Seminārs Mālpils profesionālajā vidusskolā

Degustāciju galdā bija sieri no:
SIA „Mālpils piensaimnieks”,
kompānijas „Food Union”,
AS „Talsu piensaimnieks”,
AS „Lazdonas piensaimnieks”,
SIA „Siera ražotne”,
AS „Jaunpils pienotava”,
AS „Smiltenes piens”,
SIA „ELPA”.
Piena pauzē baudītie triju veidu biezpieni, ar siera salātiem piepildītie groziņi, dažādas uzkodas ar sieru garšoja visiem.
Biedrības „Siera klubs” vadītāja V.Davidanova: „Man bija prieks, ka jaunie pavāri visu nogaršoja, nebija mudināmi un pierunājumi. Pavāram jāzina, kāda garša vienam vai otram produktam. Vai tas tieši viņam garšo, - tas ir cits jautājums, bet viņam jānobauda, tikai tad viņš zinās, vai produkti sader vai nesader kopā. Skaisti uzklātais galds ātri tukšajās, un tas ir rādītājs, ka mums bija vērts censties.”
Lekcijas seminārā nolasīja SIA „Mālpils piensaimnieks” ražošanas vadītājs Rolands Jomerts, restorāna „Neiburgs” šefpavārs un Rīgas Restorānu servisa skolas pasniedzējs Tomass Godiņš un Vanda Davidanova.
V.Davidanova: „Pēc katras lekcijas audzēkņi mūs apbēra ar jautājumiem, jo sevišķi Tomasu, un tas saprotams – topošajiem pavāriem bija dota iespēja runāt ar vienu no labākajiem Latvijas pavāriem. Audzēkņiem Tomass ir lielisks piemērs, jo viņam ir gan profesionālā, gan augstākā izglītība, kā arī darba pieredze prestižos restorānos. Tomass uzsvēra rakstura īpašības, bez kurām kļūt pat labu pavāru ir neiespējami, un tās ir zināšanu apguve, mērķtiecība, disciplīna, pacietība.”
Virtuvē Tomass Godiņš kopā ar audzēkņiem gatavoja sešus ēdienus. Galvenie produkti bija piens, siers, biezpiens un jogurts.
V.Davidanova: „Šā gada semināros „Meistara diena” mēs īpaši ceļam godā pienu, kas ir pamats piena produktiem. Bet piens gan mājās, gan restorānā, kā produkts arī ir loti svarīgs. Mēs stāstām jauniešiem, ka latviešu virtuvē piens visos laikos bijis vajadzīgs zupās, biezputrās, mērcēs, ķīseļos, kokteiļos. Arī Tomass izvārīja garšīgu piena zupu, kurā lieliski iederējās siers. Tomēr topa ēdiens bija „Arbario” rīsu risoto ar vistas fileju, sieru un Mālpils bērzu lapām – tik pavasarīgs un garšīgs, galvenais – neparasts. To jaunieši vēl ilgi pēc semināra atcerēsies!”
T.Godiņš gatavoja vistas buljona un pavasara zaļumu krēmzupu, melno lēcu karstos salātus, aveņu musu, biezpiena desertu ar persiku marmelādi un citus ēdienus. Visos ēdienos bija siers.

 

SKATĪT GALERIJU