KONKURSS
„MANS LEPNUMS – MANS ĪPAŠAIS SIERS”

GALERIJA

Ventspilī lija kā pa Jāņiem, bet pelēkā diena nebūt nemazināja aktīvo rosīšanos Ventspils tehnikumā, kur biedrība "Siera klubs"  10. un 11 jūnijā organizēja republikānisko konkursu " Mans lepnums - mans īpašais siers". No tuviem un tāliem novadiem bija ieradušies 22 jaunieši - topošie ēdienu gatavošanas meistari, lai parādītu savu māku mīksto, nenogatavināto sieru siešanā, piedāvājot jaunas idejas.
Stāsta biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova:
"Pērn organizējām Jāņu siera siešanas konkursu, un produktu gatavojām pēc sensenas receptes no biezpiena. Šogad bija „modernais” siers: pienu uzkarsēja, pievienoja recinātāju, nolēja sūkalas, iegūto balto kunkuli sajauca ar piedevām, ja vēlējās, pievienja dabīgu krāsvielu. Masu lika drāniņā, noslogoja. Tā, lūk, radās katra konkursanta īpašais siers. Konkursā jaunieši rādīja prasmi, apvienotu ar jaunradi."
Latvijā svaigo, nenogatavināto sieru vēsture lielražošanā sākās pirms vairāk nekā 30 gadiem, un pirmais šāda veida siers tapa Mālpilī. Mālpils sieru labi zinām, un tas joprojām visiem garšo. Produktam ātri vien radās „sekotāji”: Kazdangas un Muižas sieri, Dundagas „Mare” un  „Taizelis” u.c. Svaigie, nenogatavinātie sieri parasti ir nelieli ritulīši ar dažādām piedevām. Sakām: šodien ražo, nākamā dienā tie ripo pie patērētāja.
Arī mājražotāji veiksmīgi apguvuši šo sieru siešanu. To sortiments ir ļoti daudzveidīgs. Zināmākie – ar dillēm, sēkliņām, riekstiem un rozīnēm.
Kādus sierus sēja konkursanti, atklāj žūrijas komisijas priekšsēdētāja, SIA "Kalnu piens" tehnoloģe Aija Olišauske:
"Katram izgatavotajam sieram bija sava garša un izskats. Piens - no Dundagas puses zemnieku saimniecībām, kvalitatīvs un trekns, pārtapa neiedomājamos sieru variantos: ar nātru lapām, svaigiem un kaltētiem zaļumiem, kaltētiem tomātiem, ceptām sēnēm, lakšiem, piecu graudu maisījumu, kūpinātu speķīti un sīpoliem, sarīvētām citrona miziņām, rabarberiem, zemenēm... Konkursam jaunieši bija nopietni gatavojušies, strādāja droši un pārliecinoši, diemžēl radās arī sarežģījumi: kādam slikti recēja piens, cits pārdozēja piedevu daudzumu, siera masa veidojās nevis vijīga un valgana, bet sausa un drupena. Tomēr rezultātā - prieks pašiem, pedagogiem un žūrijai. Interesantākās idejas piedāvāsim mājražotājiem, lai Latvijā mīksto, nenogatavināto sieru veidu sortiments paplašinās."
Stingra vērtētāja bija ZS „Bērzi” īpašniece un Latvijas Kazkopības biedrības valdes priekšsēdētāja Kristīne Piliena, kura sierus gatavo 15 gadus:
„Sienot svaigos, nenogatavinātos sierus, tāpat kā jebkurā ražošanas procesā, jāievēro precizitāte: piena karsēšana līdz noteiktai temperatūrai un recinātāja daudzums, jābūt arī pieredzei, tāpēc arī konkursantiem līdz pilnībai vēl daudz jāmācās. Lielākai jauniešu daļai receptūras bija uzrakstītas un noformētas profesionāli, taču bija arī visai pavirši sagatavotas, un viņi zaudēja tik svarīgos punktus.”
SIA „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome” projektu vadītāja Sarmīte Babāne izteica gandarījumu par jauno pavāru vēlmi un uzdrošināšanos piedalīties konkursā, jo mācību procesā šāda tēma nav iekļauta:
„Latvijā piena ir ļoti daudz, tad nu siesim gardus sierus, tos patērēsim vairāk, tā palīdzot zemniekiem – piena ražotājiem.”
Kad žūrijas komisija sasummēja punktus, izrādījās, ka 1.vietu ieguva Ventspils tehnikuma audzēkņi Ieva Drulle un Artjoms Moļevs.
2.vieta - Aizkraukles profesionālās vidusskolas jaunajām pavārēm Samantai Grauzai un Unai Zariņai,  bet 3. vieta Kristai Kokorevičai un Annijai Ancei Gausmanei no Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma. Pirmo triju vietu ieguvējiem - diplomi un dāvanu kartes no "Siera kluba"  300 eiro vērtībā.
Pārējiem konkursantiem pateicības: izdevniecības „Lauku Avīze” grāmatas, praktiskais žurnāls „Piens un tā produkti”, SIA „Kalnu piens”, AS „Limbažu piens”, AS „Talsu piensaimnieks”, AS „Jaunpils pienotava”, PLPKS „Dundaga”, SIA „ELPA” sieri un SIA „Lāči” maize.
Tuvojas mūsu gaidītākie svētki – Vasaras saulgrieži, kad galdā celsim Jāņu sieru, Līgo sieru, Ķimeņu sieru. Ventspilī sietie varēs papildināt jau tradicionālo sieru plašo sortimentu, kas Latvijā skaitāms vismaz deviņos desmitos.
Konkurss ir kārtējais apliecinājums, ka Latvijā sierus māk gatavot ne tikai pieredzējuši meistari, bet arī jaunieši. Tas nozīmē, ka šī vērtīgā un skaistā tradīcija neiet zudumā, bet attīstās un pilnveidojas. To apliecina arī statistika: 2015. gadā salīdzinājumā ar 2014. gadu siera patēriņš uz 1 iedzīvotāju palielinājies par 2,1 kilogramu, sasniedzot ievērojamu apjomu - 20 kilogramus uz cilvēku.


„Siera klubs” saka lielu paldies Ventspils tehnikuma direktorei Kristīnei Vāgnerei un pedagogu kolektīvam par sadarbību konkursa organizēšanā.

 

1.vietu ieguva Ventspils tehnikums
Ieva  Drulle un Artjoms Moļevs
SIERA RECEPTE "Vasarīgā vēsma"

 

2.vietu ieguva Aizkraukles profesionālā vidusskola
Samanta Grauzaun Una Zariņa
SIERA RECEPTE "Dabas spēks"

 

3.vietu ieguva PIKC Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums
Annija Ance Gausmane un Krista Kokoreviča
SIERA RECEPTE"Siers ar valriekstiem un ķirbju sēklām"
   
 
4.vietu ieguva Kandavas lauksaimniecības tehnikums
Ieva Lagzdiņa un Jānis Krauze
Svaigais siers ar nātrēm
   

5.vietu ieguva Valmieras tehnikums
Klinta Šimanska un Matīss Valts Beriņš
Citroniņš
   

6.vietu ieguva Kandavas lauksaimniecības tehnikuma Cīravas teritoriālā struktūrvienība
Megija Balcere un Elīna Reine
Svaigais siers ar kūpinātu cauraudzi un nātrēm
   

Sociālās integrācijas valsts aģentūras Jūrmalas profesionālā vidusskola
Sandra Rimkūne un Jānis Stepka
Pikantais siers
   

Valsts SIA “Rīgas tūrisma un radošās industrijas tehnikums
Linda Enerita Akmentiņa un Artūrs Žogla
Zeme : Debesis : Saule
   

Ventspils tehnikums
Mārtiņš Birziņš un Arvīds Valters
Pārsteigums
   

Priekuļu tehnikums
Marta Dimante un Ieva Ungure
Siers ar latviskām garšām
   

Valmieras tehnikums
Laima Smilškalne un Laimons Ričards Gerliņš
Priežu čiekuru sīrupa siers ar pieneņu lapiņām
   

Konkursa „Mans lepnuma – mans īpašais siers”
dalībnieku saraksts
2016. gada 10 – 11. jūnijs, Ventspils

VSI „Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums”
Linda Enerita Akmentiņa
Artūrs Žogla

Valmieras tehnikums
Klinta Šimanska
Matīss Valts Beriņš

Laima Smilškalne
Laimons Ričards Gerliņš

Aizkraukles profesionālā vidusskola
Samanta Grauza
Una Zariņa

Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums
Annija Ance Gausmane
Krista Kokoreviča

Priekuļu tehnikums
Marta Dimante
Ieva Ungure
Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma
Cīravas teritoriālā struktūrvienība
Megija Balcere
Elīna Reine

Kandavas Lauksaimniecības tehnikums
Ieva Lagzdiņa
Jānis Krauze
Sociālās integrācijas valsts aģentūras
Jūrmalas profesionālā vidusskola
Sandra Rimkūne
Jānis Stepka

Ventspils tehnikums
Ieva Drulle
Artjoms Moļevs
Mārtiņš Birziņš
Arvīds Valters

                                     Konkursa žūrija

Aija Oliševske, žūrijas komisijas priekšsēdētāja, SIA „Kalnu piens” tehnoloģe

Sarmīte Babāne, SIA „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome”
projektu vadītāja

Kristīne Piliena, ZS „Bērzi” īpašniece, Latvijas kazkopības biedrības valdes
priekšsēdētāja

Raita Milberga, amatu meistare no Ventspils, pavāre

Vanda Davidanova, biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja

atp