Seminārs Ventspils tehnikumā
Topā siers un medus un ēdieni pēc senām receptēm

22. septembrī biedrības „Siera klubs” darba grupa devās uz Ventspils tehnikumu, lai organizētu semināru „Meistara diena”. Četras lekcijas, bagātīgs sieru un uzkodu degustācijas galds, septiņi paraugēdieni un to degustācija, - tik piepildīta bija „Meistara diena”.
Protams, galvenā saruna bija par piena produktiem, īpaši izceļot stāstus par siera veidiem un šķirnēm, kā arī par plašo skābpiena dzērienu klāstu. Par to stāstīja „Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova. SIA „ELPA” valdes priekšsēdētāja Gundara Siseņa lekcija bija par kvalitatīvu pienu kā svarīgāko izejvielu vairāku desmitu piena produktu ražošanā. G.Sisenis analizēja arī Kurzemes reģiona piena pārstrādes uzņēmumu produktu sortimentu un to vietu tirgū (SIA „ELPA”, AS „Talsu piensaimnieks”, SIA „Kalnu piens”, PLPKS „Dundaga”).
Siera unikalitāte ir ne tikai veselīgums, bet arī tā saderība gandrīz ar visiem pārējiem produktiem, un seminārā lektore un biškope Baiba Tikuma pierādīja, cik garšīgs ir siers ar medu. B.Tikuma stāstīja par medus šķirnēm, par biškopja darbu, atbildēja uz daudziem jautājumiem. Semināristi noskatījās filmiņu par bišu dzīvi un čaklumu, kura rezultāts ir medus.
Degustācijas galdā bija paplātes ar sieriem: „Jaunpils zelta”,  Kalnu siers, Kazdangas siers, Holandes, Jāņu siers u.c. Vidū lepojās 4 kg smagais cietā siera „Grande Duro” klucis. Kopā bija apmēram 20 kg dažādu sieru.
Semināristi ar labu apetīti ēda pildīto Jaunpils sieru „Mozzarella di Rulle”, mocarellas šķēles ar tomātiem, siera salātus, grauzdētas tostermaizītes ar krēmsieriem, biezpiena plātsmaizes ar medu, biezpiena bumbiņas ar medu, saldo biezpienu ar ievārījumu u.c.
Pie tik dažādām sieru garšām katrs varēja piemeklēt dažādu medu garšas.
Virtuvē saimniekoja Jaunpils pils restorāna šefpavāre Sandra Zariņa. Vispirms viņa pastāstīja par savu kā pavāres ieto ceļu – darba gaitām un par pavāra profesijas svarīgumu. Sandra gatavoja gan ēdienus pēc senām receptēm (biezpiena klimpu zupu, piena ķīseli, cūku pupu un sviesta pupiņu salātus), gan ēdienus no neparastākiem mūsdienu produktiem.
Lūk, paraugēdienu ēdienkarte:
* Piena zupa ar biezpiena un „Speltes” miltu klimpām,
* Zupa ar puķkāpostiem, burkāniem un Jaunpils sieru „Mini mozarella”,
* Cūku pupu un sviesta pupiņu karstie salāti ar Kalnu sieru un Jaunpils sieru  „Imperators”,
* Cūkgaļas fileja, pildīta ar sviestu, zaļumiem un Kalnu sieru,
* Ceptas siera „Jaunpils Zelta” kabatiņas ar medu un ievārījumu,
* Cepts Kazdangas siers ar bulguru, papriku un  ruletēm,
* Piena ķīselis ar vīnā karamelizētiem āboliem,
Medu izturētas brūklenes ar krēmsiera un samaltu riekstu „cepurītēm”.
Visi ēdieni bija ļoti garšīgi un skaisti noformēti. Biedrības „Siera klubs” vadītājas V.Davidanovas vērtējums: „Seminārā piedalījās 112 audzēkņi un pedagogi. Mēs izpildījām savu uzdevumu: sniedzām plašu teorētisku un praktisku informāciju par sieru un citiem produktiem. Mūsu piedāvātās tēmas būs vērtīgs papildinājums mācību vielai, ko apgūst jaunie pavāri.”
 
SKATĪT GALERIJU