Seminārs – preses konference „Piena produkti – spēkpilna dzīve”

3.novembrī notika SIA „Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes” Piena grupas plānotais seminārs – preses konference „Piena produkti – spēkpilna dzīve”. Pasākumu organizēja biedrība „Siera klubs” sadarbībā ar Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikumu.
Semināram – preses konferencei bija divas daļas: teorētiskā un praktiskā. Par teorētisko daļu izsmeļoša informācija izlasāma laikrakstā „Latvijas Avīze”.
Otrā daļa bija paraugēdienu demonstrējumi. Tos gatavoja restorāna „Neiburgs” šefpavārs Tomass Godiņš un pavārds Linards Davļetšins, un restorāna „Kaļķu vārti” pavārs Haralds Saušs. Zīmīgi, ka gan Tomass, gan Haralds ir tehnikuma absolventi. Viņiem palīdzēja tehnikuma labākie topošie pavāri skolotājas Ineses Bedeices vadībā.
Karstais piena dzēriens, saldējuma un augļu kokteiļi, siera plates, biezpiena tortes pasākuma dalībnieki baudīja brokastu kafijas pauzē.
Pēc teorētiskās daļas Tomas Godiņš un Linards Davļetšins gatavoja uzkodas ar sieru.

GALERIJA
Publikācija "Latvijas avīzē"
Tomasa Godiņa uzkodu receptes

Rullēts tosts ar zaļumiem, mazsālītu lasi, Kalnu siera un svaigā siera krēmu
Tostermaize, pētersīļi, Kalnu siers, lasis, sāls, cukurs, svaigais siers, citrons, laims.

Kalnu siera čips ar Bahšteina siera krēmu, foreļu ikriem un rudzu maizes drupačām
Kalnu siers, Bahšteina siers, saldais krējums, foreļu ikri, rudzu maize, kalmāru tinte, lazdu riekstu eļļa, sāls, pipari

Fillo mīklas rullītis ar dārzeņiem un ceptu ķirbju - kūpināta siera „Alksnītis”krēmu
Fillo mīkla, sviests, cukini, selerija, tomāti, ķirbis, citrons, kūpināts siers

Sēpijas groziņš ar ceptu pīles krūtiņu, bumbieru - saldā sīpola čatniju un Smiltenes mocarellas sieru
Smilšu mīkla, sēpijas tinte, pīles krūtiņa, bumbieri, saldais sīpols, baltvīna etiķis, mocarellas siers

Haralds Saušs gatavoja pusdienas, un tās bija ļoti garšīgas. Neiztrūkstoši produkti bija sieri, krējums, sviests, piens.

 

Restorāna „Kaļķu vārti” pavāra Haralda Sauša receptes

Dārzeņu biezeņzupa ar siera čipsiem

200 g topinambūru, 200 g sakņu selerijas, 100 g sīpolu, 20 g ķiploku, piens, saldais krējums, sviests, kausētais siers „Azaids”, sāls, ķirbju eļļa.
Siera čipsiem: 150 g Ievas siera.

Gatavo siera čipsus: sarīvē cieto Ievas sieru, mazās porcijās ber uz beztauku pannas. Kad sieram viena puse apcepusies, čipsus apgriež otrādi un turpina cept. Pēc tam čipsus atdzesē.
Topinambūrus nomazgā, rūpīgi notīra, sagriež plānās šķēlītēs. Arī sakņu seleriju notīra un sagriež plānās šķēlītēs.
Sīpolus sagriež ripās, ķiploka daiviņas sasmalcina un viegli apcep sviestā. Tad pievieno topinambūru un seleriju šķēlītes. Cep, bet tās nedrīkst kļūt brūnas.
Dārzeņus pārliek katliņā un pienā un krējumā vāra mīkstus. Sablenderē. Iemaisa sieru. Pasniedz ar ķirbju eļļu un siera čipsiem.

Cepta vistas fileja ar Kazdangas sieru,
pērļu grūbām un kausētā siera „Azaids” mērci

240 g vistas filejas, 170 g pērļu grūbu, 80 g Kazdangas siera, pētersīļu lapas, ķiploka daiviņas, svaigais siers, sviests, brokoļi. 
Mērcei: kausētais siers „Azaids”, saldais krējums, citrona sula, sāls.

Vistas filejas izcep cepeškrāsnī. Sieru sagriež šķēlēs, apcep viegli brūnu. Labi noskalotas pērļu grūbas izvāra (tām garšu uzlabo ar svaigo sieru, sasmalcinātām pētersīļu lapām un ķiploku).
Brokoļus sadala ziedkopās un apvāra sviestūdenī.
Mērci gatavo no saldā krējuma un kausēta siera, pēc garšas pievienojot citrona sulu un sāli.

Desertu – brīnišķīgu siera torti grāmatas izskatā, rotātu ar rozītēm, piedāvāja Dagdas kafejnīcas „Papardes zieds” īpašniece – šefpavāre un konditore Marija Aleksejeva.
Visam punktiņu uz „i” uzlika Tomasa un Linarda gatavotais saldējums.
Biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova, kura vadīja semināru – preses konferenci, sacīja: „Mēs kārtējo reizi pierādījām un parādījām, cik nozīmīgi, svarīgi un garšīgi ir piena produkti ēdienkartē.
Pasākumā izmantojām 12 piena pārstrādes uzņēmumu ražotos produktus.”
Liela interese bija par JAUNO PRODUKTU, NETRADICIONĀLO un EKO PRODUKTU izstādēm.