dizainu?
Jautājumu, līdz ar to interesantu tēmu ir daudz un katrā ir daudz gudrības, ko centīsimies iegūt.
Semināri notiks RIMAN  profesionālajā vidusskolā Patversmes ielā 30, 3.korpuss, Rīgā (braukt no centra ar 3.trolejbusu līdz pieturai „Ozolaine”).

26.janvāris
Plkst. 10.00    Brokastis kopā ar Līvānu gardēžu kluba saimniecēm,
un restorāna „Neiburgs” šefpavāru Tomasu Godiņu.
Kulinārā mantojuma ēdieni – dažādu pildījumu komas,  noformējums. Papildinājumā – mērces, to gatavošana.
Plkst. 11.00    Ziemeļvalstu (arī Latvijas) ēdienu dizains (teorētiska un praktiska  nodarbība).
Vada restorāna „MUUSU” šefpavārs Kaspars Jansons.
Plkst. 13.00    Meistarklase meksikāņu ēdienu gatavošanā.
Vada šefpavārs Hosē Havjers Mansurs-Garsija.
Plkst. 16.00   Kafija, semināra vērtējums.

23. februāris
Plkst. 10.00    Brokastis ar Dagdas  kafejnīcas „Papardes zieds” īpašnieci Mariju Aleksejevu.

Kulinārā mantojuma ēdieni – kartupeļu desas, dažādu pildījumu guļbišnīki.
Ukraiņu speķa degustācija.
Jaunais siers „Provolone” no AS „Smiltenes piens”, degustācija.
Plkst. 10.30    Lekcija  „Latviešu valodā sarakstīto pavārgrāmatu vēsture”.
Astra Spalvēna, mākslas zinātņu doktore, Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskolas „RISEBA” docente.          
Plkst. 11.30    Īru viskijs, degustācija.
                        AS „Interbaltija AG” mārketinga vadītāja Solvita Meļņikova.
Plkst. 12.00    Meistarklase īru ēdienu gatavošanā.
Vadīs Edgars Zaķis, šefpavārs no Īrijas, viņš Īrijā strādā 15 gadus.
Plkst. 15.30    Kafija, semināra vērtējums.

                                                30.marts
Plkst. 10.00    Brokastis kopā ar Rēzeknes „špeka vīru” Andri Mejieru un viņa fantastiskajiem kūpinājumiem, un restorāna „Neiburgs” šefpavāru Tomasu Godiņu.
Mērces pie kūpinājumiem.
Dažādu garšu sinepes. To gatavošana.
Eksperimentēsim ar mārrutku garšām.
Saruna par sāli: kā iegūt sāli ar dažādām garšām. Degustācija.
Kulinārā mantojuma ēdienu noformējums.
Jaunā AS „Smiltenes piens” siera „Burrata” degustācija.
Plkst. 11.30    Jauno vīnu degustācija. Vada Solvita Meļņikova.
Plkst. 12.00    Meistarklase norvēģu ēdienu gatvošanā.
                        Vadīs restorāna „Rocket Bean Roastery” šefpavārs Artūrs Taškāns. Viņš ir pavārs, kurš vairākus gadus pieredzi papildinājis, strādājot „Michelin” zvaigžņotajos franču un skandināvu restorānos Anglijā. Uz mūsu semināru Artūrs ieradīsies ar jaunām zināšanām no „Michelin” restorāna Norvēģijā.
Plkst. 15.30    Kafija, semināra vērtējums.

Visos semināros paraugēdienu pasniegšana būs īpaši pārdomāta –
mūsdienīgā restorānu līmenī.

Semināros dažādas maizes un konditorejas gardumi pie kafijas no
Straupes pagasta „Rožkalnu” saimnieces Intas Ekertes.

Kādā no semināriem pārrunāsim 2017. gada reģionālā konkursa „Latviju
raksti godu galdā – SIERMAIZĒS” – (tortu konkurss 2017. g. nebūs). Galvenā
balva – apmaksāts brauciens uz Briseli.

                                                 Par bonusu
2016. gadā, šķiet, ka mūsu semināristi saņēma ļoti vērtīgus bonusus, - tā
būs arī 2017. gadā. Tie semināristi, kuri piedalīsies semināros janvārī,
februārī un martā saņems divus bonusus – bezmaksas seminārus.
Pirmā bonusa galvenā tēma: modernais un aktuālais konditorejā. Ar jums
tiksies Marika Bērziņa, redzamākā un zinošākā Latvijas konditore,
SIA  „LANORDIJA” konsultante – tehnoloģe. Tēmas:
- jaunās tendences tortu noformēšanā;
- marcipāns tortu biskvītos, pildījumos, dekoros, arī cepumos;
- airogrāfs dekorēšanā.
Par citām tēmām un semināra datumu vienosimies.
Otrais bonuss būs izbraukuma seminārs. Kurp dosimies, ko gribam redzēt,
lemsim.

Lūdzu pieteikties līdz 2017. gada 16.janvārim.
Par katru semināru jāmaksā
                                                EUR 38.00 + PVN.
Triju semināru apmeklētāji saņems sertifikātu.

Ar cieņu 
Vanda Davidanova,
„Siera klubs” valdes priekšsēdētāja