Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla jaunie dalībnieki

Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums un Smiltenes tehnikums

 

Decembrī Eiropas kulinārā mantojuma tīkla dalībnieku reģistrā parādījušies divi jauni Latvijas reģioni – Kurzeme un Vidzeme. Līdz šim bija tikai Latgale. Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums un Smiltenes tehnikums kļuvuši par pilntiesīgiem Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla biedriem. Apsveicam!
Biedrība „Siera klubs” 2014.gadā iestājās biedrībā „Latgales kulinārā mantojuma centrs”, kļūstot gan par Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla, gan Latgales Kulinārā mantojuma biedriem. Toreiz individuāli iestāties Eiropas Kulinārā mantojuma tīklā bija problemātiski lielās biedru naudas dēļ. Nu noteikumi ir vienkāršoti: katra juridiska vai fiziska persona, aizsūtot iesniegumu Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla vadībai, kas atrodas Zviedrijā, kā arī samaksājot gada biedra naudu EUR 130.00, kļūst par šā tīkla biedru. Tālākais ir pašu ziņā.

Kāpēc „Siera klubam” radās interese par kulināro mantojumu? Stāsta biedrības vadītāja Vanda Davidanova: „Ir sieru šķirnes, kurām pirmsākumi meklējami pat pirms simts un vairāk gadiem: tie ir Jāņu siers, Baltais siers, Knapsieriņi, Zaļais siers, Pakša siers. Vēsturiskās ziņas un to gatavošanas receptes jāsaglabā. Šie sieri latviešiem ir dārgs kulinārais mantojums, kas auklēts paaudžu paaudzēs un nododams tālāk. Mūs interesē arī senās piena, rūgušpiena un biezpiena ēdienu receptes. Piens ir bijis ļoti vērtīgs un svarīgs produkts.”
Biedrības „Siera klubs” kā Eiropas Kulinārā mantojuma tīkla biedra definētie mērķi:
*veidot un attīstīt Latgales, Kurzemes un Vidzemes kulinārā mantojuma tīklu, veicināt tā mārketingu, sargāt tradīcijas;
*apzināt un turpināt vākt Latgales, Kurzemes un Vidzemes kulinārā mantojuma ēdienu receptes;
*veicināt Latgales, Kurzemes un Vidzemes tradicionālo virtuvju turpmāko attīstību;
*dodoties pieredzes braucienos, iepazīt kaimiņvalstu reģionu kulinārā mantojuma virtuves un to īpatnības.
Šos mērķus mēs īstenosim, jo Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums un Smiltenes tehnikums, Latgales kulinārā mantojuma vairāki dalībnieki ir arī biedrības „Siera klubs”  aktīvi biedri.

Uzziņai: Eiropas Kulinārā mantojuma tīkls darbojas jau 17 gadus un apvieno 44 Eiropas reģionus, kuri ietver gandrīz pusotru tūkstoti dalībnieku: uzņēmumus, pavārus, mājražotājus, biedrības, tehnikumus, kafejnīcas.

Kulinārā mantojuma logo jeb atpazīstamības zīme ir pavāra cepure, dakšiņa un nazis uz gaiši zila fona. Šāds logo pienākas katram dalībniekam.
Ir 2 veidu logo: papīra formātā un izgatavots no porcelāna.