Semināru cikls „MEISTARA DIENA” profesionālajās vidusskolās

 Seminārs „Meistara diena”
Aizkraukles profesionālajā vidusskolā
2013. gada 15. oktobrī

LEKCIJAS

Uzņēmējdarbības attīstība lauku vidē (piena ražošana, pārstrāde, viesu mājas, lauku tūrisms, ēdināšana).
SIA „Jēkabpils piena kombināts” valdes priekšsēdētājs Aigars Spēks.

Siera un biezpiena plašās izmantošanas iespējas, šo produktu lielā nozīme veselībā dažāda vecuma cilvēkiem (īpaši jauniešiem)
Biedrības „Siera klubs” valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

No piena – līdz sieram (siera gatavošanas procesa izklāsts, dokumentālas filmiņas parādīšana)
ZS „Vecsiljāņi” siera meistare Ieva Midega.

Skābpiena dzērienu sortiments, nozīme veselībā
SIA „Biznesa augstskola TURĪBA” pasniedzēja Livija Brūvere.

Lektoriem jaunieši uzdeva jautājumus, iesaistījās diskusijā. A.Spēks topošos speciālistus aicināja strādāt Latvijā, arī atgriezties. Jēkabpilī (Aizkrauklē mācās daudzi Jēkabpils un Viesītes puses jaunieši, jo Viesītē profesionālā skola nav).
Bagāts bija degustācijas galds. Topošajiem pavāriem piedāvāja nobaudīt 17 sieru šķirnes – mīkstos, puscietos un cietos sierus, kūpinātos. Visiem garšoja piena kokteiļi, biezpiens un sviests ar dažādām piedevām, uzkodas ar zaļo sieru.

Semināra otro daļu – paraugēdienu gatavošanu – vadīja pavārs Arturs Linkevičs
Arturs ir konkursa „Latvijas labākais pavārzellis 2012” 2.vietas un „Jaunais profesionālis 2011” arī 2.vietas ieguvējs. Arturam ir tikai 20 gadi, bet pieredze pavārmākslā liela. Viņš teicami vadīja semināru, divu stundu laikā sagatavojot daudzus ēdienus – visos siers.
Garšīgas bija ķirbju krēmzupa un Franču sīpolu zupa, dažādas uzkodas, cūkgaļa, sautēti dārzeņi, vairāki saldie ēdieni.
Ēdienos visvairāk bija izmantots svaigais siers RASA, „Trikantālers”, četru veidu Kazdangas sieri, Ievas siers, „Našķis” u.c.
Arturs bija sagatavojis šovu: viņš sasaldēja ar sauso slāpekli svaigo sieru „RASA” (-190oC), to sakapāja kristālos un pasniedza ar ogām.
Topošajiem pavāriem bija iespēja nogaršot arī divu veidu kazas piena saldējumu.
Jaunā pavāra Artura Linkeviča prasme un zināšanas ir piemērs topošajiem pavāriem: ja ir vēlēšanās un interese, ir iespēja kļūt par labu pavārmākslas meistaru. Protams, Arturs uzsvēra, ka ir jāmācās visu mūžu.