Seminārs Vecbebru profesionālajā un
vispārizglītojošajā internātvidusskolā 30.septembrī

Semināra galvenā tēma bija piens un tā produkti, praktiskajā daļā liekot uzsvaru uz sieru.
Lekciju par piena ceļu no fermas uz uzņēmumam,   par piena pārvērtībām uzņēmumā  nolasīja SIA „Jēkabpils piena kombināts” valdes loceklis Aigars Spēks. Topošie pavāri tika iepazīstināti arī ar skaitļiem par govju skaitu Latvijā, izslaukto un pārstrādāto piena daudzumu.
„Katrs cilvēks Latvijā dienā patērē tikai pusglāzi piena. Tas ir maz, un pavāriem, gatavojot ēdienu no piena, šā veselīgā produkta patēriņā jāpalielina,” novēlēja A.Spēks.
Par siera šķirņu daudzveidību stāstīja V.Davidanova. Semināristi noskatījās vērtīgu filmiņu par cieto sieru ražošanu. To piedāvāja ZS „Vecsiljāņi”.
„Ne mazāk vērtīgs produkts ir biezpiens,” tā stāstījumu par biezpienu sāka V.Davidanova.
Par kazu audzēšanu un kazu piena sieriem plašu informāciju sniedza lielākā kazu ganāmpulka (300 dzīvnieku)  īpašnieks (ZS „Līvi”) Raimonds Melderis.
Jaunieši ar interesi klausījās viesnīcas „Port Hotel” restorāna šefpavāra Ulda Kreba padomus, kas jādara, lai kļūtu par labu, atzītu un novērtētu pavāru.
Bagātīgs bija degustāciju galds: tika piedāvāts nogaršot 13 sieru šķirnes un visdažādākās uzkodas ar sieru. Arī pīrādziņus ar sieru un divu veidu plātsmaizes.
„Siera klubs” izpildīja skolotāju lūgumu praktiskajā daļā gatavot ēdienu, izmantojot bulguru, kuskusu, pērļu grūbas un kvinoju.
Skolas virtuve pārvērtās par īstu restorānu: Uldis Krebs un viņa palīgs pavārs Ritvars Indriķis gatavoja, stāstīja un piedāvāja nobaudīt astoņus ēdienus.
Jau minētie produkti tika pasniegti kā brušetas, salāti, risoto... Visos ēdienos bija siers.
Kūpēja katls ar piena zupu: pienā kārdinoši peldēja kartupeļu klimpiņas. Diemžēl audzēkņi piena zupai pat nepieskārās, lai gan tā bija ļoti garšīga. Tas nozīmē, ka mūsdienās jāatgriežas pie senajām tradīcijām, kad piena zupas tika vārītas bieži un dažādas.
Latvijā piena pietiek, ir problēma pat visu iegūto realizēt. Tad nu palielināsim piena izmantošanu, gatavojot ēdienus (zupas, ķīseļus, želejas, kokteiļus u.c.).

GALERIJA