Saldais seminārs

Semināru „Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana”, kas notika 20. martā, var nosaukt par SALDO SEMINĀRU, jo galvenais akcents tika likts uz konditorejas izstrādājumiem.
Seminārs sākās ar veģetārām brokastīm, ko gatavoja restorāna „Ezera sonāte” šefpavārs (Talsi) Aivars Varņeckis. Kāpostu un burkānu plācenīši, galda biešu kotletes, lēcu un auzu pārslu biezputra, mannas un kliju biezputra, - zināmi  produkti, bet iestrādāti neparastos salikumos kopā ar citiem produktiem. Tiem, kuriem kārojās kādu stiprāku ēdienu, noderēja Lāču salinātā rudzu rupjmaize ar cauraugušu žāvētu cūkgaļu, kā arī biezpiens ar zaļumiem.
ZS „Bērzi” īpašniece Kristīne Piliena semināristus pārsteidza ar kazu piena saldējumu un triju veidu kūkām, ceptām ar kazu piena sieru. Pie kūkām labi iederējās saldie vīni.
„Baltic Restaurants Latvia Daily” konditorejas vadītāja Dina Gira vadīja semināra otro – praktisko daļu. Viņa bija sagatavojusi vienkāršus, bet gardus piemērus, kā mājās neilgā laikā var radīt svētkus, cepot visdažādākos našķus. Skolas virtuve pildījās ar vaniļas aromātu, melases saldeno smaržu, kanēli...
D.Gira semināristiem sniedza plašu ieskatu arī visā jaunajā, kas ienācis konditorejā (milti, cukuri, pildījumi, taukvielas, garšvielas u.c.).

                                    *           *           *
Pēc semināra 58 semināristi par 3 semināru „Lauksaimniecības produkcijas pievienotās vērtības radīšana” programmas apguvi saņēma SERTIFIKĀTUS.

 

 
 
Restorāna „Ezera sonāte” šefpavāra Aivara Varņecka receptes
VEĢETĀRĀS BROKASTIS

Auzu pārslu biezputra

Pilngraudu auzu pārslas , rozīnes, žāvētas plūmes, vīģes, āboli, aprikozes, kanēlis, vanilīns, medus, sviests, cukurs, sāls.


Katliņā ielej ūdeni un ieber nomazgātas rozīnes, žāvētas plūmes, vīģes, ābolus, aprikozes, ieber mazliet kanēli, vanilīnu, cukuru un sāli. Uzvāra. Ieber auzu pārslas, uzvāra. Katliņu noņem no uguns, un pārslām ļauj uzbriest.
Pie biezputras var pielikt sviestu vai medu, vai uzbērt rīvētu sieru (Trikātas karaliskais, Krievijas, Holandes).

 

Lēcu biezputra

Lēcas (pelēkās, sarkanās, zaļās, melnās  vai dzeltenās), čili pipars, zaļās pupiņas, kukurūza, burkāni, kardamons, romiešu ķimenes, sīpoli, ķiploks, sīpolloki, koriandra un pētersīļu zaļumi, sviests, citronpipari, sāls, tomātu mērce.


Lēcas vāra 8 – 10 minūtes (lēcas ir gatavas, ja graudiņus var viegli saspiest pirkstos). Uz 1 glāzi lēcu uzlej 2 glāzes ūdens. Vārīšanas laikā lēcām pievieno sviestu (tad biezputra būs garšīgāka), apceptus sarīvētus burkānus, apceptus sīpolus un ķiploku. Pievieno arī zaļās pupiņas un kukurūzu (marinētu vai saldētu), maltu kardamonu, romiešu ķimenes, citronpiparus, sāli.
Gatavu biezputru var pārkaisīt ar sagrieztiem zaļumiem un sīpollokiem. Ja vēlas, lai biezputra būtu pikantāka, ēdot iemaisa tomātu mērci vai biezputru pārkaisa ar kādu pikantu rīvētu sieru.

 

Turku zirņu miltu pankūciņas

250 g turku zirņu (auna zirņu) miltu, 150 g kviešu miltu, 750 ml piens un ūdens (1:1), 3 – 5 olas, soda, sāls, melnie pipari, eļļa cepšanai.


Miltiem, intensīvi un  nepārtraukti maisot, lēnām pielej aukstu pienu un ūdeni, ieber mazliet sodu, sāli un piparus, pievieno olas (atsevišķi saputo dzeltenumus un baltumus, tad pankūkas būs čauganākas). Kad izveidojusies viendabīga mīkla, to ar karoti lej uz karstas pannas. Pankūciņas cep no abām pusēm zeltaini brūnas. Ja vēlas saldas pankūciņas, mīklā iemaisa sarīvētu (saspaidītu) banānu un cukuru.
Pankūciņas var ēst ar krējumu, medu, ievārījumu, arī kā piedevas pie dārzeņu sautējuma.

 

Biešu kotletes


0.5 kg biešu, 1gl. ūdens, 1 ola,1 ēdamkarote miltu, 3 sīpoli, 100 g biezpiena, 2-3 daiviņas ķiploku.


Bietes nomazgā, nomizo, sarīvē uz rupjas rīves. Pārlej ar glāzi ūdens un sautē 15 minūtes.
Pievieno olu un ēdamkaroti miltu.
Sīpolus nomizo, sīki sagriež un apcep eļļā zeltainus. Visu samaisa un pievieno biezpienu un sīki sasmalcinātus ķiplokus. Sāli pievieno pēc garšas. Veido kotletes, apvārta rīvmaizē un cep eļļā. Pasniedz ar skābo krējumu.

 

 

Kāpostu - burkānu plācenīši


500g kāpostu, 3 burkāni, 2 sīpoli, 2 olas, 3 ēdamkarotes mannas, 50g sviesta, eļļa cepšanai, rīvmaize, sāls, pipari.


Kāpostus un burkānus sarīvē, pielej nedaudz ūdens un sautē uz nelielas uguns 20 minūtes, maisot pievieno mannu, veidojot viendabīgu masu. Nedaudz atdzesē. Masai pievieno olas un sviestā apceptus sīpolus, sāli un piparus. No masas veido nelielus plāceņus, apviļā rīvmaizē, cep sakarsētā eļļā gaiši brūnus. Pasniedz ar krējumu vai sēņu mērci, vai kā piedevu pie gaļas ēdieniem.

 

 

Mannas un kliju biezputra slaidumam

Manna kopā ar klijām (tādu nopērk gatavu), ūdens, salds krējums, cukurs, sāls.


Šo biezputru vāra kā parastu mannas biezputru. Var vārīt arī pienā.

 

 

OTRĀS BROKASTIS

Jauno sieru degustācija

Degustācijai piedāvājam trīs jaunus sierus:

  • AS „Smiltenes piens”  ražoto nogatavināto Šveices tipa sieru „MAZDAMERS”,
  • AS „Trikātas siers” ražoto nenogatavinātu sieru no nepasterizēta piena „Trikātas Ķimeņu siers”,
  • SIA „Mālpils piensaimnieks” ražoto nenogatavināto sieru „Suluguni”.

Salinātā rudzu rupjmaize

Salinātā rudzu rupjmaize ieguvusi Eiropas aizsardzību: ir iekļauta ES Garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā.

    • Salināta rudzu rupjmaize ar speķi un sīpollokierm
    • Salināta rudzu rupjmaize ar dažādām masām:
      • biezpiens samaisīts ar krējumu, dārzeņiem un garšaugiem,
      • rīvētais Holandes siers, samaisīts ar kausēto sieru „RASA”.
atp