Seminārs Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā
Topā 17 šķirņu sieri, pasniegti dažādos veido

6.oktobrī Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumā notika biedrības „Siera klubs” sadarbībā ar Zemkopības ministriju un piena pārstrādes uzņēmumiem organizētais seminārs „Meistara diena”, kurā piedalījās mācību iestādes 4.kursu vairāk nekā simts jaunie pavāri. Pasākumu atklāja tehnikuma direktore Silva Ozoliņa.
Interesanta bija lekciju programma. Piena pārstrādes uzņēmumi Vidzemē un Zemgalē, svarīgākie piena produkti – piens un biezpiens, bezlaktozes produkti, Eiropas Savienības reģistros iekļautie Latvijas produkti, medus ieguve un izmantošana, - bija galvenās tēmas. Par tām jauniešiem stāstīja AS „Jaunpils pienotava” valdes priekšsēdētājs Viesturs Krilovs, biedrības „Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Biotehnoloģijas un kvalitātes nodaļas vadītājs Juris Zinārs un vecākā referente Ginta Dzerkale, Latvijas Biškopības biedrības lektore Līga Lapiņa.
Sieri un medus, siera pīrāgi, kliņģeri un cepumi, vairāku garšu biezpieni, visdažādākās uzkodas ar sieriem saderībā ar citiem Latvijas produktiem bija sarūpēti zālē uz trijiem galdiem.
Semināra otrā daļa – paraugēdienu gatavošanas meistarklase, kuru vadīja tehnikuma absolvents, restorāna „Neiburgs” šefpavārs Tomass Godiņš. Viņš vispirms pastāstīja par savu izaugsmes ceļu, uzsverot, cik svarīgi ir labi mācīties, jo pavāra zināšanām jābūt daudzpusīgām. T.Godiņš piezīmēja, ka viņam kā šefpavāram darbā ļoti noder arī iegūtās zināšanas Latvijas Lauksaimniecības universitātē.
T.Godiņa gatavotie paraugēdieni bija izcila restorāna līmenī gan garšās, gan noformējumā: piena zupa ar kuskusu, dārzeņiem un ceptiem kaperiem, laša zupa ar mīdījām un citiem jūras produktiem, sarkanvīnā sautēti liellopu vaigi, vaniļas pana kota u.c. Visos ēdienos neiztrūkstoši bija sieri no AS „Jaunpils pienotava”, AS „Limbažu siers”, SIA „ELPA”, AS „Smiltenes piens”.
Šefpavārs semināristu uzmanību pievērsa, kā dažādos veidos sagatavot puķkāpostus, kā izcept siera čipsus un vārīt „smalkas” mērces.
Pēc semināra topošie pavāri bija gandarīti par redzēto, dzirdēto un nogaršoto. Viņi atzina, ka uzzinājuši daudz ko jaunu.

 

SKATĪT GALERIJU