Seminārs  „Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana”

Biedrība „Siera klubs” sadarbībā ar SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” 30. janvārī organizēja semināru „Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana”.
No cūkgaļas kūpināšanas rezultātā iegūt vairāk nekā 20 dažādus produktus: kūpinātu, cauraudzi, kūpinātu karbonādi, gaļas desas, kūpinātu šķiņķa ruleti, kūpinātas gaļas rullīšus ar sasmalcinātiem ķiplokiem... Seminārā savu veiksmes stāstu par kūpinājumiem atklāja Normunds Krankovskis (SIA „Zītari IR”).
Pārsteigums bija sīpolu marmelāde. Kā to gatavot, pieredzē dalījās SIA „Waras ula” īpašniece Ineta Vilciņa. Vispirms ir vajadzīgi sarkanie sīpoli... Bet garšīga gan tā sīpolu marmelāde.
Vēl lielāks pārsteigums semināristiem bija Ozolnieku novada Dalbes pagasta SIA „Antek” īpašnieces Antras Zeiliņas marinētie ķiploku ziedi. Tos parasti izlauž un izmet, lai netraucē augt lielumā ķiploku galviņām. Taču Antra iemanījās ķiploku ziedus marinēt, pildīt burciņās – tas viņas bizness.
Arī par kailgraudu miežiem ir interesants stāsts: tie ir ļoti veselīgi un izmantojami dažādos ēdienos. Ja neaudzē paši, tad var nopirkt veikalā.
SIA „RA5” īpašniece Jolanta Kovnacka uz semināru atveda gan stāstu par kafiju „ALĪDA”, gan vārīja šo kafiju, kuras sastāvā ir grauzdēti mieži, ozolzīles, cigoriņi, burkāni. Kafijā „PAULĪNE” miežu vietā ir grauzdēti rudzi.
Pie kafijas lieliski garšoja Līgas Rūķes „Rūķu našķi”, kurus gatavo no lazdu riekstiem, rozīnēm, dažādām sēkliņām, žāvētām dzērvenēm, auzu pārslām, mandelēm, un katliņā šie labumi „sadraudzējas” ar sviestu un īrisa konfektēm.
Semināristiem tika piedāvāti arī saldie sieri: „Našķis” un Muižas siers ar dzērvenēm un upenēm, ko ražo SIA „EDAKS”, Baltais siers ar rozīnēm, ko ražo AS „Lazdonas piensaimnieks” un zemnieku saimniecībā „Cirtumnieki” gatavotais siers ar zemenēm un ķiršiem.
Semināra praktisko daļu vadīja pavārs Markuss Murovskis.
- Izvēlējāmies gaļu, kuru ikdienā semināra dalībnieki nepraktizē iegādāties, bet interese par to ir. Tā bija zirga un ķengura gaļa. Markuss no šīs gaļas gatavoja četrus ēdienus, izmantojot Latvijā ražotos sierus. Zirgs un ķengurs ir zālēdāji, tāpēc Markusa receptes būs noderīgas arī gatavojot liellopa gaļu, - tā Vanda Davidanova.
Semināristi atzina, ka viņi ieguva daudzas jaunas idejas, uzzināja daudzas receptes lauksaimniecības produktu pievienotās vērtības radīšanai.

 
Salātu receptes

Biešu salāti ar žāvētām plūmēm un sieru „Taizelis”

500 g vārītu galda biešu, 250 g pussaldu ābolu, 200 g siera „Taizelis”, 100 g žāvētu plūmju, 100 g zemesriekstu, 3 ķiploka daiviņas.

Mērcei: olīveļļa, bezpiedevu jogurts, citrona sula, sāls, pipari.

Bietes un ābolus sarīvē uz rupjās rīves. Sieru „Taizelis” sagriež apmēram 3 cm garos gabaliņos. Plūmes uzbriedina un sasmalcina. Zemesriekstus apgrauzdē.
Visas sastāvdaļas liek salātu traukā, pārlej ar mērci, ko gatavo no minētajām sastāvdaļām, samaisa.

Kailgraudu un granātābolu salāti ar Mālpils sieru

500 g kailgraudu, 150 g Mālpils siera, 2 granātāboli, granātābolu sīrups.

Mērcei: Jamaikas pipari, ķiploki, svaigi malti melnie pipari, sāls, paprikas pulveris, pētersīļu un bazilika zaļumi, sīpolloki, medus, olīveļļa.

Kailgraudus 20 stundas mērcē ūdenī, pēc tam apmēram 15 minūtes uz lēnas uguns vāra, ūdeni nolej.
Sieru sagriež mazos kubiņos. No granātāboliem atdala sēklas.
Gatavo mērci: Jamaikas piparus saspaida ar ķiploka daiviņām, pievieno melnos piparus, sāli, paprikas pulveri, sasmalcinātus zaļumus, sīpollokus, medu un olīveļļu, rūpīgi samaisa.
Salātu traukā ber kailgraudus, siera kubiņus un granātābolu sēklas. Pārlej ar mērci. Samaisa. Pārslaka ar granātābolu sīrupu.

Franču bagetes šķēles ar svaigo sieru „RASA”,
aknu pastēti un sīpolu marmelādi

Bagetes šķēles, svaigais siers „RASA”, aknu pastēte, sīpolu marmelāde.

Bagetes šķēles pārsmērē ar svaigo sieru „RASA”, pēc tam – ar aknu pastēti. Virsū bagātīgi uzliek sīpolu marmelādi.

Franču bagetes šķēles ar sīpolu marmelādi
un rīvētu Talsu „Deviņkalnu sieru”

Franču bagetes šķēles, sviests, sīpolu marmelāde, rīvēts „Deviņkalnu siers”.

Bagetes šķēles pārsmērē ar sviestu (var apgrauzdēt), uzliek sīpolu marmelādi un uzber rīvētu sieru.

   

Šefpavāra Markusa Murovska receptes

Ķengura gaļas fileja ar ceptu Mālpils brinzu

800 g ķegura gaļas filejas, 400 g Mālpils brinzas, ¼ l olīveļļas, 1/8 sojas mērces,
½ medību gaļas fond (reducēts buljons), 200 ml Madeiras vai saldā šerī, kressalāti garnēšanai.

Pagatavošana
Ķengura fileju apmēram stundu marinē olīveļļā un sojas mērcē.
Buljonu uz lēnas uguns karsē, kad tas ir līdz pusei reducēts,  pielej Madeiru, pievieno sāli un piparus un karsē vēl 3 minūtes.

Filejas bagātīgi pārkaisa ar pipariem un nedaudz sāli. Cep karstā pannā 4 minūtes, bieži apgriežot. Pēc tam pannu noņem no uguns, apklāj ar alumīnija foliju un 10 minūtes tur siltumā.

Sieru pannā karsē 180o izkarsētā cepeškrāsnī, līdz tas sāk kust.

Fileju sagriež šķēlēs servē ar mērci,  brinzas sieru un dekorē ar kressalātiem.

Ķengura fileja ar glazētiem āboliem un pastinaku biezeni

500 g ķengura gaļas filejas, 3 ēdamkarotes eļļas, 500 ml cepeša fond (reducēts buljons), 100 ml sarkanvīna, 100 g valriekstu, 2 pussaldi āboli,  sāls un pipari, 3 ēdamkarotes sviesta, brūnais cukurs.

Pastinaku biezenim: 3 vidēji pastinaki, 100 g Monterigo siera, 250 ml piena, 100 ml saldā krējuma, 2 ķiploku daiviņas,2 ēdamkarotes sviesta, sāls

Pastinaku biezeņa pagatavošana
Nomizo pastinakus un ķiploku, sagriež kubiņos. Tos kopā ar pienu un saldo krējumu katliņā uzvāra un uz samazinātas uguns karsē tik ilgi, līdz pastinaka gabaliņus iespējas viegli saspaidīt. Tad noņemt no uguns un blenderē, piemaisot sviestu un sieru, līdz izveidojas homogēna biezeņa masa. Pieber sāli pēc garšas.

Ķengura filejas pagatavošana
Cepeša fond karsē, līdz tas kļūst līdzīgs želejai. Pēc garšas pievieno sarkanvīnu. Filejas gabaliņus apkaisa ar sāli un pipariem. Pannā uzkarsē olīveļļu un tajā apcep filejas gabalus, līdz abas puses ir vienādi brūnas. Pēc tam 5 minūtes turpina karsēt 225°C uzkarsētā cepeškrāsnī. Tad fileju ieliek uz 15 minūtēm ievilkties cepeša mērcē.

Nomizo ābolus, sagriež četrās daļās un glazē izkausētā sviestā. Pievieno brūnā cukurā un mazā ūdens daudzumā karamelizētus valriekstus.

Fileju sagriež šķēlēs un pārlej ar mērci, karamelizētajiem riekstiem un āboliem. Servē ar pastinaku biezeni.

Zirga gaļas filejas cepetis ar kastaņu-siera mērci un dārzeņiem

800 g zirga gaļas filejas, 50 g sviesta, sāls, pipari          .

Marinādei:
1 burkāns, 1 ķiploka daiviņa, 1/2 buntīte pētersīļu, 1 tējkarote sinepju, 2 ēdamkarotes citrona sulas, ½ l sausā sarkanvīna, 2 ēdamkarotes etiķa, 3 - 4 lauru lapas, 3 - 4  krustnagliņas, 2 rozmarīna zariņi, 3 - 4 salvijas lapiņas, pipari.

Mērcei:
100 g ēdamo kastaņu, 200 g kausētā siera „RASA“, 150 ml dārzeņu buljona, 3 ķiploka daiviņas, 1 - 2 šalotes sīpoli, olīveļļa.

Marinādes pagatavošana
Burkānu notīra un sagriež kubiņos, sasmalcina ķiploka daiviņu, pētersīļus, rozmarīnu un salviju nomazgā, nosusina un rupji sasmalcina. Pievieno pārējās sastāvdaļas un visu samaisa.

Filejas pagatavošana
Gaļu ieliek traukā un pārlej ar marinādi. Marinādē tur apmēram 3 stundas, šad un tad apgriežot.Izņemt gaļu no marinādes un nosusina. Marinādi izkāš. Pannā uzkarsē sviestu un apcep gaļu no visām pusēm, uzlej nedaudz marinādes un turpina cept iepriekš sasildītā krāsnī 180o C apmēram 20 minūtes. Pēc tam gaļai pievieno sāli un piparus, ietin alumīnija folijā un atstāj uz 5 minūtēm.

Kastaņu mērces pagatavošana
Šalotes sīpolus un ķiplokus sagriež mazos gabaliņos. Nomizo kastaņus, sagriež mazos gabaliņos, apcep olīveļļā, pievieno sīpolus un ķiplokus, cep līdz tie kļūst causpīdīgi. Tad pievieno dārzeņu buljonu un, maisot, pievieno kausēto sieru, līdz tas ir pilnīgi izkusis. Nogaršo sāli un piparus.

Fileju servē sagrieztu plānās šķēlēs ar  dārzeņiem, pārlej ar kastaņu-siera mērci.

Zirga gaļas flambēts filejas steiks ar Smiltenes Bakšteina sieru un salātiem

4 zirga gaļas filejas steiki, sāls, pipari, olīveļļa, 2 tējkarotes sviesta, 2 glāzes konjaka 

Salātiem:
250 g rukolas, 200 g Bakšteina siera, 1 - 2 sarkanie sīpoli, sarkanie pipari, trifeļu balzamiko etiķis.

Pagatavošana
Steikus pārkaisa ar pipariem un sāli, pēc tam iesmērē ar olīveļļu, 2 - 3 minūtes cep uz grila.
Pannā uzkarsē sviestu, kurā apcep steikus, aplej ar konjaku un aizdedzina.

Uz šķīvja kārto rukolu, pārkaisa ar kubiņos sagrieztiem sarkanajiem sīpoliem, pārkaisa ar rupji sarīvētu Bakšteina sieru, pārlej ar nedaudz olīveļļu un trifeļu balzametiķi.
Blakus salātiem uzliek steiku. Pasniedz ar ķiploku grauzdiņiem.

 

 

atp