PIEREDZES APMAIŅAS BRAUCIENS UZ ČEHIJU

Lasi sadaļās: Prāga, Žamberka, Hoceņa, Zemnieku saimniecība, Litomišla, Krumlova, Loštica, Trebona, Kaplice, Macoha stalaktītu alas

Čehu nacionālā virtuve

Mums izdevās katru dienu nobaudīt kādu gardumu no čehu nacionālās virtuves. Protams, vislielākā kāre bija pēc knēdeļiem (kareivis Šveiks tos saucis par knedlikiem, ej, nu sazini, kurš nosaukums pareizāks).
Knedliky – rauga baltmaize, taču to nevis cep, bet vāra. Taču ir vēl kāds variants, kad knēdeļi atgādina cepelīnus, jo ir gatavoti no vārītiem kartupeļiem un miltiem. Knēdeļus pasniedz gandrīz ar katru ēdienu, tāpat kā alu.
Vakarā pirms prombraukšanas „Kantrī kluba” saimniece mums pasniedza īpašas vakariņas: ceptas pīles un zosi, sautētos baltos un sarkanos kāpostus, kā arī trīs veidu knēdeļus. Šīs vakariņas „uzsauca” Jans Dostals. Arī koncertu! Spēlēja divi vijolnieki, kontrabasists un ģitārists. „Kantrī klubs” šūpojās melodiskajās čehu dziesmās.
Gulašs – tas esot aizgūts no ungāriem, tomēr arī čehi to māk lieliski pagatavot.
Smaženij syr – tā ir cepta siera šķēle, ko piedāvā kopā ar kartupeļiem un tartara mērci.
Palačinky ir pankūkas, un tās ir ļoti dažādas – plānas un biezas, pildītas un skaisti dekorētas. Ir vērts pagaršot!
Ēdienu porcijas ir lielas, treknas, maz dārzeņu piedevu. Daudz tiek lietoti ķiploki.

UZZIŅAI:

Siera gatavošanas tradīcijas Čehijā ir senas. To pirmsākums ir zemnieku saimniecībās, un 19.gs. otrajā pusē sākās rūpnieciskā sieru ražošana. Tā kā pieredzes nebija, čehi braukuši mācīties uz Holandi.
Mūsdienās Čehijā ražo visu veidu sierus, ko pazīstam, izņemot Čedaras sieru. Populārākās šķirnes ir Olomaucas biezpiena sieriņi, Zlata Niva, Natžovskas siers u.c. Izrādās, ka Čehijā ļoti populāri un pieprasīti ir kausētie sieri, un viens iedzīvotājs gadā patērē 2,1 kg kausēto sieru (Latvijā par 1 kg mazāk). Čehija kausēto sieru patēriņa ziņā uz iedzīvotāju ieņem 1.vietu pasaulē.
Kopā Čehijā viens iedzīvotājs gadā apēd 16,6 kg siera un biezpiena, kas kopā sastāda nedaudz vairāk nekā 170 tūkst. tonnas.
Čehijā gadā saražo apmēram 133 tūkst. tonnas siera un biezpiena . Eksportē – 50 tūkst. tonnu, importē – 90 tūkst. tonnu. Galvenās eksporta valstis ir Slovākija (33 %), Itālija (27 %), Vācija (5,5 %), Francija (4 %) u.c.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

z