Seminārs PIKC „Ventspils tehnikums” 8.oktobrī

8.oktobra rīts bija vēss un miglains, toties diena – patīkami silta. Ventspilī bez vēja neiztikt, tāpēc tas gaisā lidināja krāsainas lapas.
Biedrība „Siera klubs” todien PIKC „Ventspils tehnikums” organizēja semināru „Meistara diena”.  Patīkams pārsteigums bija kuplais klausītāju pulks – vairāk nekā 120 jaunieši, kuri uzmanīgi un ar lielu ieinteresētību noklausījās lekcijas. Restorāna „Neiburgs” šefpavārs Tomass Godiņš stāstīja par savu izaugsmes ceļu no tāda paša profesionālās skolas audzēkņa, kā zālē sēdošie, līdz liela kolektīva vadītājam vienā no prestižākajiem Rīgas restorāniem. Semināristi Tomasu „apbēra” ar daudziem jautājumiem.
„Siera kluba” vadītājas Vandas Davidanovas tēma bija „Viss par sieru”: par šā produkta vēsturi, šķirnēm, iedalījumu, plašajām izmantošanas iespējām.
„Stundas laikā visu nevar pastāstīt par sieru, jo šim produktam ir sava zinātne, saistoša vēsture, pavārmāksla. Toties klausītājus nedaudz var ieinteresēt par Olimpa dievu velti, lai, ieejot veikalā, pie siera stenda visi justos kaut nedaudz zinošāki,” tā V.Davidanova.
Daiga Leterere stāstīja gan par uzņēmēja veiksmēm un problēmām, gan skāra viņai tuvu tēmu – godi un piena ēdieni godos pagātnē un mūsdienās. Kas ir godi, jauniešiem visai svešs vārds un nezināms skaidrojums, bet pavāram tas ir svarīgs.
„Ja ir savs ēdināšanas uzņēmums, tad pavāram jābūt spējīgam uzklāt arī kāzu, kristību un jubileju galdus – godu galdus,” uzskata D.Leterere.
Pēc semināra teorētiskās daļas jaunieši degustēja 16 sieru šķirnes un dažādas uzkodas ar sieru un biezpienu. Un atkal pārsteigums: visi šķīvji tika iztukšoti!
V.Davidanova: „Jauki, ka Ventspils jauniešiem garšoja sieri, un to nebija maz – vairāk nekā 20 kilogrami un ar dažādām piedevām sagatavoti 5 g biezpiena.”
Ar nepacietību visi gaidīja praktisko daļu – paraugēdienu gatavošanu. To vadīja Tomas Godiņš. Piena zupa, dažādi salāti ar sieriem „Mocarella” un Kalnu, bulgurs ar ceptu laša fileju un Talsu rituļiem, vaniļas piena ar biezpiena un melleņu klimpām, biezpiena kūka...
Un atkal pārsteigums: pietrūka piena zupas!
V.Davidanova: „Mēs esam pieraduši, ka piena zupas jaunieši ēd nelabprāt, tomēr vārām, lai parādītu, ka tās var pasniegt pat restorāna līmenī. Tomasa vārītā zupa bija ļoti laba (piens, kuskuss, siers, citronzāle, čili pipars, seleriju zaļumi, melnie pipari, sāls), un daudzi gribēja papildporcijas. Tas mūs priecēja.”
Seminārā piedalījās arī tehnikuma direktore Kristīne Vāgnere un skolotāji. Atvadoties audzēkņi jautāja, kad „Siera klubs” atkal ieradīsies ar tik interesantu un garšīgu pasākumu.
„Siera klubs” saka paldies tehnikuma vadībai par jauko uzņemšanu: ekskursiju jaunajā tehnikumā, kā arī iespēju apmeklēt Ventspils skaistākās vietas. Jo īpaši tas bija svarīgi Tomasam Godiņam, kurš Ventspilī bija pirmo reizi.
„Bet ne pēdējo!” smaidot apgalvoja Tomass.

SKATĪT GALERIJU