Biedrības „Siera klubs” organizētais seminārs „Sieru sēju, maizi cepu”

2015. gada 5.novembrī biedrība „Siera klubs” ar SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” līdzfinansējumu pasākuma „Lauksaimniecības produkcijas popularizēšana” ietvaros Aglonas maizes muzejā organizēja semināru „Sieru sēju, maizi cepu”. Pasākumā piedalījās vairāku vispārizglītojošo skolu audzēkņi un skolotājas.
Tika nolasītas trīs lekcijas: par pienu un tā produktiem, par nozīmi veselībā un vietu ēdienkartē („Siera kluba” valdes priekšsēdētāja V.Davidanova), par vissenāko produktu – maizi un tās saderību ar sieru (Aglonas Maizes muzeja vadītāja V. Kudiņa) un par sieru gatavošanu mājas apstākļos (ZS „Juri” īpašniece un siera meistare Lidija Lubāne).
Bagāts bija degustācijas galds.
Sieri bija „braukuši” visai tālu: no Kurzemes varēja nobaudīt SIA „ELPA” Kazdangas sierus, no Vidzemes – „Smiltenes piena” svaigos sierus. Liela interese bija arī par Riebiņu novada ZS „Juri” īpašnieces Lidijas Lubānes sietajiem svaigpiena sieriem.
Maizes muzeja vadītāja Vija Kudiņa atgādināja:
„Senie latvieši ne tikai sēdēja pie galda un ēda, bet vispirms daudz strādāja, un viņus bieži pavadīja dziesmas.”
V.Kudiņa demonstrēja, kā top maizīte. Katrs skolēns „pielika” rociņas, veidojot kukulīšus. Pēc tam no krāsns izņemtie, smaržīgie rudzu maizes klaipiņi lieliski garšoja pat bez aizdara.
Noslēgumā V.Davidanova visiem novēlēja katru dienu apēst 100 g siera, izdzert glāzi piena un glāzi skābpiena dzēriena: „Tad augsiet veseli, būs stipri kauli, balti zobi, būsiet skaisti un piepildīti ar spēku un enerģiju.

 

SKATĪT GALERIJU