Seminārs Liepājas Valsts tehnikumā

Liepājas Valsts tehnikumā radošs un garšīgs bija 24. septembris. Biedrība „Siera klubs” organizēja semināru „Meistara diena”.
Seminārā piedalījās četri lektori. Gandrīz 100 audzēkņi un 8 pedagogi ar lielu interesi noklausījās stāstījumu par sieru vēsturi, šķirnēm, par siera svarīgo vietu uztura piramīdā un mūsu veselībā. Izcelts tika otrs svarīgs piena produkts – biezpiens, kuram arī ir liela nozīme gan ēdienu gatavošanā, gan enerģijas un mundruma uzturēšanā. Pienācis rudens, tāpēc svarīgi skābpiena dzērieni, jo sevišķi tie, kas satur bifido baktērijas. Skābpiena dzērienu klāsts ir plašs, un semināristi ar tiem tika iepazīstināti.
Audzēkņi ar lielu uzmanību noklausījās zemnieku saimniecības „Jātnieki” īpašnieces Ingūnas Vītolas izsmeļošo stāstījumu par ekoloģiskiem sieriem un citiem piena produktiem, ko ražo pati Ilze. Viņa pēc profesijas ir pavāre, bet kļuvusi zemniece, kopj 10 govis, un pienu pārstrādā sieros. I.Vītola uzsvēra, ka galvenais ir vēlēšanās strādāt, nebaidīties no izaicinājumiem un sevi pierādīt, un viņai tas izdevies.
Pēc tam semināristus uzrunāja biedrības „Liepājas optimistu pulks” vadītāja Skaidrīte Solovjova. Biedrība Liepājā izveidojusi „Lauku sētu”, kurā savus saražotos produktus tirgo apkārtējie zemnieki. S.Solovjova vēlēja topošajiem pavāriem iepazīties ne tikai ar lielražotāju, bet arī ar zemnieku  piedāvāto, salīdzināt un izvērtēt.
Skaists un kārdinošs bija degustācijas galds: 16 sieru šķirnes un veidi, groziņi, kas pildīti ar siera salātiem, pīrādziņi, triju veidu biezpieni, piena kokteilis u.c.
Livija Brūvere, kurai ir daudzpusīgas zināšanas un pieredze jauno pavāru audzināšanā, vadīja praktiskās nodarbības ēdienu gatavošanā. L.Brūvere ir ne tikai teorētiķe, bet arī pavāre un godu saimniece, un to viņa lieliski pierādīja, pasniedzot astoņus ēdienus: dažādas siera zupas, siltos makaronu salātus ar netradicionālu garšu mērcēm, ar gaļu un sieru pildītus cukini, biezpiena desertus. Jaunie pavāri čakli palīdzēja, atzīstot, ka seminārā gūtās zināšanas noderēs ikdienā, jo praktiskā darbošanās ir ļoti svarīga.
Semināra norisi vēroja arī laikrakstu „Kurzemes Vārds” un „Kursas Laiks” reportieri.

Uz galeriju
atp