SEMINĀRS par Latvijā ražotu produktu nozīmi mūsu ikdienā

28.janvārī notika biedrības organizētais seminārs „Lauksaimniecības produktu ražošana Latvijā un to izmantošanas daudzveidība kulinārijā un konditorijā. Semināra apakšvirsraksts varētu būt „Veselība, skaistums un harmonija ar uzturu”. Semināru atbalstīja SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs”.
Piedalījās 35 semināristi no Rēzeknes, Dagdas, Valmieras, Ventspils, Liepājas, Siguldas, Kuldīgas u.c.

Semināra dienas programma

* Cieto sieru raksturojums.
Jaunais cietais siers „GRANDE DURO”, ražo AS „Limbažu siers”.
Lektore Ineta Matveka, AS „Limbažu siers” kvalitātes vadītāja.
Degustācija.

* Puscieto sieru īss raksturojums.
Puscietie sieri, ko ražo SIA „Kalnu piens”.
Vandas Davidanovas stāstījums.
Degustācija.

* Jaunās maizes šķirnes, to saderība ar dažādiem produktiem.
„Latvijas Maiznieku biedrības” izpilddirektore Gunta Duka.
Degustācija.

* Vējkūku parāde no Ventspils tehnikuma. Degustācija.

* Vīns no AS „Interbaltija AG”. Degustācija.

Lekcija „Psiholoģiskā sagatavošana paaugstinātas emocionālās spriedzes
un konkurences apstākļos”.
Kas ir psiholoģiskā sagatavošana, kā tā saistīta ar profesionālās
darbības efektivitāti paaugstinātas spriedzes un konkurences apstākļos
(konkursi, eksāmeni, prezentācijas u.c.), vadītāja loma šajos apstākļos.
Lektore Žermēna Vazne, Latvijas Sporta Pedagoģijas Akadēmija.

Lekcija „Lauku karalienes – lavandas stāsts”.
Lektore Inga Purava, SIA „RICH LAVANDA” valdes priekšsēdētāja.
(audzēšana, kopšana, novākšana, izmantošana).
Baudām sviesta cepumus ar lavandu sīrupu un biezpienu ar lavandu
ziediem un sīrupu.

Vanda Davidanova
Gunta Duka
Žermēna Vazne
Inga Purava
Brokastis kopā ar “Latvijas Maiznieku biedrības”, SIA “RĀNDA”, Rēzeknes gaļas kombināta, SIA “Kalnu piens”, AS “Smiltenes piens” AS "Jaunpils pienotava" un AS “Limbažu siers” produktiem

1) Sviestmaize ar Pikanto Atlantijas mencu aknu un ikru krēmu
Maize: Limbažu saldskābmaize ar sēklām un graudiem ( SIA N.Bomja maiznīca ‘’Lielezers’’)
Nav pievienots raugs un pārtikas piedevas, dabīgi raudzēta maize, šķiedrvielu avots
Sastāvdaļas: kviešu milti, ūdens (plaucējumā), rudzu milti, saulespuķu sēklas (5,9%), cukurs, ķirbju sēklas (3,5%), linsēklas (1,2%), sezama sēklas (1,1%), miežu iesals, kviešu graudi (0,77%), sāls, kviešu klijas, ķimenes.
Enerģētiskā vērtība: 1211kJ/290kcal
tauki 6,2 g, tostarp piesātinātās taukskābes 0,3 g, ogļhidrāti 49 g, tostarp cukuri 5,6 g, šķiedrvielas 4,5 g, olbaltumvielas 7,6 g, sāls 1 g
Pildījums: Pikanto Atlantijas mencu aknu un ikru krēms (SIA ‘’Rānda’’)

2) Sviestmaize ar Atlantijas mencu aknu krēmu
Maize: Latviskā bagete – kviešu maize ar kartupeļu pārslām (SIA ‘’Maiznīca Flora‘’)
Nav pievienotas pārtikas piedevas, šķiedrvielu avots
Sastāvdaļas: kviešu milti, ūdens, kartupeļu pārslas (kartupeļi, emulgators: E471, skābuma regulētājs: citronskābe, E331) rapšu eļļa, cukurs, raugs, pārtikas sāls, rudzu milti.
Enerģētiskā vērtība: 1124kJ/266kcal
tauki 3,4 g, tostarp piesātinātās taukskābes 0,3 g, ogļhidrāti 49,3 g, tostarp cukuri 2,3 g, šķiedrvielas 3,5 g, olbaltumvielas 7,9 g, sāls 1 g
Pildījums: Atlantijas mencu aknu krēms (SIA ‘’Rānda’’)

 

krem

3) Sviestmaize ar “GRANDE DURO” siera pildījumu
Maize: Sējas saldskābā maize ar briedinātiem graudiem (SIA ‘’Maiznīca Flora‘’)
Nav pievienots raugs un pārtikas piedevas, dabīgi raudzēta maize, daudz šķiedrvielu
Sastāvdaļas: rudzu milti 33%, ūdens, briedināti rudzu graudi 20%, kviešu milti, linsēklas, rafinētais sīrups, rudzu iesals, cukurs, ķimeņu sēklas, pārtikas sāls, miežu iesala ekstrakts, kviešu klijas.
Enerģētiskā vērtība: 1064kJ/252kcal
tauki 3,3 g, tostarp piesātinātās taukskābes 0,2 g, ogļhidrāti 45,7 g, tostarp cukuri 6,0 g, šķiedrvielas 6,0 g, olbaltumvielas 7,0 g, sāls 0,7 g
Pildījums: krēmsiers, siers ‘’Grande Duro’’ (A/S ‘’Limbažu siers’’), olīveļļa, baziliks.

 

 

arbazilik

4) Sviestmaize ar divu “Kalnu piena” sieru un kaltētu tomātu eļļā pildījumu
Maize: Valriekstu maize (SIA ‘’Lāči‘’)
Nav pievienots raugs un pārtikas piedevas, dabīgi raudzēta maize, daudz šķiedrvielu
Sastāvdaļas: rudzu milti , dabīgs ieraugs(rudzu milti, ūdens), valrieksti 24 %, cukurs, pārtikas sāls, rudzu iesals.
Enerģētiskā vērtība: 1546kJ/370kcal, tauki 16,2 g, tostarp piesātinātās taukskābes 1,5 g, ogļhidrāti 43,5 g, tostarp cukuri 13,5 g, šķiedrvielas 8,6 g, olbaltumvielas 7,9 g, sāls 1,4 g
Pildījums: Kalnu siers un kūpinātais siers ‘’Alksnītis’’(SIA ‘’Kalnu piens’’), kaltēti tomāti eļļā, kaperi, kinza.

 

 

 

5) Sviestmaize ar brūkleņu servelādi
Maize: Īsta pilngraudu maize (SIA ‘’Lāči‘’)
Nav pievienots raugs un pārtikas piedevas, dabīgi raudzēta maize, daudz šķiedrvielu
Sastāvdaļas: rudzu pilngraudu milti, rudzu skaldītie graudi, dabīgs rudzu ieraugs( rudzu milti, dzeramais ūdens), četrgraudu pārslas (rudzu, miežu, auzu, kviešu pārslas) saulespuķu sēklas, kviešu milti, cukurs, rudzu iesals, sāls, ķimenes.
Enerģētiskā vērtība: 1290kJ/306 kcal, tauki 4,37 g, tostarp piesātinātās taukskābes 0,54 g, ogļhidrāti 52,19 g, tostarp cukuri 4,29 g, šķiedrvielas 10,91, olbaltumvielas 9,04 g, sāls 0,93g
Brūkleņu servelāde : SIA ‘’Rēzeknes gaļas kombināts’’
Sviests no A/S ‘’Smiltenes piens’’

 

 

 

6) Sviestmaize ar Pirtnieka speķīti
Maize: Sīpolmaize (SIA ‘’Dona‘’)
Nav pievienotas pārtikas piedevas, veidņu kviešu/rudzu maize
Sastāvdaļas: Kviešu milti, ūdens, rudzu milti, žāvēti sīpoli (11%), cukurs, rafinētais sīrups, rudzu iesals, pārtikas sāls, maizes raugs, rapšu eļļa, ķimenes.
Enerģētiskā vērtība: 1265kJ/302 kcal, tauki 6,2 g, tostarp piesātinātās taukskābes 2,5 g, ogļhidrāti 54,7 g, tostarp cukuri 4,7 g, šķiedrvielas 3,0 g olbaltumvielas 6,2 g, sāls 1,2g
Pirtnieka speķītis : SIA ‘’Rēzeknes gaļas kombināts’’, marinēts gurķis

 

 

 

7) Sviestmaize ar sieru “Smiltenes Maasdamer “
Maize: Kviešu saldskābmaize (SIA N.Bomja maiznīca ‘’Lielezers‘’)
Nav pievienots raugs un pārtikas piedevas, dabīgi raudzēta maize
Sastāvdaļas: Kviešu milti (36%), ūdens, rudzu milti, cukurs, rudzu iesals, pārtikas sāls, ķimenes, kviešu klijas
Enerģētiskā vērtība: 1030kJ/246 kcal
tauki 0,8 g, tostarp piesātinātās taukskābes 0 g, ogļhidrāti 52 g, tostarp cukuri 6,2 g, šķiedrvielas 3,5 g olbaltumvielas 5,7 g, sāls 0,8 g
Smiltenes siers “Maazdamer”: A/S ‘’Smiltenes piens’’
Sviests no A/S ‘’Smiltenes piens’’

 

 

 

mazdamer
Gaisīgo vējkūku parāde
Gatavoja Ventspils tehnikuma audzēkņi

Katliņā ielej 250 ml ūdens, uzvāra, ieliek 60 g sviesta, izkausē, ieber 150 g kviešu miltu un šķipsniņu sāls. Samaisa. Katlu noņem no uguns un mazliet atdzesē. Pēc tam mīklai pievieno 4 olas (pakāpeniski). Mīklu nepārtraukti puto.
Uz cepampannas liek mīklas piciņas, cep apmēram 25 minūtes. Kūciņas atdzesē, katrai nogriež vāciņu, piepilda, uzliek vāciņu.
Pildījumi var būt saldi un sāļi. Mazu vējkūciņu dažādība uz galda var būt kā uzkodas.

Biezpiena saldā masa

Biezpiens, putukrējums, cukurs, vaniļas cukurs, rozīnes, žāvētas aprikozes, žāvētas plūmes.
Biezpienu samaļ, pievieno putukrējumu, žāvētos augļus, sablenderē. Pilda vējkūciņās.

Aknu pastētes krēms

Aknu pastēte, salds krējums, sāls, pipari.
Sablenderē aknu pastēti ar saldo krējumu, pievieno garšvielas. Pilda vējkūkās.

biezp

Asinsdesas krēms

Asinsdesa, sīpoli, svaigā siera krēms, eļļa, sāls, pipari.
Eļļā apcep smalki sagrieztus sīpolus, pievieno asinsdesu, turpina cepšanu līdz asinsdesa sadalās, tad atdzesē un sablenderē kopā ar garšvielām. Pilda vējkūkās.

Smiltenes svaigā siera krēms

Salds krējums, svaigais siers, sāls, pipari, zaļumi.
Saputo saldo krējumu, sieru, sagrieztus zaļumus, sāli, piparus. Pilda vējkūkās.

as

Garneļu un siera krēms

Garneles, svaigais siers, ķiploks, sviests, zaļumi, sāls, pipari.
Sviestā apcep garneles, pievieno ķiploku, garšvielas, zaļumus, ātri apcep, atdzesē, pievieno svaigo sieru un samaisa. Pilda vējkūkās.

 

Dārzeņu rasola pildījums

Kartupeļi, burkāni, marinēts gurķis, svaigs gurķis, Kalnu siers, majonēze, garšvielas.
Vārītus dārzeņus notīra, sagriež smalkos kubiciņos, pievieno majonēzi, garšvielas un samaisa, pilda vējkūkās.

 

Siera „GRANDE DURO” un majonēzes krēms

Sieru sarīvē uz smalkās rīves, pievieno majonēzi, samaisa un pilda vējkūkās.

Atsvaidzinoši salāti ar sieru „GRANDE DURO”

Siers, āboli, paprika, lapu salāti, zaļumi.
Mērcei: majonēze, sinepes, pētersīļi, sāls, pipari.
Sieru sagriež plānās šķēlītēs, ābolus un papriku – salmiņos, salātus saplūkā. Visu liek bļodā, pārlej ar mērci.

Lavandas ziedu izmantošana kulinārijā
Ingas Puravas receptes

Cepumi ar lavandu ziediem

¾ glazes cukura; 2 .ēd.k. citronu mizas, 2 ēd.k. citronu sulas, 2 jk. lavandas, 1+3/4 glāzes miltu, ¼ jk. sodas, ¼ jk. ls, 12 ēd.k.sviesta (200g), 1 olas dzeltenums, ½ jk.vaniļas ekstrakta.
Visas sastāvdaļas rūpīgi samaisa, liek piciņas uz sakarsētas cepešpannas un cep 10-15 minūtes 90 grādu karstumā.

Garšvielas ar lavandu ziediem galas vai zivju marinēšanai

2 ēd.k.ķimeņu, 1 ēd.k.koriandra, 2 ēd.k.lavandas, 2 ēd.k.timiāna, 1 ēd.k.melno piparu, ½ tējk.jūras sāls.
Visu samaisa un uzglabā sausā, tumšā vietā. Samaļ dzirnaviņās un izmanto galas un zivs marinēšānai, cepšanai.

 

Lavandu ziedu sīrups

1 glāze ūdens, 1 glāze cukura, 2 ēd.k.lavandas, 1 citrona sula.
Katliņā uzvāra ūdeni ar cukuru, līdz cukurs izkūst. Pievieno lavandas un iespiež citrona sulu, noņem no uguns un atstāj ievilkties vismaz 20 minūtes. Nokāš. Pārlej lavandu sīrupu saldējumam vai arī gatavo limonādi.

Biezpiens ar lavandas ziedu sīrupu

Biezpienu rūpīgi samaisa ar nelielu krējuma devu un pievieno lavandas ziedu
sīrupu, lai gala produktam būtu patīkama salda garša. Mazliet uzkaisa lavandas ziediņus.

 

Šefpavāres Astrīdas Čeppes gatavotās pirkstiņuzkodas

Melno pupiņu, zemesriekstu un šokolādes krēms uz krekeriem

Svilināta laša kanapē ar marinētu fenheli, ingveru un zaļumiem

Filo mīklas groziņi ar konservētu turku zirņu biezeni, vītinātu gaļu un svaigu vīģi

Smilšu mīklas groziņi ar pīļu aknu musu, čili rūgto šokolādi un apelsīnu – safrāna marmelādi

Filo mīklas groziņi ar vēžu astīšu musu un zirņu dīkstiem

Rudzu maizes kārtainie kumosiņi ar kūpinātu zuti, rotāti ar citrona šķēlīti

Pīļu aknu musa bumbiņas, apviļātas bekona pulverī, uz krekeriem, rotātas ar ķiršu tomātiņu

Smilšu un siera mīklas groziņš ar medus baklažānu un kazas piena siera musu

Griķu miltu rauga pankūciņas ar mazsālīta zandarta fileju un avokado krēmu

Kanapē ar ceptu pīles krūtiņu un sīpolu marmelādi

Rostbifa kanapē ar apelsīnu krēmu, vītinātu tomātu un kaperu salsu