Seminārs „Meistara diena” Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikumā

Biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova:
- Kandavā bijām arī ar semināru pirms vairākiem gadiem, - visur kūsāja remontdarbi. Esam pārsteigti par rezultātu: tik moderni aprīkotu mācību iestādi ar tik ērtām un pievilcīgām darba vietām redzu pirmo reizi, tāpēc bija liels prieks vadīt  šeit semināru.

                         *           *           *
Seminārs sākās ar teoriju – ar lekcijām. SIA „ELPA” valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis nolasīja lekciju par pienu, to nosaucot par „balto zeltu”, jo tieši kvalitatīvs piens ir laba siera pamatā.
Vanda Davidanova turpināja sarunu par sieru vēsturi, šķirnēm, sieru nogatavināšanu, to iedalījumu pēc ūdens daudzuma sausnā, par sieru sastāvu un šā produkta nozīmi veselībā.
Maiznieku biedrības izpilddirektore Gunta Duka stāstīja par maizes pirmssākumiem: maize tomēr esot senāka nekā siers. Semināristi uzzināja par maizes vēsturi, par šķirnēm, par maizes ražošanas uzņēmumiem Latvijā, par maizes nozīmi un nepieciešamību katra cilvēka ikdienas uzturā.
Topošie ēdināšanas speciālisti ar lielu uzmanību noklausījās restorāna „Neiburgs” šefpavāra Tomasa Godiņa plašo informāciju par pavāra darbu un izaugsmes iespējām. Tomass Godiņš neslēpa, cik grūts un atbildīgs ir pavāra, jo sevišķi šefpavāra darbs, cik daudz zināšanu, neatlaidības un uzcītības vajag, lai iekļūtu Latvijas labāko pavāru skaitā.
Pēc tam sekoja 12 siera šķirņu degustācija. Kliņģeri ar sieru, dažādi siera rausīši, biezpiena masa ar žāvētu desu un rukolu, ar plūškoka sulu un marmelādi, ar svaigiem dārzeņiem un garšaugiem, siermaizītes, piena kokteiļi, - garšoja viss, un uzklātie galdi ātri tukšojās.
Semināra otrajā daļā šefpavārs Tomass Godiņš gatavoja smalkus un garšīgus paraugēdienus, un katrā – sieri (kopā izmantotas apmēram 10 šķirnes):
*dārzeņu zupa ar saulē kaltētu zaļumu salsu un kresēm,
*vistaas gaļas un kokospiena pikantā buljonzupa ar austersēnēm, marinētām garnelēm un svaigu koriandru,
*krāsainais pērļu kus-kus ar Holandes siera mērci,
*siera un biezpiena bumbas ar lazdu riekstiem,  maurlociņiem, zaļumu pesto un marinētām jaunajām bietītēm,
*omlete ar pieneņu ziediem.
Vai nu visus labumus pārskaitīt! Ar lielu nepacietību tikai gaidīts fondī, kas visiem garšoja, un daudzi audzēkņi atzina, ka šo ēdienu bauda pirmo reizi.
Par ēdienu gaumīgo un izteiksmīgo noformējumu liecina fotogrāfijas, - 13. jūnijs Kandavas Valsts lauksaimniecības tehnikumā tiešām bija vērtīga „Meistara diena”.