Novadu konkurss “Siera un maizes svētku sāļā torte” Skrundā

GALERIJA

Krāšņās, skaistās, gardās tortes apēstas, to gatavotāji balvas saņēmuši, - prieks un gandarījums visiem.
9.maijā Skrundas pilsētas svētku ietvaros biedrība "Siera klubs" un "Latvijas Maiznieku Biedrība" sadarbībā ar Skrundas novada domi organizēja Kurzemes reģiona konkursu "Siera un maizes svētku sāļā" torte. Konkursā piedalījās 13 tortu gatavotāji no
Ventspils un Ventspils novada, no Rucavas novada un Aizputes novada, Liepājas, Dundagas novada, Kuldīgas un Skrundas.
Žūrijas komisijas priekššedētāja Marika Bērziņa atzina, ka šis konkurss bija liels izaicinājums, jo Latvijā sāļās tortes nebūt nav tik iecienītas kā saldās lauku tortes.Viņai, pieredzējušai konditorei, šis pasākums  deva daudzas vērtīgas idejas. Sāļā torte ir ne tikai siera un maizes salikums, bet tajās izmantoti arī citi Latvijas produkti - zivis, gaļa, krējums, sviests, putraimdesas, sēnas,visdažādākie dārzeņi un citi labumi, kas sastrādāti
lielisku garšu krēmos.
Konkurence tiešām bija spēcīga.

1.vietu ieguva Valda un Gundars Siseņi no Kazdangas.Tortē "Kazdangas sieru akords" bija izbaudāmi visi četri SIA"ELPA" ražotie sieri.

2.vietu ieguva Dace Kudore. Viņa - pērnā gada konkursa uzvarētāja. Torte "Maska".

3.vietas ieguvēja Gunta Atiķe ar torti "Lauku peļu labumi" (Liepājas novads)

Tortes recepte
Tortes recepte
Tortes recepte

Skatītāju simpātija - Megijas Balceres torte "Skrundas roks" (Skrunda)

Skatītāju simpātija - Gunta Pirvita torte "Mare rupjmaizes kažokā" (Dundaga)

Agrita Šulce un Silvija Mame ar torti "Liepājas menciņš" (Liepāja)
Tortes recepte
Tortes recepte

Anta Garbare ar torti "Zutis buti kutināja" (Ventspils)

Zane Stepanova ar torti "Roks" (Skrunda)

Pārsla Upīte ar torti "Pavasara jampadracis" (Ventspils novads)
     

Sandra Aigare ar torti 'Balts ar mellu saderēja" (Rucava)

Pēteris Silarājs ar torti "Ventiņkūka" (Ventspils)

Ieva Nahodkina ar torti "Pavasaris" (Tukuma novads)
 
 

1.vietu ieguva Valda un Gundars Siseņi no Kazdangas.Tortē "Kazdangas sieru akords" bija izbaudāmi visi četri SIA"ELPA" ražotie sieri. G.Sisenis, šā uzņēmuma vadītājs, prata konkursu izmantot Kazdangas produkcijas popularizēšanai, un viņam tas izdevās.

2.vietu ieguva Dace Kudore. Viņa - pērnā gada konkursa uzvarētāja. Torte "Maska".

3.vieta - liepājniecēm. Guntai Atiķei un Skaidrītei Solovjovai. Viņas no biedrības "Liepājas optimistu pulks". Torte "Lauku peļu labumi".

Par skatītāju simpātijām kļuva Skrundas profesionālās vidusskolas audzēknes Megijas Balceres torte "Skrundas roks" un PLPKS "Dundaga" vadītāja Gunta Pirvita torte "Mare rupjmaizes kažokā".

4.vieta - Megijai Balcerei. Torte "Skrundas roks".

5. vieta - Baibai Cinei (Kuldīga). Torte "Ligo".

6. un 7. vietu dalīja Gunta Pirvita un Rutas Kraftes gatavotā torte "Mare rupjmaizes kažokā" un Liepājas tehnikuma skolotāju Agritas Šulces un Silvijas Mames torte "Liepājas menciņš".

Baiba Cine (Kuldīga). Torte "Ligo"

 

Labi startēja arī pārējie dalībnieki, kuri no pirmā septītnieka atpalika par punktu desmitdaļām.
Rucavas sievas Sandra Aigare un Māra Tapiņa ne tikai bija sagatavojušas lielisku torti" Balts ar mellu saderēja", bet visus cienāja ar Rucavā cepto maizi un kulto balto sviestu. Un kāda prezentācija - tortes gatavošanu izdziedāja lustīgā dziesmā!
Žūrija uzteica vienu no visjaunākajiem dalībniekiem Ventspils tehnikuma audzēkni Pēteri Silarāju, kurš "Ventiņkūku" gatavoja pēc sava vectētiņa receptes,
izmantojot putraimdesas,brūkleņu ievārījumu un dradžu krēmu, bet pamatā siers "Talsu ritulis" un "Lāču" rupjmaize.
Ievas Nahodkinas tortē "Pavasaris" atradums - ne tikai dažādi sieri, bet bišu produktu izmantošana.Ventspilniece Antra Garbane piedāvāja torti "Zutis buti kutināja". Sieri Lazdonas "Baltais biezpiena siers", Smiltenes MAAZDAMER, "Mare" un "Talsu rituļi" kopā ar "Lāču rupjmaizi un kūpinātu lasi tiešām labi garšojaun kutināja baudītāju garšas kārpiņas.
Pērnā gada konkursantes Pārslas Upītes (Popes pagasts) torte "Pavasara jampadracis" bija dažādu produktu jampadracis: sieri, mārrutki, kūpināta vistas fileja, marinēti gurķi, burkāni, olas, ķiplociņš...Viss sablenderēts krēmos - starp "Lāču" rupjmaizes kārtām.
Arī pērnā gada konkursante, Skrundas vidusskolas audzēkne Zane Stepanova bija ļoti centusies, izgatavojot torti "Roks" ģitāras formā. Torte bija liela un smaga, īsts meistardarbs.
Konkursa organizatori "Siera kluba" vadītāja Vanda Davidanova un "Latvijas Maiznieku biedrības" izpilddirektore Gunta Duka saka LIELU paldies visiem dalībniekiem. Tortēs izmantotas 10 sieru šķirnes un 9 dažādu maižu šķirnes. Un pierādīts, ka siers sader ar maizi un ar daudziem citiem Latvijas produktiem.
Tortes skaisti kuplināja Skrundas svētkus, - atzina domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece, pasniegdama uzvarētājiem dāvanu kartes EUR 320.00 vērtībā.
Visi konkursanti saņēma dāvanas no AS"Rīgas dzirnavnieks" un SIA"Puratos Latvia". Īpaši sveicieni bija no Latvijas biškopības biedrības un AS"Interbaltija AG".

ŽŪRIJA

Marika Bērziņa, SIA"Lanordija" produktu konsultante - tehnoloģe,
Sandra Zariņa, "Jaunpils pils" restorāna šefpavāre,
Gunta Duka, "Latvijas maiznieku biedrības" izpilddirektore,
Nellija Kleinberga, 12.Saeimas deputāte,
Armands Krauze, "Latvijas Biškopības
biedrības" valdes priekšsēdētājs, 12.Saeimas deputāts

ŽŪRIJAS ATZĪTĀS BIEŽĀK SASTOPAMĀS NEPILNĪBAS

*Nepilnīgi un pavirši uzrakstītas receptes)nav norādīts pat produktu daudzums, nav gatavošanas procesa apraksta, līdz ar to
tika zaudēts liels punktu skaits,
^Biezas maizes šķēles. Lai iegūtu plānas, jāgriež nedaudz pabriedusi maize,
^Sausa torte, tātad maizes šķēles nepietiekami samitrinātas,, līdz ar to griešanas procesā
tortes kārtas neturējās kopā, bet sadalījās,
^Tortei vismaz 12 stundas viegli jānoslogojas ledusskap`, lai ar garšām savelkas kārtas, ar tikko gatavotu torti braukt uz konkursu ir riskanti,
tāda torte var dalīties griežot,
^Izmantoti kaimiņu zemju sieri, tātad neievērots nolikums par Latvijas produektu izmantošanu.
Kā redzat - vienkāršas, viegli labojamas kļūdas, kuru dēļ bija jāzaudē tik svarīgie punkti.

GALERIJA
atp