Zemgales reģiona konkurss „Siera un maizes svētku sāļā torte” Jelgavā

GALERIJA

29. augustā biedrība „Siera klubs” un „Latvijas Maiznieku biedrība” sadarbībā ar Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi KULTŪRA Jelgavā Piena, maizes un medus svētku ietvaros organizēja Zemgales reģiona konkursu „Siera un maizes svētku sāļā torte”.  Piedalījās 11 dalībnieces no Aizkraukles, Tērvetes, Bauskas, Vecbebriem, Jaunpils, Dobeles, Jelgavas. Ārpus konkursa startēja Latgales reģiona konkursa uzvarētāja no Dagdas Svetlana Vidžupe.

1.vietu ieguva Sandra Zariņa no Jaunpils. Torte "Siera draugi"

2.vietu ieguva jaunās konditores no Jelgavas Amatu vidusskolas Viktorija Petričica. un Eva Rumpe. Tortē "Laimes pakaviņš"

3.vietu ieguva Jelgavas kafejnīcas "Rausis" maizniekmeistare Smaida Bāliņa. Torte "Mītavas alnis"

Tortes recepte

4. vietu un skatītāju simpātija ieguva Ligita Ziemele no Jelgavas. Torte „Zemgales talismans”

5. vietu ieguva tērvetniece Sandra Latiša ar dēliņiem Raienu Šņepstu un Endiju Šnepstu. Tortē „Saimniece” 

6. – 7.vieta -Terēze Djomina, torte „Atvasara””

6. – 7.vieta - Aija Ruža, torte „Ballīte rudzos

Inese Bedeice, torte „Rudens dārzā – veselība un krāsu prieks”
Česlava Kizakova, torte „Spēkmaize”
     

 

Tatjana Cvetkova, torte „Aizkraukles garša”
Svetlana Vidžupe, torte „Dagda”
 
     
1.vietu ieguva Sandra Zariņa no Jaunpils. Torte "Siera draugi" tiešām bija izcila.. Sandra bija izmantojusi Mālpils sieru un "Lazdonas Balto biezpiena sieru”, "Lāču" maizi, kā arī citus saderīgus Latvijas produktus.
2.vietu ieguva jaunās konditores no Jelgavas Amatu vidusskolas Viktorija Petričica. un Eva Rumpe. Tortē "Laimes pakaviņš", izmantots Kazdangas siers, Mālpils siers un "Smiltenes Maazdamer", "Lāču" maize.
3.vietu ieguva Jelgavas kafejnīcas "Rausis" maizniekmeistare Smaida Bāliņa. Torte "Mītavas alnis", izmantots "Lazdonas Baltais biezpiena siers", "Smiltenes Maazdamer" un "Lāču "maize.
4. vietu ieguva Ligita Ziemele no Jelgavas. Torte „Zemgales talismans”. L.Ziemelei – arī skatītāju simpātiju balva. Tortē izmantoti Mālpils siers, „Smiltenes Maazdamer” un „Lazdonas Baltais biezpiena siers”, „Lāču” sevišķā rupjmaize.
5. vietu ieguva tērvetniece Sandra Latiša ar dēliņiem Raienu Šņepstu un Endiju Šnepstu. Tortē „Saimniece”  izmantots siers „Smiltene Maazdamer” un „Lāču” īstā rupjmaize.
6. – 7.vietu dalīja Terēze Djomina (Dobele), torte „Atvasara” un Aija Ruža (Vecbebri), torte „Ballīte rudzos”.
Centušās bija arī pārējās konkursantes: Inese Bedeice, torte „Rudens dārzā – veselība un krāsu prieks”, Česlava Kizakova, torte „Spēkmaize”,  Tatjana Cvetkova, torte „Aizkraukles garša” un Svetlana Vidžupe, torte „Dagda”.

Kopumā tortēs visvairāk izmantots Lazdonas „Baltais biezpiena siers”, „Smiltenes MAAZDAMER”, Mālpils siers, „Talsu ritulis, zaļais” un „Talsu ritulis, sarkanais” un Kazdangas sieri. Tortu gatavotājas priekšroku bija devušas „Lāču” īstajai rupjmaizei un „Donas” rudzu maizei. Bija izmantoti arī pašu konkursantu ceptie sāļie biskvīti.
Skatītāji sacīja, ka tortes esot tik skaistas, ka jāliek muzejā nevis jāēd. Tomēr tās visas gardām mutēm tika notiesātas.
1.-3. vietu ieguvējām dāvanu kartes EUR 320.00 vērtībā pasniedza Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš.
Visi konkursanti saņēma dāvanas no AS "Rīgas Dzirnavnieks", SIA "Puratos Latvija", AS Interbaltija AG", "Latvijas Maiznieku biedrības" un "Siera kluba".
"Vasara pagājusi, arī četru reģionu konkursi "Siera un maizes svētku sāļā torte" noslēgušies. Kopā piedalījās 52 tortu gatavotājas.
Liels gandarījums, ka konkursos startēja daudzi jaunieši - topošie pavāri un konditori. Sāļā torte - Latvijā neierasta, uzdevums nebija vienkāršs.
Tie, kas piedalījās konkursos ne tikai paši bagātinājuši zināšanas - mācēs pagatavot gardu un skaistu sāļo torti, bet vērtīgus padomus varēs dot arī citiem.
Mūsu uzstādītais uzdevums izpildīts - visās sāļajās tortēs galvenie produkti bija Latvijā ražotie sieri un maize. Esam kļuvuši ar lielu pasākumu bagātāki un atpazīstamāki," tāds ir biedrības "Siera klubs" valdes priekšsēdētājas Vandas Davidanovas vērtējums.
„Izcils un izdomas bagāts bija tortu noformējums. Piemēram, Aijas Ružas torte bija veidota kā maizes klaips. Vienkārša un eleganta. Var teikt, ka tajā bija jūtama liela sirsnība un mīlestība. Ko lai saka par garšām? Šajā konkursā parādījās vēl nebijušas kļūdiņas – dažas tortes bija visai saldas. Izskatījās, ka vairākas konkursantes tortes gatavoja iepriekšējā vakarā vai naktī pirms konkursa, tāpēc kārtas nebija sasūkušās, griežot tās dalījās, jo bija diezgan sausas. Bet kopumā bija ļoti labi: ieguldītais darbs un zināšanas redzamas vērtējumā. Žūrija strādāja profesionāli. Cerams, ka arī dalībniecēm prieks, tomēr uzvarētājs var  būt tikai viens,” pārdomās dalījās „Latvijas Maiznieku biedrības” izpilddirektore Gunta Duka.

ŽŪRIJA

Marika Bērziņa, SIA „Launordija” produktu konsultante,
Edgars Grāvītis, AS „Rīgas dzirnavnieks” maizniekmeistars
Rita Vectirāne, Jelgavas domes priekšsēdētāja vietniece
Sarmīte Babāne, SIA „Latvijas Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome” projektu vadītāja
Daiga Kunkulberga, Jelgavas universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes asociētā profesore

Biedrība „Siera klubs” vispirms paldies saka „Latvijas Maiznieku biedrībai, bet ne mazāka pateicība visiem konkursu dalībniekiem un atbalstītājiem.

 

GALERIJA
atp