Saldā diena Skrundā
 
1.vietas ieguvēja Dace Kudore ar torti "Ceriņziedu laimes pakavs"
2.vietas ieguvēja Zane Stepanova
3.vietas ieguvēja Baiba Cine ar torti "Ābeļziedi"
Skatītāju simpātija Ineta Siksna ar torti "Romantikai"
 
Pasākuma bildes galerijā
prieksa

10. maijā Skrundā pilsētas svētku ietvaros notika biedrības „Siera klubs”, sadarbībā ar Skrundas novada domi,          rīkotais Kurzemes reģiona konkurss „Siera saldā torte”. Konkursā piedalījās 12 tortu cepējas no 8 novadiem.
Lūk, rezultāti!

Pirmais sešinieks

1.vietu ieguva Dace Kudore no Skrundas, torte "Ceriņziedu laimes pakavs", izmantots siers "Smiltenes MAAZDAMER" un Muižas siers.
2.vietu ieguva Zane Stepanova no Skrundas, torte "Skrundas lēdija", izmantots siers „Smiltenes MAAZDAMER" un Dundagas Ķimeņu siers.
Zane ieguva arī balvu kā jaunākā konkursa dalībniece, viņa ir Skrundas 11.klases skolniece.
3.vietu ieguva Baiba Cine no Kuldīgas, torte "Ābeļziedi", izmantots Talsu Deviņkalnu siers un Lazdonas Baltais biezpiena siers.
4.vietu ieguva Pārsla Kupše no Nīcas novada Otaņķu pagasta, torte "Peļu prieks`', izmantots siers "Trikātas karaliskais".
5.vietu ieguva Inta Belte no Ventspils novada, torte "Gāliņciema peļu prieks", izmantots Talsu Deviņkalnu siers un Lazdonas Baltais biezpiena siers.
6.vietu ieguva Anna Reinfelde no Liepājas, torte "Pavasara sveiciens", izmantots Lazdonas Baltais biezpiena siers.
Labi startēja arī pārējās konkursantes.
Pārsla Upīte (Ventspils) – torte "Pārsteigums māmiņai", izmantots Muižas siers un Lazdonas Baltais biezpiena  siers.
Sandra Kolma (Talsi) - torte "Talsiniece", izmantots Talsu Deviņkalnu siers un Lazdonas Baltais biezpiena siers.
Sarmīte Emerberga (Skrunda) - torte "Mistērija", izmantots siers „Trikātas Karaliskais”, Lazdonas Baltais biezpiena siers un marinēts siers „Trikātas Karaliskais”.
Indra Vizule (Kandava) - torte "Abavas senlejas princese", izmantots Lazdonas Baltais biezpiena siers.
Ineta Siksna (Priekules novads) - torte "Romantika", izmantots Lazdonas Baltais siers.
Justīne Muška (Skrunda) - torte "Muižas rozes siera groziņā",  izmantots Muižas siers un siers „Trikātas Karaliskais”.

                                                Žūrija
Dina Gira (žūrijas priekšsēdētāja) – SIA „Baltic restaurants Latvija” konditorejas vadītāja,
Armands Krauze – Biedrības „Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome” valdes priekšsēdētāja vietnieks un Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs,
Laima Rozentāle – ZS „Torņkalni” īpašniece,
Gunta Duka – Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektote,
Edgars Grāvītis – AS „Rīgas dzirnavnieks” maizniekmeistars.
Irina Drozdova – SIA “EDAKS” valdes locekle

                                                Apbalvošana
Apbalvošanas ceremoniju atklāja biedrības “Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. Viņa pateicās par dalību – par skaistajām un garšīgajām siera tortēm.
1. vietas, 2. vietas un 3. vietas ieguvējām žūrijas priekšsēdētāja Dina Gira pasniedza diplomus, bet Skrundas novada domes priekšsēdētāja Nellija Kleinberga – dāvanu kartes. Pārējās konkursantes saņēma „Pateicības” un balvas. Tās pasniedza Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Armands Krauze, Latvijas Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka, AS „Rīgas Dzirnavnieks” maizniekmeistars Edgars Grāvītis un biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. Balvas bija arī no SIA „ELPA” un AS „Interbaltija AG”.

 

RECEPTES

DACE KUDORE, 1.vietas ieguvēja.
Torte "Ceriņziedu laimes pakavs”


Brūnais biskvīts: 10 olas, 10 ēdamkarotes cukura, 11 ēdamkarotes „Lāču” rudzu rīvmaizes, 1   kanēļa,  1 tējkarote  kartupeļu cietes,  vaniļas cukurs, rums.
Baltais biskvīts (2 kārtas): 20 olas, 20 ēdamkarotes cukura, 16 ēdamkarotes miltu, 4 ēdamkarotes kartupeļu cietes, vaniļas cukurs.
Vārītais krēms: 250 g Muižas siera 750 g piena, šķipsniņa sāls, vaniļas cukurs, 4 olu dzeltenumi, 250 g cukura, 35 g kartupeļu cietes, 5 plāksnītes želatīna,  450 g saputota saldā krējuma, 1 citrona sula un sarīvēta miziņa.


Saputo olu dzeltenumus ar cukuru, vaniļas cukuru, pievieno šķipsniņu sāls,  citrona sulu, sarīvētu citrona miziņu un iemaisa kartupeļu cieti. Olu masai pakāpeniski pievieno uzvārītu pienu, pēc tam uzbriedinātu  želatīnu, un šo masu ūdens peldē iebiezina. Pēc tam  vēsā vietā masu atdzesēt, ik pa laikam maisot. Masā iecilā saputotu saldo krējumu un sarīvētu sieru.
Ķirbi sagriež un savāra ar cukuru,  pievieno citrona sulu, atdzesē un smērē starp tortes kārtām kopā ar krēmu.
Tortes apdarei: 150 g siera „Smiltenes Maazdamer”, 75 g baltās šokolādes, 30 g pūdercukura, 300 g cukura mastikas.
Sieru sarīvē uz smalkās rīves, pievieno sarīvētu šokolādi un pūdercukuru.
Ceriņziedus un lapiņas veido no iekrāsotas cukura mastikas un uz tortes kārto pirms pasniegšanas.

ZANE STEPANOVA, 2.vietas ieguvēja.
Torte  "Skrundas lēdija"

Biskvītam: 10 olas, 10 ēdamkarotes  cukura, 8 ēdamkarotes miltu,  2 ēdamkarotes kartupeļu cietes, 1 tējkarote vaniļas cukura.
Krēmam: 200 g Dundagas Ķimeņu siera, 200 g sviesta, 200 g cukura,  4  olu dzeltenumi, 2 tējkarotes vaniļas cukura,  300 g mannas biezputras, citrona miziņa, citronu sula.
Pildījumam: 200 g rabarberu,  150 g ābolu,  75 g cukura,  5 g ingvera.
Tortes apdarei: 200 g siera  „Smiltenes Maazdamer”,  50 g pūdercukura,  120 g žāvētu plūmju,  200 g saputota krējuma,  50 g zemeņu.

Olas ar cukuru un vaniļas cukuru saputo stingrās putās. Viegli iecilājot,  pievieno miltus un kartupeļu cieti. Cep 180 o C 15 minūtes un atdzesē. Izgriež vēlamo kūkas formu. Starp kārtām pilda krēmu, ābolu ievārījumu un rabarberu ievārījumu.
Pildījuma pagatavošana: rabarberus notīra un sagriež smalki, vāra ar cukuru, līdz izveidojas viendabīga masa. Tai pievieno izvārītu ābolu biezeni un pierīvē ingveru. Abus biezeņus samaisa kopā. Atdzesētu smērē kūkas kārtās kopā ar krēmu.
Krēma pagatavošana: uzvāra mannu un atdzesē, saputo ar olu dzeltenumiem un vaniļas cukuru. Sviestu saputo ar cukuru viendabīgā masā, pievieno citrona miziņu, citrona sulu, sarīvētu sieru. Šo krēmu saputo ar mannas krēmu.

DACE CINE, 3.vietas ieguvēja.
Torte "Ābeļziedi"

200 g "Talsu Deviņkalnu siers", 500 g "Lazdonas Baltais biezpiena siers" 200 g "Lazdonas Baltais biezpiena siers ar ķimenēm",, 25 olas, 400 g cukura, 400 g kviešu miltu, 400 g sviesta, 600 g ķiršu ievārījuma, 30 g liķiera "Allažu ķimelis", 1 kg saldā krējuma, 30 g smiltsērkšķu sulas, nedaudz biešu sulas.


Tortes pamatkārtas biskvītam  izmantots "Talsu Deniņkalnu siers", sviests, cukurs kviešu milti. Gaišajam biskvītam - olas, cukurs, vaniļas cukurs, kviešu milti. Pirmās kārtas un virskārtas krēmam izmantots „Lazdonas Baltais biezpiena siers”, saldais krējums, cukurs un vaniļas cukurs. Otrās kārtas krēmam izmantots ”Lazdonas Baltais biezpiena siers ar ķimenēm”, liķieris „Allažu ķimelis”, saldais krējums, cukurs, vaniļas cukurs. Tortē ielikts pašas vārīts ķiršu ievārījums. Tortes apdarē ir saldais krējums, smiltsērkšķu sula, sarkano biešu sula.

INETA SIKSNA, skatītāju simpātija.
Torte "Romantika"

Biskvīta mīklas pamatnei: 10 olas, 10 ēdamkarotes cukura, 10 ēdamkarotes miltu.
Krēmam: 520 g "Lazdonas Baltais biezpiena siers", 1,3 kg saldā  krējuma,
650 g cukura , 1 citrons, 30 g vaniļas cukura.

Saldo krējumu puto ar cukuru un vaniļas cukuru. Kad tas  līdz pusei saputots, pievieno  sarīvētu citrona miziņu. Kad krējums pilnīgi saputots, pievieno
samaltu sieru un citrona sulu. Rūpīgi samaisa un izcep biskvītu.
Pirmo biskvīta kārtu pārklāj ar šo krēmu, liek virsū otro biskvīta kārtu un virs tās - rabarberu ievārījumu. Liek trešo biskvīta kārtu, virs tās - atkal krēmu.
Torti dekorē ar konservētiem ananasiem, zemenēm, vīnogām, šokolādes dekoriņiem.

atp