Grāmata „PAVĀRDZIESMA SIERAM” –  
„Siera kluba” vērtīgākais darbs 2014. gadā

Biedrībai „Siera klubs” 2014. gada labo darbu saraksts bijis garš. Decembra nogalē īpašs notikums – uz galda pēc svaigas tipogrāfijas krāsas smaržo apjomīga grāmata
”Pavārdziesma sieram”. 160 lappusēs nodrukātas vairāk nekā 200 siera un biezpiena ēdienu receptes ar fotogrāfijām, 16 siera plates, padomi siera un biezpiena izvēlē un izmantošanā, kā arī vērtīgs materiāls par siera un  vīna saderību.
Grāmatas ievadā „Vienmēr slavētais siers” biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova raksta:
„Biedrībai „Siera klubs” uz produktu visaugstākā pjedestāla vienmēr būs siers. Neviens nav atbildējis, kāpēc sieram ir uzcelti pieminekļi, kāpēc pasaulslaveni mākslinieki par sieru gleznojuši gleznas, kāpēc pasaulslaveni rakstnieki šo produktu aprakstījuši romānos, komponisti sacerējuši dziesmas... Viena viedokļa nav un  nebūs, versiju daudz. Jo siers ir viens no vissenākajiem produktiem – stiprs, skaists, cēls un garšīgs. Jo siers lielā mērā ir mūsu katra veselības un laba izskata stabila deva. Jo siers ir arī labklājības un valsts atpazīstamības nodrošinātājs. Tātad siers ir vērtība, produkts, kuru ciena.
Latvijā varam lepoties, ka siera un biezpiena ražošanas apjoms un izlietojums pieaug: piemēram, 2005. gadā viens iedzīvotājs patērēja 12,3 kg, bet 2013. gadā – 18,9 kilogramus. Mēs sieru ēdam ne tikai sagrieztu šķēlēs. Mums biezpiens garšo ne tikai pārliets ar krējumu. Protam šos produktus izmantot ēdienos.
Daļēji protam un turpinām apgūt siera un vīna saderības mācību, kas ir smalki sarežģīta, bet ļoti vērtīga. Esam pārliecinājušies, ka siers un vīns ir vislabākie draugi, kas viens otru papildina un bagātina.

Ir tapusi jauna grāmata „Pavārdziesma sieram”, kuru plauktā ierindosim pie mūsu izdotajiem kalendāriem un  grāmatām „Jāņu siers”, „Četri gadalaiki ar sieru”, „Pasakas piena glāzē” un „Siers novēl labu apetīti”. Jaunajā grāmatā ir bagāta informācija un vērtīgas receptes, kuras varēsiet pārvērst ēdienos.
Turpināsim ļauties SIERA un citu Latvijas produktu aicinājumam un vilinājumam.
Kad izskatīsiet grāmatu, piekritīsiet, ka darbs padarīts labi un garšīgi. To paveica Latvijas populārākie pavāri, dāsni paceldami savu izstrādāto siera un biezpiena recepšu tīņu vākus. Ir sarežģītas un vienkāršas receptes, tomēr visas – katras saimnieces spēkos pagatavojamas.
T.Godiņš receptēs galvenokārt izmantoja SIA „Mālpils piensaimnieks” sierus, U.Krebs – AS „Talsu piensaimnieks” sierus, N.Borodkins – AS „Smiltenes piens” sierus, R.Abrams – PKS „Straupe” sierus, A.Čeppe – SIA „EDAKS” sierus, A.Varņeckis – SIA „ELPA” sierus, I.Liepiņa – AS „Lazdonas piensaimnieks” sierus, G.Stepanova – LPKS „Dundaga” sierus, L.Brūvere - dažādu uzņēmumu ražotos sierus.
Sadaļu „Marinētie SIERI” gatavoja J.Karlsons, sadaļu par uzkodām – A.Čeppe, N.Borodkins.
Paldies recepšu autoriem. Paldies Edgaram Janemanim par skaisto grāmatas noformējumu”

*           *           *
Grāmata ir ne tikai skaists prieks, grāmata ir dārgs prieks. „Pavārdziesma sieram” izdota ar uzņēmumu finansiālu atbalstu, tāpēc biedrība „Siera klubs” saka „paldies”
AS „Smiltenes piens” valdes priekšsēdētājai Ilzei Bogdanovai,
AS „Talsu piensaimnieks” valdes priekšsēdētājam Dainim Norenbergam,
AS „Lazdonas piensaimnieks” valdes priekšsēdētājai Elvīrai Utinānei,
AS „Interbaltija AG” valdes priekšsēdētājam Laimonim Kravalim,
SIA „ELPA” valdes priekšsēdētājam Gundaram Sisenim,
SIA „Mālpils piensaimnieks” valdes priekšsēdētājam Imantam Stepānam,
PKS „Straupe” valdes priekšsēdētājam Imantam Balodim,
LPKS „Dundaga” valdes priekšsēdētājam Guntim Pirvitam,
biedrības „Latgales Kulinārā mantojuma centrs” valdes priekšsēdētājai 
Tatjanai Kozačukai.

 

atp