Sāļu ēdu, saldu dzēru

Šādu apakšvirsrakstu varētu likt semināram „Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana”, kas notika 2015. gada 23.martā sadarbībā ar SIA „Latvijas Lauku Konsultācijas un izglītības centrs”.

Semināra programma

  • Krāsainie sieri ES un Latvijā,
  • V.Davidanova
  • Maize - vissenākais produkts kulinārā mantojuma receptēs
  • I.Survilo
  • Maizes cepšanas un šķirņu tendences mūsdienās
  • G.Duka
  • Ārstniecības augu izmantošana tējās, tinktūrās, uzlējumos, sīrupos
  • Z.Kaviere
  • Sāļās tortes, gatavošanas demonstrējumi,
  • U.Krebs
  • Sāļā konditoreja (tīrgraudu krekeri, sāļā smilšu mīkla, sāļie krēmi, sāļās ruletes, sāļie cepumi u.c.), gatavošana
    M.Bērziņa

  Semināristi uzzināja par dažādu krāsaino sieru ražošanu. Balti un dzelteni sieri, - pazīstami un ierasti, bet sarkani, zaļi un oranži, - interesanti, ar savdabīgām garšas īpatnībām, kuras piedod dabīgās krāsvielas.
ZS „Silkalni” īpašniece Zeltīte Kaviere pusotru stundu „būra” visdažādākās tējas, tinktūras, uzlējumus un  sīrupus. Semināristi varēja pabrīnīties, kā no tik vienkāršiem līdzekļiem – dabīgiem augiem, arī augļiem, to miziņām var iegūt neskaitāmus veselības dzērienus organisma attīrīšanai, imunitātes spēcināšanai un dažādu slimību ārstēšanai.
Viesnīcas „Port Hotel” restorāna šefpavāra Ulda Kreba tēma bija „Siera un maizes svētku sāļās tortes” gatavošana (uzfilmētais materiāls skatāms www.sieraklubs.lv sadaļā AKTUĀLI). Torti, kas bija ļoti garšīga, gan nevarēsiet nobaudīt! Toties ir padomi un idejas, kā tādu gatavot.
Vērtīga bija konditores, tehnoloģes un produktu demonstrētājas Marikas Bērziņas lekcija par sāļo konditoreju. Jo sevišķi atmiņā paliks daudzo konditorejas iztrādājumu praktiskā gatavošana un degustācija.

 

galr

Marikas Bērziņas receptes

Sāļā smilšu mīkla


500 g miltu, 300 g sviesta vai margarīna (auksta!), 5 g sāls, 800 g rīvēta  Parmezana siera vai līdzīga, 150 g Pastovocrem(pasterizēts olu dzeltenums), 2 g pūdercukura.
Miltus un taukvielas(aukstas) sastrādā. Pievieno Pastovocrem, pūdercukuru, sieru, samīca. Var pievienot garšvielas – oregāno, olīvas, fenheli, kaltētus tomātus utt. Cepšana 180°C 15 – 20 minūtes

 

Kīšs ar šķiņķi un brokoļiem


(Ø20cm)
200 g sāļās mīklas p/f, 150 g saldētu brokoļu, 100 g šķiņķa, 1 ola, 70 g rīvēta siera, 50 g ķirštomātiņu, 8 g Beshamel mērces, sāls, garšvielas, 150 g saldā krējuma.  
Mīklu kārto tartates formā,  sadursta ar dakšiņu. Cep pusgatavu 180°. Brokoļus sadala, šķiņķi sagriež strēmelēs, kārto uz pusizceptās mīklas. Saldo krējumu, olu un garšvielas samaisa. Iemaisa Beshmel mērci un sieru. Visu pārlej pāri brokoļiem. Dekorē ar ķirštomātiem. Cep 180° apt. 20-30min.

 

Lieldienu kīšs


(Ø20cm)
200 g sāļās smilšu mīklas, 150 g spinātu pildījuma, 100 g Rikotas siera, 100 g Fetas siera, 50 g cietā siera, 2 olu dzeltenumi, sāls, melnie pipari vai čili.
Smilšu mīklu iespiež tartates formā, sadursta ar dakšiņu. Cep 180°pusgatavu. Spinātu pildījumu samaisa ar sieriem, olu dzeltenumiem, garšvielām. Kārto tartatē. Cep 180° apt.20-30 min.

 

Alus cepumiņi


480 g margarīna (80%),  300  g alus, 720 g miltu, 3 g sāls, 30 g Sēklu mix ar ķiplokiem, čili,   100 g rīvēta siera, ola pārsmērēšanai.
Margarīnu, alu, miltus, sāli un čili samiksē. Iegūto mīklu atpūtina ledusskapī. Izveltnē aptuveni  5 mm biezumā, pārsmērē ar olu un pārber ar smalki rīvētu sieru un sēklām. Griež vēlamā formā, kārto uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep 220° apt.10-12 min.

 

 

Biezpiena stienīši


350 g margarīna (80%), 400 g biezpiena,  400 g miltu, 5 g sāls, 200 g kaltētu tomātu, 5 g kaltēta bazilika , šķipsniņa cukura, ola pārsmērēšanai.
Margarīnu, biezpienu, miltus, cukuru, sāli, tomātus samiksē. Mīklu izveltnē apt.5 mm biezumā. Ievieto ledusskapī atpūsties. Pārsmērē ar olu un pārber ar baziliku. Sagriež gareniskā formā, novieto uz pannas, kas izklāta ar pergamentu. Cep 220° apt.12-15min.

 

Kārtainās bezrauga mīklas gliemezīši ar baziliku


800 g miltu, 4 olas, 7 g  sāls, 440 g ūdens,   500 g margarīna   (Danish Pastry), baziliku pasta,  Holandes siers.
Ūdenī iemaisa sāli, olu, miltus-samīca mīklu. Nedaudz atpūtina. Mīklu kārto(leņģē) lokot uz 4×4 reizes. Pēc otrās un pēdējās reizes atpūtina. Mīklu izrullē. Pārsmērē ar bazilika pastu un pārber ar sarīvētu sieru. Satin rullītī. Griež nepieciešamajā lielumā. Cep 200° apt. 12-15min.

 

 

Kūpināta laša ruletītes


  Sāļais biskvīts
 7 olas, 150 g miltu, 20 g biskvīta stabilizatora “Ovalet”, 50 g ūdens, 5 g garšvielu, 5 g sāls,
30 g diļļu.
Olas, miltus, stabilizatoru, ūdeni puto lielā ātrumā apt.10min.  Putošanas beigās iemaisa garšvielas, sāli un dilles. Masu klāj uz pannas(40×60), kas izklāta ar cepamo papīru. Cep 220° apt.10-12min.
   Krēms
400 g kūpināta laša, 3 vārītas olas, 200 g svaiga gurķa, 200 g saldā krējuma, 150 g majonēzes,  5 g garšvielu zivs pagatavošanai,  10 g želatīna, sāls, mārrutki pēc garšas.
Gurķi un olas sarīvē, lasi sadala. Pievieno garšvielas un majonēzi. Iemaisa sagatavotu želatīnu. Iecilā saputotu saldo krējumu.
Biskvītu atbrīvo no pergamenta un pārgriež uz pusēm. Mitrina ar buljonu.
Krēmu sadala vienādās daļās un katru daļu kārto uz biskvīta.
Satin ruletītes. Sastindzina ledusskapī. Pārklāj ar majonēzi - dekorē ar rīvētu sieru, lasi, garnelēm un zaļumiem.

 

 

Sāļais kliņģeris


    Rauga mīkla
800 g miltu, 150 g margarīna, 100 g cukura,  150 g margarīna, 10 g sāls,  400 g piena, 30 g presētā rauga.
Visas sastāvdaļas mīca katlā. Ja nepieciešams pievieno papildus ūdeni. Mīklu nedaudz atpūtina.
Pildījums
200 g šķiņķa,  150 g rīvēta siera, 100 g marinētu gurķu, 100 g marinētu šampinjonu, 100 g tomātu mērces – lečo, 100 g majonēzes, 5 g Beshamel mērces.        
Šķiņķi sagriež, gurķus sarīvē, šampinjonus sasmalcina. Pievieno majonēzi, lečo un rīvētu sieru.
Iemaisa Beshamel mērci. Iegūto masu kārto uz izrullētas mīklas. Satin rullī un veido kliņģeri.
Pārsmērē ar olu, pārkaisa ar sezama sēklām. Raudzē. Cep.