Seminārs „Meistara diena” Ogres Valsts tehnikumā

Topā siers un jogurts

7.maijā Ogres tehnikumā no rīta sākās un vēlā pēcpusdienā beidzās seminārs „Meistara diena”, kurā piedalījās apmēram 90 audzēkņi – topošie pavāri un pedagogi.
Lekciju par sieru un jogurtu nolasīja biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. Viņa analizēja arī vairāku uzņēmumu – AS „Smiltenes piens”, AS „Tukuma piens”, SIA „ELPA”, SIA „Mālpils piensaimnieks”, AS „Lazdonas piensaimnieks” un PKS „Straupe” plašo piena produktu klāstu.
Par uzdrīkstēšanos uzskākt uzņēmējdarbību, par paveikto un pārdrošām nākotnes iecerēm stāstīja SIA „Malevs” valdes priekšsēdētājs Māris Legzdiņš, kuram piederošā „Sierštelle” ražo mīkstā siera daudzus veidus, sieru izmanto arī kulinārijā un konditorejā.
Audzēkņi ar interesi klausījās publisko un privāto partnerattiecību biedrības „Zied zeme” administratīvā vadītāja un projektu sagatavošanas konsultanta Māra Cīruļa stāstījumu. M. Cīrulis sniedza plašu informāciju par uzņēmējdarbības veiksmēm Ogres novadā, nosaucot cilvēkus, kuri īstenojuši Eiropas Savienības piedāvātās iespējas – projektus. Viņš aicināja jauniešus kļūt ne tikai par labiem darba darītājiem, bet piedāvāt darbu citiem – nodibināt savas nelielas firmas. Un šīs iespējas atkal dos programmas „LEADER”.
Nikolajs Borodkins ir ogrēnietis, bet strādā vienā no prestižākajiem Rīgas restorāniem „Le Dome” par šefpavāra vietnieku. Viņš stāstīja, kāpēc kļuvis par pavāru, cik viegls un grūts ir pavāra ceļš. Nikolajs atbildēja uz daudziem jautājumiem, jo jauniešus interesēja gan iespējamā samaksa, strādājot par pavāru, gan iespējas atrast labas darba vietas, gan šefpavāra pienākumi.
Blakus zālē bija uzklāts bagāts degustāciju galds, kurā bija celtas 16 sieru šķirnes, dažādas uzkodas ar sieru, siera radziņi un piena kokteiļi.
Vērtīgas stundas jaunie pavāri pavadīja virtuvē, kur Nikolaja vadībā gatavoja sešus ēdienus. Ja degustāciju galdā topā bija dažādi sieri, tad virtuvē galvenais produkts bija AS „Tukuma piens” EKO jogurts bez piedevām.
Nikolajs uzsvēra, ka siltajos gadalaikos – pavasarī un vasarā jāizmanto produkti, kas ir gan veselīgi un spēkpilni, gan veldzē un uzmundrina – dod vēsumu karstā laikā. Un tāds ir lieliskais skābpiena produkts – JOGURTS. Tas ir gan dzēriens, gan ēdiens, un nav noslēpums, ka pavāriem patīk tieši bezpiedevu jogurts, jo no tā var gatavot visdažādākos ēdienus – zupas, mērces, desertus un tortes. Ar jogurtu var aizstāt krējumu tie, kuri vēlas būt slaidi.
AS „Tukuma piens” bezpiedevu jogurts iederējās Nikolaja gatavotajos ēdienos:

  • nātru, spinātu un avokado aukstajā zupā,
  • jauno galda bietīšu un gurķu zupā,
  • jogurta un siera krēmos, pildītos groziņos,
  • vistas aknu un jogurta krēmā, pildītā groziņos,
  • kvinojas un pērļu grūbu sautējumos ar jogurta mērcēm,
  • vistas balotīns tika pasniegts ar jogurta un zaļumu mērci,
  • jogurta krēmā ar biezpiena uzputeni.

Visus ēdienus N.Borodkins skaisti noformēja. Protams, ēdienos neizpalika sieri, un arī tos varēja izgaršot saderībā ar jogurtu un citiem produktiem.
„Siera klubs” cer, ka Ogres Tehnikuma jaunajiem pavāriem seminārs „Meistara diena” deva gan teorētiskas zināšanas, gan praktiskas iemaņas, kas noderēs.

 

 

SKATĪT GALERIJU