Seminārs Smiltenes tehnikumā

Topā krēmsiers, piens,  trusis un sparģeļi

24.maijā Smiltenes tehnikumā jau no agra rīta kūsāja gatavošanās semināram „Meistara diena”. Piedalījās 96 audzēkņi un pedagogi. Dienas programma bija plaša un interesanta, „Siera klubs” to izveidoja, ievērojot tehnikuma vēlmes.
Lekcijas nolasīja biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova, AS „Smiltenes piens”. Tirdzniecības vadītājs Aigars Veldre, viesnīcas „Port Hotel” restorāna šefpavārs Uldis Krebs, SIA „Latvijas ķiploks” valdes locekles Sintija Rude un Inese Krūklīte. Visi stāstījumi bija vērtīgi, taču Ulda Kreba pieredzes izklāsts par pavāra profesiju bija vispieprasītākais: viņš ar semināristiem - topošajiem pavāriem diskutēja gandrīz stundu.
Atraktīvu lekciju bija sagatavojušas Sintija Rude un Inese Krūklīte. Var tikai pabrīnīties, cik daudz ir spējušas izdarīt „ķiploku meitenes”: ne tikai audzēt, bet arī ķiplokus pārstrādāt. Pat ražot ķiploku konfektes! Protams, tika uzsvērts, ka ķiploks un piena produkti – siers, biezpiens, sviests un kefīrs arī labprāt draudzējas.
Var tikai pabrīnīties arī par „Smiltenes piena” jaunradi un darba spējām. A.Veldre atgādināja par plašo produktu sortimentu, kurš arvien kļūst daudzveidīgāks. Bet tā jābūt, lai uzņēmums attīstītos un piesaistītu patērētājus. Šā gada jaunais produkts – četru veidu krēmsieri veiksmīgi iekaro ēdināšanas iestāžu un  mājsaimnieču virtuves. „Vissvaigākais” jaunums – „Smūtijs”, kokteiļi, gatavoti uz „Piena spēka” bāzes.
V.Davidanova savu uzstāšanos papildināja ar konkursa jautājumiem, tos uzdodot jauniešiem. Topošajiem pavāriem bija iespēja par pareizām atbildēm saņemt gan sierus un salinātu rudzu maizi, gan žurnālus par piena produktiem. Pēc lekcijām semināristi devās uz tehnikuma restorānu, kurā bija uzklāts bagātīgs un garšīgs degustāciju galds. Apskatot fotogrāfijas, varam sacīt – garšoja visiem!
Virtuvē rosījās šefpavārs Uldis Krebs. Viņš izmantoja daudzus sierus un gatavoja daudzus ēdienus, taču topā bija piens, krēmsieri, Latvijā audzēts trusis un sparģeļi.
V.Davidanova uzsvēra, ka šā gada semināros „Meistara diena” svarīgi būs ne tikai sieri un biezpiens, bet arī piens. Siera un biezpiena patēriņš pieaug, - tas patīkams fakts, taču pienu patērējam maz: katrs iedzīvotājs dienā – tikai pusglāzi. Tāpēc semināristiem U.Krebs piedāvāja piena zupas, un tās bija vārītas pēc senām receptēm: piena zupa ar kūpinātu gaļu un piena zupa ar kartupeļiem un nātrēm.
Pēc truša gaļas un sparģeļu daudzveidīgajiem ēdieniem, visi baudīja kafiju „Latte”, kokteiļus un saldo ēdienu.

Seminārā izmantoti produkti:

AS „Smiltenes piens”,
AS „Talsu pienotava”,
PKS „Straupe”,
AS „Jaunpils pienotava”,
AS „Limbažu siers”
SIA „ELPA”,
PLPKS „Dundaga”,
ZS „Dimanti” (Smiltenes novads),
ZS „Zvirbulīši” (Krustpils novads).
SIA „Donas”,
SIA „N.Bomja maiznīca”,
SIA „Lāči”.

 

SKATĪT GALERIJU
RECEPTES  LASIET ŽURNĀLĀ "MĀJAS VIESIS"

 

VIDEOSIŽETS