Seminārs Jaunpils un Džūkstes pagastos

20. augustā biedrība „Siera klubs” sadarbībā a SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” organizēja semināru, kurā semināristiem bija iespēja noklausīties vairākas lekcijas, bet galvenais – praktiski redzēt piena produktu ražošanas un ēdienu gatavošanas procesu.
Tas bija izbraukuma pasākums. Mēs apmeklējām AS „Jaunpils pienotava”, SIA „Jaunpils pils” un zemnieku saimniecību „Geidas”.  Katrā vietā bija savs uzdevums un liels ieguvums.
AS „Jaunpils pienotava” ir uzņēmums ar lielu pieredzi, strādā kopš 1912. gada. Notikušas dažādas pārmaiņas, līdz uzņēmums kļuvis par vienu no modernākajiem Latvijā.
Valdes priekšsēdētājs Viesturs Krilovs pastāstīja par plašo produktu klāstu. Bija noorganizēta degustācija: nobaudījām sierus „Jaunpils Zelta”, „Kurzemes”, „Bauskas”, „Pikantais”, „Imperators”, „Diplomāts”, „Olimps”, „Pavasaris”, kūpinātos sierus „Mednieku” un „Mūka”. Semināristi bija sajūsmā par jauno produktu – sieru „Mocarella”. Tā kā „Jaunpils pienotava” ir garšīga un dažāda biezpiena ražotāja, tad atsevišķs stāsts un ekskursija ražotnē bija arī par šo veselīgo un kvalitatīvo produktu.
Jaunpils pilī semināristi „nokļuva” viduslaikos. Mūsu mērķis bija uzzināt par sieru ražošanu senatnē, par ēšanas tradīcijām un iepazīt viduslaiku virtuvi. Liels paldies Jaunpils pils kolektīvam gan par izsmeļošo lekciju, gan atraktīvo ekskursiju, gan bagātīgi klāto galdu ar neskaitāmiem ēdieniem. Un mēs tiešām ēdām ar pirkstiem, rokas mazgājām rožūdenī!
Tukuma novada Džūkstes pagasta zemnieku saimniecība „Geidas” saimnieko, ievērojot bioloģiskos noteikumus. Kā saimniece Gundega Jēkabsone sacīja: dzīvojam un strādājam videi draudzīgā un harmoniskā lauku sētā.
Uzzinājām un redzējām, kā tiek ražots piens bioloģiskā saimniecībā, kā no piena gatavo krējumu, sviestu un citus vienkāršus un veselīgus produktus. Apmeklējām muzeju, kurā izstādīti senie piena pārstrādes darbarīki. Garšīgs bija cienasts: lauku piens ar rudzu rupjmaizi un ievārījumu. Bet vislielākais pārsteigums – liels šķīvis ar atsildītu jaunpienu! Šo ēdienu – delikatesi – daudzi semināristi baudīja pirmo reizi.
Visi atzina, ka seminārs bijis vērtīgs un interesants, jo savu zināšanu bagāžu papildināja ikviens.

GALERIJA
GALERIJA