Seminārs „Meistara diena” Rēzeknes tehnikumā

15. oktobrī Rēzeknes tehnikumā notika seminārs „Meistara diena”. Piedalījās vairāk nekā 100 audzēkņi un pedagogi no Latgales trīs mācību iestādēm: Rēzeknes tehnikuma, Lūznavas un Zilupes profesionālajām vidusskolām.
Seminārs sākās ar teorētisko daļu, tika nolasītas četras lekcijas. Biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova: „Semināru pamats ir siers un citi piena produkti – biezpiens un skābpiena dzērieni. Taču cenšamies iekļaut arī citas noderīgas tēmas, un šajā seminārā tā bija izvērsta saruna par Latgales kulināro mantojumu, kas ir Eiropas kulinārā mantojuma būtiska daļa. Tālā senatnē ēdienos ļoti daudz izmantoja piena produktus, šis fakts topošajiem pavāriem jāzina, senās receptes jāpilnveido un jāpapildina, dodot tām jaunu, garšīgu „elpu”.
Seminārā par kulinārā mantojuma biedriem stāstīja Rēzeknes Tūrisma un informācijas centra vadītāja Ligita Harčevska. Biedrības „Latgolis golds” vadītājs Andris Mejers un viņa kundze Valentīna bija atveduši balto biezpiena sieru, kas saulē izkaltēts, tāpēc ļoti ciets. Tā, lūk, senatnē ļaudis sierus saglabāja ziemai, kad piena nebija. Kā liels saules ritulis bija sasiets ķimeņu siers.
Degustācijas galdā bija 12 sieru šķirnes. Sieri bija „braukuši” tālu ceļu uz Rēzekni: „Talsu Deviņkalnu siers” – no Talsiem, „Taizelis” – no Dundagas, „Bingo” – no Mālpils, „Maazdamer” un „Bakšteins”- no Smiltenes u.c.
Semināristiem garšoja visi sieri, vienīgi „Bakšteinu”, kurš pārklāts ar rozā pelējuma glemi un ir stipri smaržojošs, audzēkņi degustēja uzmanīgi, vērtēja – dažādi. Neviens neatteicās no pīrādziņiem, pildītiem ar sieru, desu un dārzeņiem, no picām, siera salātiem, uzkodām ar sieru un citiem ēdieniem.
Semināra praktisko daļu vadīja Ināra Liepiņa. I.Liepiņa daudzus gadus strādājusi Rīgā restorānos „Melnais kaķis” un „Elements”. Viņa ir atgriezusies Preiļos un strādā Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma Preiļu struktūrvienībā par skolotāju.
I.Liepiņa ar lielu mīlestību stāstīja par pavāra profesiju, novēlot jauniešiem to apgūt un izmantot zināšanas kulinārijā, jo Latvijā labu pavāru pietrūkst.
Baudot I.Liepiņas sagatavotos ēdienus, semināristi varēja justies kā siera restorānā: franču sīpolu zupa, balto pupiņu un dārzeņu biezeņzupa, kailgraudu miežu risoto ar dārzeņiem, medū glazēti dārzeņi, cukini un burkānu salāti... Visi ēdieni – ar sieru, visi – pievilcīgi noformēti. Liels pārsteigums un gardums bija biezpiena saldējums. Visbeidzot - cepts Kazdangas siers. Jā, lielo maltīti noslēdza ar sieru. Kā dara izslavētās sieru zemēs. Lai tā būtu arī Latvijā!

Uz galeriju

 

atp