Seminārs „Meistara diena” Ogres Valsts tehnikumā

7.maijā Ogres Valsts tehnikumā notika seminārs „Meistara diena”, kurā piedalījās vairāk nekā 90 audzēkņi un pedagogi.
Semināru atklāja tehnikuma direktore Ilze Brante, novēlot radošu un zinībām bagātu dienu, tā tiešām tāda arī bija.
Semināra pirmajā daļā tika  nolasītas četras lekcijas. Topošie pavāri un konditori noklausījās lekciju par pienu kā unikālu produktu, no kura ražo tik daudzus produktus, un galvenais produkts ar ļoti interesantu vēsturi un nozīmīgiem veselības plusiem ir siers, kuram ir tūkstošiem šķirnes.
Augstskolas „Turība” pasniedzēja Livija Brūvere semināristiem sniedza izsmeļošu skaidrojumu par skābpiena dzērienu plašo klāstu un par šo produktu nepieciešamību mūsu uzturā.
SIA „Malevss” valdes priekšsēdētājs Māris Lagzdiņš dalījās pieredzē, cik viegli vai grūti kļūt un būt uzņēmējam – darboties sabiedriskās ēdināšanas un piena produktu (siera)  ražošanas jomā.
Restorāna „Vincents” pavārs Arturs Linkevičs, pats būdams tikai 20  gadus jauns, bet jau ar lielu pieredzi pavāra darbā un Latvijas nozīmīgākajos konkursos, stāstīja par savu izaugsmes ceļu, uzsvērdams, ka galvenais ir vēlme mācīties, apgūt pieredzi pie izcilākajiem pavāriem un nebaidīties no darba, jo pavārmāksla nav viegls ceļš.
Pēc tam semināristi izgaršoja Latvijā ražotas 14 sieru šķirnes, 3 veidus dažādus biezpienus – ar gurķiem, tomātiem un lociņiem, ar šķiņķi, linsēklām un garšaugiem, ar banāniem, apelsīniem un medu. Pārsteigums bija, ka arī sviestu var bagātināt ar visdažādākajām piedevām un gatavot netradicionālas maizītes.
Semināra otrā daļa – virtuve, kur Arturs Linkevičs ar tehnikuma topošo pavāru līdzdalību gatavoja ēdienus. Tie bija neparasti un gardi, un galvenais: visos ēdienos – sieri.

  • Sviestā cepta bagete ar izkarsētu Mālpils sieru un sviestā cepta bagete ar dažādu piedevu krēmsieru „RASA”.
  • Smilšu mīklas groziņi ar karamelizētiem sīpoliem, ceptu Kamambēras sieru un ābolu spinātu biezeni.
  • Omlete ar rīvētu Holandes sieru, sakapātām vēžu astēm un pieneņu ziediem.
  • Brokoļu, spinātu un rīsu krēmzupa ar valriekstiem un Talsu Deviņkalnu sieru.
  • Nātru, gārsu, seleriju un pētersīļu krēmzupa ar biezpiena klimpām un Talsu Deviņkalnu sieru.
  • Bulgurs ar ceptiem tomātiem, papriku, burkāniem un rīvētu sarkano Talsu rituli un Lapzemes sieru.
  • Marinēta un presēta cūkas krūtiņa ar spageti, tomātu mērci, Valmieras Kamambēras sieru, pupiņu un nātru salātiem.
  • Kafijas tiramisu ar šokolādes, vaniļas, Kamambēras siera un svaigā siera „RASA” pārslām.

Pēc semināra audzēkņi saņēma apliecinājumus, ka noklausījušies lekcijas, piedalījušies degustācijās un paraugēdienu gatavošanā.