Seminārs Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā
Topa produkti piens, siers un jēra gaļa

31.maijā biedrības „Siera klubs” darba grupa devās uz Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumu, kur notika seminārs „Meistara diena”. Četras lekcijas, sieru un dažādu uzkodu degustācija, meistarklase ēdienu gatavošanā – tāda bija dienas programma.
SIA „ELPA” valdes priekšsēdētāja Gundara Siseņa tēma bija „Piena ceļš no zemnieku saimniecībām līdz pārstrādes uzņēmumam, kur notiek piena pārvērtības produktos”.
„Siera kluba” vadītāja Vanda Davidanova lasīja lekciju par diviem veselībai svarīgiem produktiem – sieru un biezpienu, izklāstot arī to plašo pielietojumu ēdienu gatavošanā, saderībā ar visu daudzveidīgo dažādo produktu saimi. V.Davidanova uzsvēra, ka seminārā tiek izmantoti, cik vien tas iespējams, Latvijā ražoti un audzēti produkti.
Livijas Brūveres lekcijas tēma „Skābpiena dzērieni”, un to spektrs ir ļoti plaši: sākot ar daļēji aizmirsto rūgušpienu un beidzot ar suliņu dzērienu „Piena spēks” un kokteiļiem „Smūtijs”, kurus gatavo uz „Piena spēks” bāzes.
Restorāna „Kaļķu vārti” pavārs Haralds Saušs galvenokārt stāstīja par savu izaugsmes un darba pieredzi. Viņš ir starptautisko konkursu „World Skill” un „Euroskill” ekselences medaļu ieguvējs, konkursa „Pavārzellis 2014” zelta medaļas ieguvējs, joprojām katru gadu dodas uz dažādiem konkursiem. Haralds, kurš tikai nedaudz vecāks par jauniešiem, kuri piedalījās seminārā, uzsvēra, cik svarīgi ir labi mācīties, mīlēt profesiju un sasniegt uzstādīto mērķi. Jā, tas ir grūti, bet tikai tādā veidā var kļūt par izcilu pavāru, saņemt labu atalgojumu, bet par piemēru citiem, strādāt prestižā restorānā.
Topošie pavāri uzmanīgi klausījās, uzdeva jautājumus, un pēc tam teorētiskās zināšanas varēja pārbaudīt praksē: degustācijā baudīt un atpazīt dažādu šķirņu sierus, biezpienus ar trijām garšām, kliņģerus ar sieru, siera salātus un vēl daudzus citus interesantu salikumu gardumus.
Sākās semināra otrā daļa – meistarklase, kuru vadīja Haralds Saušs. Galvenie produkti bija piens, siers, Latvijā audzēta jēra gaļa un mūsu pašu dārzeņi, āboli un zemenes. Piena zupas, četri otrie ēdieni, piena ķīselis ar zemenēm, - ne tikai gardi, bet arī restorāna līmenī skaisti noformēti un pasniegti.
Seminārs kā mazi svētki,- tā to vērtēja mācību iestādes jaunie pavāri un pedagogi.

 

SKATĪT GALERIJU