SEMINĀRS „MŪSDIENU JAUNĀKĀS TENDENCES PAVĀRMĀKSLĀ”

21.aprīlī biedrība „Siera klubs” sadarbībā ar Ogres tehnikumu organizēja semināru.

DIENAS PROGRAMMA

„Uztura kultūra un mode”
Signe Meirāne, žurnāla „Četras sezonas” izdevēja un galvenā redaktore

„Jaunas, modernas  tendences uzkodu gatavošanā un pasniegšanā”, degustācija
Meistarklasi vada Ogres tehnikuma šefpavārs
Germans Andrés Cuotto Silva
(pavārs no Venecuēlas)

„SierŠtelle” sieru prezentācija
Māris Legzdiņš, SIA „Malevss” valdes priekšsēdētājs

„Jaunumi vīna pasaulē”, vīnu degustācija
Solvita Meļņikova,  
AS „Interbaltija AG” Mārketinga vadītāja

Šis seminārs bija kā mazi svētki. Semināristus sagaidīja „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova un Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante.
Pirmais pārsteigums: šefpavāra Germana uzklātais brokastu galds. Bija izvēlēti pārdomāti ēdieni: mini Meksikāņu pica un „Margarita”, omlete ar šķiņķi un sieru, sāļais brokastu sacepums „Kišs” (quich) un panna kotta.
Īpašu šarmu un eleganci radīja ēdienu pasniegšana: katrs – savā trauciņā. Un ēdieni bija ļoti garšīgi un sātīgi!

Otrais pārsteigums: Signes Meirānes lekcija „Uztura kultūra un mode”. Signe analizēja uztura modes „postulātus”. Pusotra stunda aizritēja, visiem uzmanīgi klausoties un  droši vien pēc tam daudz ko pārdomājot un katram analizējot savus ēšanas paradumus. b) Uztura mode – kas ir moderni? Lūk, Signes Meirānes atzinumi.
* Interesēties un zināt par ēdienu un produktiem.
* Eksperimentēt, izmantojot dažādus produktus.
* Atbalstīt vietējos ražotājus, izvēloties vietējos produktus, - neaizmirst savas saknes.
* Gatavot un baudīt ēdienu kopā ar ģimeni (bērniem).
* Ceļot gastronomiski.
* Neizsvītrot pagātni: senos produktus ražot „jaunās skaņās”, ar jaunām tehnoloģijām, izmantojot visdažādākās izejvielas.
* Eksperimentēt un gatavot ēdienu, lai tas līdzinātos lietām dabā (piemēram, deserts kā trausls ledus).
* Daudz izmantot krāsainos ēdienus no bietēm, burkāniem, kartupeļiem, kāpostiem, paprikas, spinātiem u.c.
* Arvien biežāk izvēlēties superproduktus, t.i., produktus ar augstu uzturvērtību, kuros ir daudz vitamīnu, minerālvielu u.c. (amarants, linsēklas, topinambūrs, brūklenes, mellenes, smiltsērkšķi, čia sēklas, godži ogas, feihoja augļi, spirulina produkti u.c.).

Signe uzdāvināja Ogres tehnikuma bibliotēkai savas izdotās grāmatas. Ļoti noderīga un vērtīga dāvana.

Trešais pārsteigums: šefpavāra Germana ēdieni, cits par citu interesantāki, izskatīgāki, garšīgāki. Meistarklasē dzirdēto un baudīto tā vienkārši nevar aprakstīt, tas JĀREDZ PAŠAM:

Pildīta Jaunpils „Rullo di Mozzarella

Sieru attin un virsū kārto gabaliņos sagrieztus kaltētos tomātus, rukolu, Parmas šķiņķi, mazos marinētos gurķīšus, timiānu. Satin rullīšus, ledusskapī atdzesē, sagriež plānās šķēlītēs.
Maizi sagriež vidējos kubiņos, sajauc ar olīveļļu, sāli, timiānu, oregano un cep cepeškrāsnī 180o apmēram 8 minūtes.
Katrā trauciņā ieliek salātu lapiņu, ielej mērci, uz katras sagrauzdētās maizes šķēlītes liek pildīto siera šķēlīti.
Mērcei smalki sagriež ķiplokus, tiem pievieno balzamiko mērci, cukuru, timiānu, oregano, olīveļļu, sinepes, samaisa.

 

Humuss

Turku zirņus iepriekšējā dienā iemērc ūdenī. Nākamajā dienā zirņus vāra, līdz tie paliek mīksti.
Izvārītos zirņus nokāš, sablenderē kopā ar citronu sulu, ķiplokiem, kumīnu, sāli un olīveļļu.
Paprikai izgriež vidu, izņem sēklas, iesmērē ar olīveļļu, pēc tam katru papriku ietin folijā un liek cepties cepeškrāsnī 180o C temperatūrā 1 stundu.
Kad paprika izcepusies, noņem foliju un to nomizo.
Smalki sagriež ķiplokus un sajauc kopā ar olīveļļu, sāli, cukuru, balzamiko mērci un iemērc tajā papriku.
Smiltenes krēmsieru sajauc kopā ar timiānu un noformē kopā ar humusu un marinētu papriku.
Rudzu maizi sagriež plānās šķēlēs un sagrauzdē cepeškrāsnī.

 

Brušeta

 

Tomātus noblanšē nomizo, izņem sēklas, sagriež un liek bļodā.
Smalki sagriež ķiploku,  apcep viegli brūnu, pievieno sāli, piparus, timiānu, oregano, visu sajauc, beigās pievieno sagrieztos tomātus un samaisa.
Maizi sagriež šķēlēs un sagrauzdē cepeškrāsnī 180oC apmēram 5 minūtes.
Dekorē ar melnajām olīvām, bazilika lapiņām un sieru „Grande Duro”.

 

Tīģergarneles apelsīnu mērcē

 

Tīģergarneles bez čaulas iemarinē kopā ar olīveļļu, sāli, pipariem, ķiplokiem, timiānu, čili pipariem un ingveru.
Gatavo mērci: eļļā mazliet apcep sagrieztos ķiplokus kopā ar čili pipariem, pēc tam pievieno apelsīnu sulu un cukuru, visu apbrūnina.
Pannā cep tīģergarneles, līdz tās maina smaržu, krāsu un pievieno apelsīnu mērci.
Avokado nomizo, izņem kauliņu, sagriež mazos kubiņos, pievieno citrona sulu.
Kinzu smalki sakapā kopā ar sīpoliem, sāli un pipariem un samaisa visu kopā.

 

Meringu cepumi ar apceptu mango un saputotu svaigo krējumu un Smiltenes krēmsieru

Olu baltumu saputo, līdz masa kļūs spīdīga, un pievieno cukuru, laima miziņu, uz pergamenta veido plānus cepumus un cep cepeškrāsnī 130oC temperatūrā 1 stundu.
Saputo saldo krējumu, pievieno Smiltenes krēmsieru un skābo krējumu, cukuru un vaniļas sēklas.
Mango sagriež gabaliņos, nedaudz apcep sviestā kopā ar cukuru, vaniļas cukuru un brendiju.
Meringu cepumus noformē: uz cepuma liek saputotu saldā krējuma masu un mango gabaliņus, pēc tam virsū liek otru cepumu un vēlreiz saldā krējuma masu, dekorē ar sagrauzdētu rīvmaizi un svaigām ogām.

Un atkal – KATRS ĒDIENS SAVĀ TRAUCIŅĀ! Šis pasniegšanas veids vien jau radīja īpašu sajūtu ēdiena baudītājam, nemaz nerunājot par Germana izvēlēto produktu izcilajiem salikumiem.

Ceturtais pārsteigums:Māra Legzdiņa garšīgais stāstījums par "SierŠtelle" sieriem un Solvitas Meļņikovas - kā vienmēr - interesantā lekcija par vīniem un degustācija.
Piektais pārsteigums: ekskursija – Ogres tehnikuma apskate.