Pienu ēdu, pienu dzēru

„Ēdām pienu un dzērām pienu, muti gan nemazgājām, kaut gan piens ir noderīgs arī skaistumkopšanā,” sacīja biedrības „Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova, pēc pasākuma, kas notika 13. oktobrī PIKC „Liepājas Valsts tehnikums”. To organizēja SIA „Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome” Piena grupa sadarbībā ar tehnikuma topošajiem pavāriem. Finansiāli atbalstīja Valsts lauku tīkls, Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests.
Jā, sensenā tautas dziesma par pienu joprojām dzīvo, ir aktuāla un mūs mudina dabas doto produktu – balto zeltu vairāk lietot. No Latvijā saražotā piena tikai 56 % rūpnieciski pārstrādājam, eksportējam apmēram 33 % un pašpatēriņam izlietojam 10 procentus. Katrs iedzīvotājs dienā izdzer pusglāzi piena. Maz, pat ļoti maz...
Atskatoties uz pagātni, cilvēku uzturs bija trūcīgs, taču pilnvērtīgs. Mūsu senči ēda vienkārši, daudz strādāja un dzīvoja ilgu mūžu. Ēdienkartē svarīgs produkts bija piens: rītos ēda piena putras no kviešu miltiem, putraimiem, grūbām, ar klimpām, kartupeļiem, pusdienās cēla galdā ar pienu aizdarītas biezputras, svētdienās gatavoja piena ķīseļus. Ēdot maizi ar medu, dzēra klāt pienu. Īpašs ēdiens bija piens, kas slaukts pirmajās dienās pēc govs atnešanās – sarecināts pirmpiens jeb jaunpiens.
Mainoties vides un cilvēku dzīves apstākļiem, ir mainījusies arī mūsu attieksme un prasības pret uzturu, tomēr pienu joprojām uzskatām par ļoti vajadzīgu un veselīgu. Liepājas Valsts tehnikumā vispirms notika konkurss piena ēdienu gatavošanā. Piedalījās apmēram 50 audzēkņi. Interesantākos ēdienus autori – topošie pavāri prezentēja 13. oktobrī. Un ēdieni bija gan no senatnes aizgūtām, gan mūsdienās izstrādātām receptēm. Zupas, ķīseļi, želejas, kokteiļi.
Liepājas restorāna „Oskars” šefpavārs Rolands Lukjanovs pienu piedāvāja izsmalcinātā veidā: tas bija cepts piens un dažādi saldējumi. Ceptais piens bija īsts „putna piens”- ļoti garšīgs, neparasts našķis.
Pasākumā piedalījās apmēram 100 audzēkņi un pedagogi. Lekcijas, degustācijas, konkursi – diena aizritēja interesanti un saturīgi. Pilnā mērā tika īstenota devīze: „Pienu ēdu, pienu dzēru”.
Pasākuma mērķis bija : atgādināt par piena unikalitāti, tā daudzpusīgo izmantošanu. Un lietošanu! Ne tikai pusglāzi piena dienā, bet vismaz – glāzi.
„Ja arī citām profesionālajām skolām un tehnikumiem, kuros mācās topošie pavāri, radīsies interese parādīt savas prasmes piena ēdienu gatavošanā, „Siera klubs” tos atbalstīs, nodrošinot pienu,” tā V.Davidanova
Pasākumu filmēja Skrundas TV. Tiks sagatavots sižets.

SKATĪT GALERIJU