Seminārs Kokneses novadā

Zemnieku saimniecība ”Vecsiljāņi”, kas atrodas Kokneses novadā, 30.oktobrī organizēja semināru „Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana – pieredze cieto sieru ražošanā”. Seminārā piedalījās arī biedrības „Siera klubs” biedri, un paši ”Vecsiljāņi” arī ir „Siera kluba” biedri.
Var tikai pabrīnīties, ka vidēja lieluma zemnieku saimniecība ir uzdrošinājusies ražot sieru, kura nogatavināšanas laiks ir visgarākais – pat 2 gadi. Bet ir vērts gaidīt! Fantastisks siers, kuram dots meistares Ievas Midegas vārds – „Ievas siers”.
„Bija laiks, kad Latvija lepojās ar cieto sieru „Monterigo”. Šo sieru pamazām aizmirstam, kaut gan veikalos „ELVI” to dažreiz vēl var ieraudzīt.  „Ievas siers” ir lielisks produkts, garšas izteiksmes, kvalitātes un atbilstības ziņā tas stabili ieņem augstāko vietu,” tā,  vērtējot cieto sieru grupu,  sacīja Vanda Davidanova.
Semināristi noklausījās lekcijas, iepazinās ar ražotni un degustācijā nobaudīja daudzu „Ievas sieru” veidus – gan piedevu, gan nogatavināšanas ilguma ziņā. Tā bija vērtīga pieredze, par kuru lielu paldies sacījām  Ievai Midegai.
Kokneses novadā ir vēl kāda vērtība, un tas ir Latvijas Biškopības vēstures muzejs – tāds vienīgais Latvijā. Semināristus laipni sagaidīja Vecbebru profesionālās un vispārizglītojošās internātskolas direktors Jānis Bakmanis un skolotāja Zinaida Bāra. Teorētiskā tēma bija par bitēm un medu, par medus izmantošanu ēdienu gatavošanā. Jā, Vecbebru skola var lepoties ar šo produktu, jo pašiem ir mācību drava ar daudziem desmitiem bišu saimju. Bija sagādāta arī medus degustācija un gardi medus pīrāgi, plātsmaizes un citi labumi.
Pēc semināra pelēcīgā novakarē tie, kuri vēlējās, devās uz Likteņdārzu. Semināristi bija braukuši garu ceļu – no Rēzeknes, Dagdas, Liepājas, Ventspils, tāpēc tika izmantota arī iespēja apskatīt šo unikālo kultūrvēsturisko piemiņas vietu.

 

  Uz galeriju
atp