AGITA OZOLIŅA, 3. vietas ieguvēja.
Torte „Patieso sajūtu garša”

Siera mīklas pamatnes kārtai: 300 g miltu, 300 g „Talsu Deviņkalnu siera”, 300 g sviesta, 100 g cukura, 1 olas dzeltenums, 2,5 tējkarotes cepamā pulvera, ½ glāze auksta ūdens

Smalki sarīvē sieru, pievieno mīkstu sviestu, cepamo pulveri, cukuru, ūdeni, olas dzeltenumu. Visu rūpīgi samaisa, līdz cukurs izkusis. Ieber miltus, mīklu samīca tā, lai līp pie rokām. Ļauj atpūsties apmēram 30 minūtes. Ar ūdenī vai eļļā saslapinātiem pirkstiem izlīdzina mīklu uz cepamā papīra tortes formā plānā kārtā, cep 200 grādos,  kamēr virsa ir viegli zeltaina. Izņem no krāsns, plātni pārklāj ar ievārījumu, lai to samitrinātu.

Siera mīklas viduskārtai: 300 g miltu, 300 g Muižas siera, 300 g sviesta, 1 olas dzeltenums, 2 tējkarotes  cepamā pulvera, ¼ glāzes auksta ūdens, 150 g karamelizētu riekstu kraukšķu.
Visas sastāvdaļas (kā pamatnes kārtā) samaisa un izcep plāksni, arī to pārklāj ar ievārījumu.

 

Siera krēmu gatavo no 400 g Lazdonas „Baltā biezpiena siera”, to sablenderējot un pievienojot sarīvētu puscitrona miziņu, 1 tējkaroti vaniļas cukura.
Pēc tam saputo 500 g saldā krējuma un pievieno siera masai. 30 g želatīna izšķīdina ūdenī, piemaisa krēmam un iecilā saputotus 4 olu baltumus.

Vārītajam krēmam: 6 olu dzeltenumi, 2 glāzes piena, 6 ēdamkarotes miltu, 6 ēdamkarotes cukura, 1 paciņa vaniļas cukura, 600 g sviesta.
Pienu ielej katliņā un vāra (mazliet atstāj, lai ir ar ko atšķaidīt olu un miltu masu).
Olu dzeltenumiem pievieno cukuru, vaniļas cukuru un sakuļ, pievieno miltus un atkal sakuļ, pielej auksto pienu un atkal sakuļ.
Kad katliņā piens sasniedzis gandrīz vārīšanos, tajā iekuļ olu-miltu masu un, uz mazas uguns karsējot maisa,  līdz veidojas skāba krējuma konsistence. Katliņu liek bļodā un strauji atdzesē. Mīkstu sviestu sakuļ, līdz tas paliek gaišs. Pa porcijām aukstā krēmā iekuļ sviestu.

Aveņu  krēmam: 500 g saldā krējuma, 1 litrs svaigu aveņu (izberztas caur sietu),
cukurs pēc garšas, 1 tējkarote vaniļas cukura,  30 g želatīna, 2 ēdamkarotes citrona sulas, 4 olu baltumi.

Saputo saldo krējumu ar cukuru, pievieno aveņu masu, vanilīna cukuru, citronu sulu. 
Želatīnu izšķīdina ūdenī, piemaisa krēmam un iecilā saputotus olu baltumus.

Tortes gatavošana.

Liek pamatnes kārtu, to pārsmērē ar aveņu- jāņogu (balto) ievārījumu (bez kauliņiem), un vārīto krēmu. Nākamā kārta - biezpiena siera krēms ar šokolādi, virsū -  svaigas avenes. Torti liek ledusskapī, lai krēms sastingst.
Tad uzliek nākošo siera mīklas kārtu ar kraukšķiem. Virsū -  ievārījumu un vārīto krēmu. Nākošā kārta ir aveņu krēms. Tad torti atkal liek ledusskapī, lai tā sastingst. Pēc tam  tortes virskārtu un sānus pārsmērē ar vārīto krēmu. Torti atkal ieliek ledusskapī, lai nedaudz sastingst. Tortes malas pārkaisa ar riekstu kraukšķiem.
Torti garnē ar cukura karameles figūrām, sezonas ogām, kraukšķiem, siera kubiciņiem vai bumbiņām, pūdercukuru.

 

 

atp