Seminārs Valmieras tehnikumā
Topā ēdieni no Latvijas produktiem, bet ar austrumu garšu

4. oktobrī biedrības „Siera klubs” darba grupa devās uz Valmieras tehnikumu, lai organizētu semināru „Meistara diena”. Tehnikumā ir jauna direktore Vineta Melngārša, un viņai tas pirmais pasākums – interesants un sirsnīgs. Direktori, turpmākam darba ceļam vēlot veiksmi, sveica „Siera klubs” un Latvijas Maiznieku biedrība.
Seminārs sākās ar Rīgas kafejnīcas „Milti” šefpavāra Germana Andresa Cuotta Silva aizraujošu stāstījumu par pavāra profesijas nozīmību un vajadzību, par viņa izaugsmi. Germana dzimtene ir Venecuēla, viņš strādājis daudzās valstīs, katrā apgūstot ko ļoti vērtīgu. Jautāts, vai viņu apmierina darbs un alga Latvijā, Germans pārliecinoši sacīja „jā”, jo viss ir paša rokās: zināšanu bagāža, un vēlme pilnveidoties.
„Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova nolasīja lekciju par Vidzemes reģiona piena pārstrādes uzņēmumu darbību, sasniegumiem, produktu sortimentu, uzsverot, ka Vidzeme kopš senatnes bijusi bagātākā gan ar piena ražotājiem, gan pārstrādātājiem.
Tā kā pavāriem jāzina, kuras sieru šķirnes ir piemērotākās dažādos ēdienos, V.Davidanova analizēja sieru iedalījumu pēc mitruma daudzuma sausnā. Īpašs stāstījums bija par cieto sieru vēsturi, par šiem  sieriem Eiropā un Latvijā, izceļot AS „Limbažu siers” lielisko cieto sieru „Grande Duro”.
Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka nolasīja lekciju par maizes rašanās vēsturi un par maizes ražošanu mūsdienās, aicinot jauniešus nenoniecināt maiznieka profesiju.
Sekoja sieru, kā arī siera un citu ar sieru saderīgu produktu uzkodu degustācija.
Galda vidū kārdinoši visus „uzrunāja” AS „Limbažu siers” sieri „Grande Duro”uin „Solo Grosso”. Kā vienmēr ļoti garšīgs bija Rankas Jāņu siers un „Jaunpils Zelta”. Topošie pavāri varēja nogaršot bezlaktozes sieru „Delicato” no PKS „Straupe”, kā arī citus no dažādiem uzņēmumiem. Daudzveidīgas un skaisti noformētas bija dažādās uzkodas.
Ēdienu gatavošanas meistarklasi vadīja šefpavārs Germans. „Ēdieni no Latvijas produktiem, bet ar austrumu garšām,” tā sacīja Germans. Baudītāji apstiprināja, ka visi ēdieni (tomātu zupa,  Chupe  zupa, rīsi, gatavoti vokpannā, ar ananasu mērci, Venecuēlas biskvīts, meringi u.c.) bija ar savādāku garšu nekā esam pieraduši. Un prieks, ka ēdienos atrada vietu mūsu sieri.

SKATĪT GALERIJU