Seminārs Skrundas profesionālajā vidusskolā

11. septembrī Skrundas profesionālajā vidusskolā notika seminārs „Meistara diena”. Piedalījās arī Cīravas profesionālās vidusskolas audzēkņi, kuri apgūst pavāra profesiju, kopā – apmēram 100 topošie jaunie speciālisti.
Tā kā semināra galvenā tēma piens, tā ražošana, pārstrāde un iegūto produktu izmantošana ēdienu gatavošanā, tad divu stundu garajās lekcijās kopā ar diskusijām par to visu runāja.
Visaktīvāk tika apspriesta tēma par siera un biezpiena izmantošanu konditorejā. Jo īpaši meitenes lektorei Dacei Kudorei uzdeva daudzus jautājumus, atzīstot, ka ieguva vērtīgu informāciju.
Pēc tam audzēkņi devās uz degustāciju zāli, lai pārliecinātos, cik garšīgi ir Latvijā ražotie sieri. Degustāciju galdā bija 12 sieru šķirnes, - par katru neliels stāsts. Visiem garšoja biezpiens, sagatavots ar dažādām piedevām, siera rausīši, siera salāti un citas uzkodas. Taču visgaidītākā bija siera torte, kuras cepšanā izmantots siers „Smiltenes MAAZDAMER” un „Mare”. Audzēkņus  interesēja recepte, un vairāki pat sacīja, ka paši mēģinās cept siera tortes.
...Virtuve aicināja ar kārdinošām smaržām, un semināra praktiskā daļa vienmēr bijusi sevišķi saistoša. Ne jau bieži mazpilsētu un lauku jauniešiem ir iespēja pārliecināties, kā strādā Rīgas redzamāko restorānu pavāri, bet seminārs „Meistara diena” nodrošina šādu tikšanos.
Restorāna „Neiburga” šefpavārs Tomass Godiņš pastāstīja par savu izaugsmes ceļu, kura pamatā bijusi apņemšanās kļūt par labu pavāru, tāpēc iegūta arī augstākā izglītība. Tomass aicināja jauniešus mācīties, jo Latvijā trūkst labu pavāru. Darba pietiek, un laime nav jāmeklē svešās zemēs.
Tomass Godiņš sagatavoja astoņus ēdienus: vēžu čaulu krēmzupu ar marinētām garnelēm, svaiga laša zupu ar kukurūzu, krāsaino pērļu kuskusu ar apelsīnu sulā marinētu tītara krūtiņu... Visos ēdienos obligāta sastāvdaļa bija dažādi sieri. Kā jau ēdienreizēs pienākas, arī semināra praktiskās daļas noslēgumā tika pasniegti deserti ar biezpienu un nenogatavināto sieru.
Seminārā piedalījās „Skrundas TV” un laikraksta „Kurzemnieks” žurnālisti, lai vēsti par šo vērtīgo pasākumu aiznestu plašam skatītāju un lasītāju pulkam.

 

Uz galeriju
atp