Seminārs Ogres tehnikumā

Topā Eiropas Komisijas reģistros iekļautie Latvijas senie produkti

27.oktobrī Ogres tehnikumā notika seminārs „Meistara diena”. Klausītāju bija daudz – vairāk nekā 110 audzēkņu, arī pedagogi.
Tehnikuma vokālā ansambļa skanīgās dziesmas, krāšņās ziedu kompozīcijas zāli pildīja ar romantisku gaisotni, taču visai ātri tā pārvērtās par vairākām nopietnām darba stundām.
Kā vienmēr galvenā tēma – Latvijā ražotie sieri, arī uzņēmumi, kas gādā, lai veikalu plauktos būtu augstas kvalitātes piena produkti.
Seminārā īpaša viešņa bija finansiste un kulinārijas eksperte Ilze Jurkāne. Viņas stāsts bija par Latvijas vērtīgākajiem produktiem, no kuriem var iegūt izcilus ēdienus. Ilzes kundze jaunos pavārus mudināja iepazīties arī ar citu valstu virtuvju īpatnībām.
Ilze Jurkāne pieņēma Ogres tehnikuma vadības ierosinājumu kļūt par mācību iestādes „krustmāti”, tā veicinot sadarbību, kas varētu būt interesanta abām pusēm.
„Seminārā svarīgs akcents tika likts arī uz tēmu par Eiropas Komisijas reģistros iekļautajiem Latvijas izcilākajiem produktiem. Mēs esam lepni, ka mums ir šādi produkti, un pavāriem jācenšas tos pēc iespējas vairāk izmantot, bet, lai izmantotu, šie produkti jāpazīst,” sacīja „Siera kluba” vadītāja V.Davidanova.
ES reģistros iekļautos produktus izvērtēja Juris Zinārs, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Biotehnoloģijas un kvalitātes nodaļas vadītājs.
Pēc tam sekoja sarunas par „Garantēto tradicionālo īpatnību reģistru” (GTI). Tajā pirmais produkts no Latvijas bija sklandrauši. Par tiem ļoti interesanti stāstīja „Ūšu” saimniece Dženeta Marinska no Kolkas.
Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka semināristiem piedāvāja plašu informāciju par salinātu rudzu maizi. GTI reģistra trešais produkts ir Jāņu siers, un Vanda Davidanova klausītājus „aizveda” pie pieciem ražotājiem (AS „Rankas piens”, AS „Lazdonas piensaimnieks”, AS „Valmieras piens”, PKS „Straupe”, PLPKS „Dundaga), kuri mūsu lepnumu gatavo pēc senās receptes.
Katru stāstījumu papildināja degustācijas: visi gardām mutēm baudīja sklandraušus, salināto rudzu maizi un Jāņu sieru.
Reģistrā „Aizsargātās ģeogrāfiskās izcelsmes norāde” iekļauti Latvijas lielie pelēkie zirņi, tos raksturoja Agroresursu un ekonomikas institūta zirņu selekcionāre Aina Kokare.
Teorētiskās gudrības sasmēlušies, semināristi devās pie degustācijas galda, uz kura bija visdažādākie sieri, uzkodas ar sieru un citiem ar sieru un biezpienu saderīgiem Latvijas produktiem. Tos sev apkārt „pulcēja” galda vidū esošais „Limbažu siera” iespaidīgais gardais siers „Grande Duro”un „Sole Grosso”.
Seminārā meistarklasi vadīja restorāna „Neiburgs” šefpavārs Tomass Godiņš. Viņam palīdzēja restorāna pavārs Edmunds Jansons. Vispirms T.Godiņš semināristiem pastāstīja par pavāra profesijas vietu mūsu ikdienā un nozīmību. Arī pavārs var kļūt par populāru, sabiedrībā novērtētu, bet tāpēc jābūt plašām zināšanām un ļoti daudz jāstrādā.
Meistarklasē T.Godiņš „uzbūra” septiņus ēdienus. No gaļām izvēlēta cūkgaļa, kas latviešiem vislabāk garšo un ir vispopulārākā, no dārzeņiem – dažādu šķirņu ķirbji. Visos ēdienos sieri!

LEKTORI
PRODUKRI
ĒDIENI
SEMINĀRA NORISE