Seminārs Rucavā „Rucavas garša”

Biedrība „Siera klubs” un SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” augusta nogalē organizēja semināru „Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana – Kurzemes kulinārā mantojuma ēdienu, gatavotu no Latvijas produktiem, izpēte”. Seminārā piedalījās 40 klausītāji no Latgales, Vidzemes, Zemgales un Kurzemes.
Seminārs notika Rucavā. Tradīciju namā „Zvanītāji” semināristus sagaidīja Rucavas puses tradīciju pārzinātāja un krājēja Sandra Aigare ar komandu – lektorēm.
Bija bagātīgi klāti galdi ar Rucavas pusei raksturīgiem ēdieniem. Taču vispirms šos ēdienus vajadzēja sagatavot, un semināristiem nācās arī čakli darboties: kult balto sviestu, mizot un rīvēt kartupeļus, griezt gaļu...
Rezultāts bija ļoti garšīgs: dažādi pīrāgi, auzu ķīselis, plades (līdzīgas sklandraušiem) vārīti kartupeļi ar balto sviestu, skābputra, riezis (kartupeļu sacepums ar kūpinātu gaļu), kartupeļu kukulīši ar krējuma mērci, rupjmaizes kārtojums, ābolu tēja.
Semināristi ēda un slavēja ēdienus, bet Sandra Aigare skandēja apdziedāšanas dziesmas. Viņai pievienojās arī vietējais muzikants Pūķu Jānis, kuram Rucavas centrā ir mūzikas instrumentu muzejs.
„Kad noklausītas lekcijas un labi paēst, ir jāizkustas,” – tā lēma Sandra Aigare un semināristus veda dažādās rotaļās. Pēc tam visi devās uz Rucavas novadam raksturīgo zvejnieku sētu „Vītolnieki”.
Lekcija par zivju nozīmi ēdienos un praktiskas nodarbības zivju kūpināšanā, - arī šī tēma bija iekļauta seminārā. Butes un vimbas, Rucavas sievu ceptā maize bija īsta delikatese.
Ciemoties „Vītolniekos” un neaiziet līdz jūrai nozīmētu, ka tajā pusē neesi bijis – kaut arī todien spīdēja saule, jūra vēla lielus, tumšus viļņus.
Seminārs noslēdzās ap saules rietu, taču visiem noskaņojums bija lielisks, un semināristi sacīja lielu paldies pasākuma organizētājiem.

Uz galeriju
atp