Seminārs
Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošā vidusskolā

Jau no astoņiem rītā skolas virtuvē kūsāja darbs: tika griezti 15 šķirņu sieri, dažādi produkti siera salātiem, maisīts ar netradicionāliem produktiem biezpiens, jaukts piena kokteilis, pildīti groziņi... Klājās gan sieru degustācijas, gan piena pauzes galds.

Seminārā izmantoti sieri no:
AS „Smiltenes piens”,
AS „Jaunpils pienotava”,
AS „Lazdonas piensaimnieks,
AS „Talsu piensaimnieks”,
SIA „ELPA”,
SIA „Mālpils piensaimnieks”,
ZS „Lāči”,
ZS „Pūliņi”.
Semināra teorētiskajā daļā ar topošajiem pavāriem un skolas pedagogiem tikās un lekcijas nolasīja biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova, „Latvijas Maiznieku biedrības” izpilddirektore Gunta Duka, SIA „Private Catering Riga” šefpavāre Astrīda Čeppe, Latvijas Valsts augļkopības institūta zinātniece Dalija Segliņa, ZS „Lāči” īpašniece, kazas piena sieru gatavotāja Signe Krastiņa.
Pēc tam bija degustācija. Kas semināristiem vislabāk garšoja? Kliņģeri ar sieru, siera salāti groziņos, vistas aknas ar sieru. Kurš siers visgaršīgākais  grūti izvērtēt. Katram sava lieliska garša!
Arī skolas jaunās pavāres rādija savu prasmi, pagatavojot dažādus salātus. Salātos izmantoja AS „Jaunpils pienotavas” sieru „Bauskas”, „Jaunpils Fetiņa” un „Mūka sieru”.
Virtuvē kārdinoši smaržoja šefpavāres Astrīdas Čeppes un jauno pavāru gatavotie ēdieni, kuros tika izmantots gan siers, gan piens, gan jogurts un biezpiens. Topošie pavāri atzina, ka viņi tikai teorijā bija dzirdējuši produktu nosaukumus: bulgurs, dzeltenie burkāni, zaļās pupiņas, amaranta putraimi, zaļie griķi, kukurūzas putraimi, kela kāposti, saldie kartupeļi. Semināra laikā šos produktus kopā ar sieru izmantoja ēdienos, un ēdienus visi izgaršoja.
Kad pienāca kārta saldajiem ēdieniem, lieliska bija siera, biezpiena un rupjmaizes torte, bezpiedevu jogurta deserts ar zaļajiem griķiem un karameļu mērci, amarants ar sieru un bumbieriem.
Šefpavāre Astrīda Čeppe pārspēja pati sevi!
Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošajā vidusskolā notika seminārs Dobeles novada 30 skolu direktoriem. Pārtraukumā viņiem bija iespēja arī nodegustēt sierus un nogaršot dažādus siera ēdienus. Lielu izbrīnu radīja piena zupa ar žāvētu gaļu, dārzeņiem un sieru.
Kopumā semināra diena bija vērtīga gan jauniešu, gan pedagogu zināšanu papildināšanai, jaunu ideju iegūšanai. Skolas direktors un pedagogi izteica „Siera klubam” pateicību par šo daudzpusīgo un vērtīgo pasākumu.

RECEPTES

Salāti ar sieru „ Jaunpils Fetiņa”

Siers „ Jaunpils Fetiņa”, melone, āboli, gaiļbiksīšu ziedi( tikai dzeltenie ziediņi), krējums, mazliet majonēze, sāls, pipari.
Visus produktus sagriež mazos kubiņos, salātu traukā samaisa ar krējumu un majonēzi.

Salāti ar kūpināto sieru „Mūka”

Kūpinātais siers „Mūka”, ananāss (svaigs), bumbieri,  rabarberi, sarkanās vīnogas,  olīveļļa, sāls.
Visus produktus sagriež kubiņos, vīnogas – uz pusēm, salātu traukā samaisa ar olīveļļu.

Salāti ar sieru „Bauskas”

Siers „Bauskas”, tomāti, svaigi gurķi, virza, gārsas, krējums, mazliet majonēze, sāls, pipari.
Sieru un gurķus sagriež kubiņos, virzu un gārsas saplūkā, salātu traukā samaisa ar krējumu un majonēzi.

SKATĪT GALERIJU